
Voor veel mensen een onbekend fenomeen, maar in onze streek en in de agrarische sector leeft het. Ik kreeg de smaak te pakken, begon regionaal. Het vraagt discipline, doorzetten, secuur zijn, soms net niet winnen maar dan toch de schouders eronder om de keer daarop wel de beste keuring te krijgen.
Het past bij mij, mijn karakter en mijn manier van werken. Je wint ermee, wordt beter, groeit door: sinds 5 jaar neem ik deel aan nationale koeienkeuringen.
Rennen met de emmer
Hoe een keuring verloopt? De dag van tevoren wordt het vee gewassen en geschoren, ze moeten er tip top uit zien. Spierwit en de haren strak. Op de dag van de keuring komen de eerste deelnemers al rond half 6 's ochtends, het vee uitladen en nogmaals wassen.
“Een moment om trots op te zijn, daar doe je het voor!”
Het vee krijgt te eten, zodat ze tijdens de keuring een mooie buikvulling tonen. En ze moeten even uitrusten, want het transport en de onbekende omgeving kan heel indrukwekkend voor ze zijn.
In die tijd is het zaak om ze schoon te houden, je ziet mij dan ook vaak met een emmer rennen. Daarbij ben ik zelf ook in het wit gekleed, je snapt het al: best een uitdaging om alles netjes te houden.
Dan gaan we de ring in, daar moet het gebeuren. Alles waar je hard voor geoefend hebt, moet op zijn plek vallen tijdens drie onderdelen:
- Bij het onderdeel ‘toilet’ toon ik mijn mooi schone en geschoren kalf of koe.
- Bij het ‘voorbrengen’ moet ik controle houden en zet ik het dier zo neer dat alle pluspunten eruit springen en de minpunten niet opvallen.
- En bij het onderdeel ‘exterieur’ kijkt de jury naar de bouw van het kalf of de koe. Bijvoorbeeld of de rug een mooie rechte lijn is en of de benen soepel lopen.
Voorbereiding?
Goed advies voor een klant is niet 1, 2, 3 opgesteld. Dat kost tijd. Kennis en vooral ervaring maken dat je steeds beter wordt. Net als bij de keuring, er zit veel tijd in de voorbereiding om uiteindelijk goed resultaat te leveren. Meer dan je vermoedt waarschijnlijk.
Het meeste tijd kost het trainen van je koe of kalf. Het tam maken, een halster om, vaststaan, aan de hand meelopen. Bij deze dieren is dat nog niet zo vanzelfsprekend. En als dat goed gaat, voeg je kleine kneepjes toe om op de dag van de keuring nóg beter voor jury te staan.
Het is elke keer weer een uitdaging. Natuurlijk is het dan leuk om te winnen. Een moment om trots op te zijn, daar doe je het voor!