De Visionair ­ Werelden bij elkaar brengen en oplossingen bedenken

Voor de één ben ik de ‘grote bemoeial van buiten’. Voor de ander de ‘redder in nood’. Hoe de betrokken ondernemer ook naar me kijkt, als bedrijfsadviseur kom ik met urgentie een bedrijf binnen.

Meestal is het de bank die vraagt of ik een onderneming wil bijstaan. Omdat er meer sturing of een ‘boost’ nodig is om zaken weer op orde te krijgen. Dat vraagt zo’n bank natuurlijk niet voor niets. Mijn doel is bij elke opdracht hetzelfde: rust creëren en zorgen dat de ondernemer en zijn bedrijf weer perspectief krijgen.

Wakker schudden

Sjoerd aan het werk

Als bedrijfsadviseur kom ik uiteenlopende situaties tegen. Van bedrijven waar door bedrijfsblindheid kansen worden gemist, tot ondernemingen die door mismanagement de verkeerde richting opgaan. Hoe de vlag er ook bij hangt, het is mijn taak om mensen wakker te schudden.

Dat is niet altijd makkelijk. Ondernemers hebben nu eenmaal de eigenschap dat ze de dingen graag zelf doen; op hun eigen manier. En dan kom ik ze vertellen dat “we” het voortaan anders gaan doen. Natuurlijk in overleg, maar wel op mijn manier.

De weerstand die dat soms oproept begrijp ik heel goed, maar juist dan is het de kunst om zakelijk te blijven en de rust te bewaren.

Werelden bij elkaar brengen

Ik krijg graag zo snel mogelijk inzicht in het reilen en zeilen van een bedrijf. Dat betekent inderdaad dat ik me vrijwel meteen overal tegenaan bemoei. En toegegeven: ik vind dat ontzettend gaaf!

Je leert in korte tijd alle aspecten van zo’n bedrijf kennen. 

Je leert in korte tijd alle aspecten van zo’n bedrijf kennen. Je voert gesprekken met de ondernemer(s), medewerkers en indien nodig ook met klanten en toeleveranciers. Als ‘buitenstaander’ is het voor mij veel makkelijker om werelden bij elkaar te brengen en begrip voor situaties te vragen.

Wanneer dat lukt, heb ik een vertrekpunt om samen heel gericht te werken aan een oplossing voor problemen en een betere bedrijfsvoering.

Visie ontwikkelen

Wat echt voldoening geeft? Wanneer je op basis van inzicht en overzicht weer een scherpe visie kunt ontwikkelen voor het bedrijf waar je bent ingezet. Je komt niet alleen knelpunten signaleren en tackelen, maar laat ook op basis van expertise zien waar nieuwe kansen liggen.

Helemaal mooi wordt het, als je er dan ook nog in slaagt om de betrokken ondernemer volledig mee te krijgen in die visie. Want dat zorgt voor nieuwe energie en vertrouwen in de toekomst.

Fris en onbevangen naar bedrijven kijken. Dat is wat er als bedrijfsadviseur van je gevraagd wordt bij de Jong & Laan. Heb jij daar genoeg persoonlijkheid voor? 

De Visionair | Is dat iets wat bij jou past?

Geen reacties
Plaats je reactie

Reageer op:

Annuleren