Achter de cijfers

Afscheid nemen. Niet iets waarin ik echt uitblink. Toch neem ik na 11 jaar afscheid van mijn klantwerk in het midden- en kleinbedrijf (mkb) als accountant en bedrijfsadviseur. Ik ben gaan houden van de charme van het mkb. Achter de cijfers zit vaak zoveel meer!

Om nooit te vergeten

Wat me bijblijft is het faillissement van een familiebedrijf. Een onderneming waarin de tweede generatie net het roer over had genomen van vader. Bevlogen ondernemers waarbij de hechte familierelatie overheerste.

Hun onderneming was in zwaar weer geraakt, maar ze waren vastbesloten dat te overwinnen. Ondanks alle inspanningen mocht het niet zo zijn; een faillissement bleek onafwendbaar. Een zware dobber!

"Mensen die zich met ziel en zaligheid inzetten voor het voortbestaan van de onderneming"

Ook zal ik twee hardwerkende ondernemers niet vergeten. Een vader en een zoon; echte doeners. Hun onderneming was technisch failliet. Ze stonden letterlijk op de rand van de afgrond. Financieel inzicht en meerjarenprognoses boden de ondernemers houvast. Langzamerhand trad het herstel in. Er kon ineens voorzichtig weer vooruit gekeken worden.

Achter de cijfers zit een verhaal

En zo kan ik nog wel even doorgaan. Het is mij de afgelopen jaren duidelijk geworden dat achter elke jaarrekening en achter elke prognose een verhaal zit. Een verhaal over mensen die zich met hun hele ziel en zaligheid inzetten voor het voortbestaan van hun onderneming.

Zij doen het vaak niet om er rijk van te worden; zij jagen hun passie na. En worden hierbij geconfronteerd met hoogte- en dieptepunten. Het was een voorrecht om daar onderdeel van uit te mogen maken.

Bureau Kwaliteit en Vaktechniek

Er wacht een uitdaging op me bij het bureau Kwaliteit en Vaktechniek op ons hoofdkantoor. Ik ben geinteresseerd in de ontwikkeling van het accountancyberoep. En er is bijna geen beter moment om me daarmee bezig te gaan houden dan nu.

Namelijk op het moment dat onze toezichthouder, de AFM, hard oordeelt over de kwaliteit van de accountantscontrole bij de grote vier accountantskantoren. Werk aan de winkel dus! Maar dat kan ik niet zonder alle indrukken van de afgelopen jaren. De ondernemers en de verhalen achter de cijfers blijven mijn inspiratiebron.

Geen reacties
Plaats je reactie

Reageer op:

Annuleren