De Verbinder ­ In totale openheid kijken naar ieders capaciteiten

Het is een uitspraak waar we vaak hartelijk om kunnen lachen: "familie kun je niet kiezen". En laten we eerlijk zijn, we hebben allemaal weleens een situatie in de eigen kring, waarbij we onze wenkbrauwen optrekken en stiekem denken wat we niet hardop durven zeggen.

Maar als er in een familie ook zakelijke belangen spelen, opvolging binnen een bedrijf bijvoorbeeld, dan krijgt zo’n uitspraak ineens een veel minder luchtige betekenis…

Emoties managen

Marco in gesprek

Het lijkt allemaal zo mooi: een bedrijf runnen met je kinderen, je broer of zus of andere bloedverwanten. Wat kan er misgaan? Je kent elkaars karakter door en door en als je iemand kunt vertrouwen, dan is het je eigen familie wel. Toch?

De praktijk blijkt soms weerbarstiger. Als familieadviseur bij de Jong & Laan merk ik dat er juist in families waar privé- en bedrijfsbelangen door elkaar lopen, onderhuids vaak heel verschillend wordt gedacht.

Juist over zakelijke beslissingen. Dat kan in sommige gevallen leiden tot emoties die de verhoudingen behoorlijk op scherp zetten. Geloof me, het komt in de beste families voor.

Vertrouwen winnen

Nu heb ik de eigenschap dat ik heel snel het vertrouwen weet te winnen van mensen. Niet alleen dankzij mijn blauwe ogen maar, ik zeg het in alle bescheidenheid, vooral vanwege mijn empathisch vermogen.

Familie kun je niet kiezen, maar je kunt er wel voor kiezen om het beste uit je familie(bedrijf) te halen.

Ik probeer me in te leven en vervolgens mensen zo te benaderen, dat ze zich open en kwetsbaar durven op te stellen. Want pas dan zie je echt wat er speelt en kom je erachter wat er leeft.

Denken vanuit kracht

Vervolgens gaat het erom dat je op zoek gaat naar het gemeenschappelijke doel. Niet onderstrepen waar de verschillen zitten, maar in totale openheid kijken naar ieders capaciteiten. Denken vanuit kracht.

Als je mensen en meningen zo met elkaar weet te verbinden, dan ontstaan er vaak hele mooie dingen. En blijkt dat er vaak veel meer keuzes zijn dan vooraf gedacht. Dus ja het klopt: familie kun je niet kiezen, maar je kunt er wel voor kiezen om het beste uit je familie(bedrijf) te halen. Dat is elke keer weer een prachtige uitdaging.

Bij de Jong & Laan hebben we veel gerenommeerde familiebedrijven als opdrachtgever. Denk jij dat je daarvoor het verschil kunt maken?

De Verbinder | Past dit bij jou?

Geen reacties
Plaats je reactie

Reageer op:

Annuleren