Accountants zijn 'hot'! Wie had dat gedacht?

Accountants zijn 'hot'! Wie had dat gedacht?

Accountants zijn 'hot'. Het accountantsberoep behoort volgens de lijst 'Hottest Jobs 2016' van een grote uitzendorganisatie tot de kansrijke beroepen in 2016. Dit bericht zag ik de afgelopen weken een aantal keer voorbijkomen. En ik vroeg me af: hoe 'hot' zijn accountants eigenlijk?

Annemieke Stokvis
Annemieke Stokvis Manager kwaliteit & vaktechniek

Een beroep vol vooroordelen

Het accountantsberoep kampt met nogal wat vooroordelen. Wie kent hem niet: de accountant uit de film? De cijfernerd met een bril met jampotglazen. Gekleed in een saai beige pak. Vaak een type dat nogal verlegen en wereldvreemd overkomt.

Maar ook compleet tegenovergestelde vooroordelen bestaan. Accountants als inhalige types. Drukker met hun dure leaseauto en glimmende schoenen dan met hun klant. Cowboys die de hele dag bellen vanuit hun luxe kantoorpanden aan de Amsterdamse Zuidas, torenhoge nota's uitschrijven en forse bonussen incasseren.

"Een cijfernerd plus bril met jampotglazen of juist een inhalig type"

Wat is er waar van deze vooroordelen? Is de accountant een cijfernerd of een cowboy? Naar mijn idee ligt, zoals zo vaak, de werkelijkheid genuanceerder en niet in lijn met deze vooroordelen.

Wie is de accountant werkelijk?

Op dit moment wordt er nogal wat verwacht van accountants. De controlerend accountant ligt onder een vergrootglas, vanwege boekhoudschandalen en het feit dat de toezichthouder hard geoordeeld heeft over de kwaliteit van uitgevoerde controles.

Tijd voor actie dus. Zelfreflectie, gedragsverandering en een professioneel kritische instelling zijn hierbij de sleutelwoorden. De adviserend accountant wordt geconfronteerd met verregaande automatisering en een toenemende informatiebehoefte van zowel zijn klant als de belangrijkste stakeholders van zijn klant. Aanpassingsvermogen en communicatieve vaardigheden zijn dus essentieel.

De accountants van de toekomst

Maar we zijn er nog zeker niet. Er liggen nog grote kansen en uitdagingen op ons te wachten. Big data, process mining, real time informatievoorziening en continuous auditing zullen de ontwikkelingen van de (nabije) toekomst zijn.

Het beroep van accountant gaat dus veel verder dan cijfers. De accountant vervult een belangrijke (maatschappelijke) functie. Enerzijds in het waarborgen van het algemeen belang door het controleren van jaarrekeningen en het afgeven van controleverklaringen.

"Best 'hot' dus!"

Anderzijds in het bedrijfseconomisch adviseren van ondernemers aan de hand van financiële ratio's en het opstellen van financiële overzichten. Dit is de basis van ons vak en die basis verandert niet; het is hooguit de invulling die verandert.

En in die invulling moeten de kritische toezichthouder, het algemeen belang, onze klant en haar stakeholders een verregaande automatisering en nieuwe technologieën allemaal een plek krijgen en houden.

Cijfernerds en cowboys

Cijfernerds en cowboys zijn gelukkig beide niet het type waarin ik onze beroepsgroep herken. Accountancy is een dynamisch vak vol met maatschappelijke relevantie. En terecht dat er daarom veel van ons wordt gevraagd. 'Gedegen professionals met oog voor de maatschappij' vind ik dan ook een betere omschrijving. Best 'hot' dus ;-)!

Annemieke Stokvis
Annemieke Stokvis Manager kwaliteit & vaktechniek
Geen reacties
Plaats je reactie

Reageer op:

Annuleren