Werken als accountant in de agro branche vraagt gedrevenheid, maar deelname aan kalverkeuringen ook

Ik zet alles op alles voor de kalver- en koeienkeuringen. Ik groeide op bij een klein melkveebedrijf, het is dus een hobby die er bij mij met de paplepel is ingegoten. Samen met mijn fanatieke broer nam ik op jonge leeftijd al deel aan kalverkeuringen.

Vrouw heeft koe vast en doet met gedrevenheid mee aan de kalverkeuring

Voor veel mensen een onbekend fenomeen, maar in onze streek en in de agrarische sector leeft het. Ik kreeg de smaak te pakken, begon regionaal. Het vraagt discipline, doorzetten, secuur zijn, soms net niet winnen maar dan toch de schouders eronder om de keer daarop wel de beste keuring te krijgen.

Het past bij mij, mijn karakter en mijn manier van werken. Je wint ermee, wordt beter, groeit door: sinds 5 jaar neem ik deel aan nationale koeienkeuringen.

Rennen met de emmer

Hoe een keuring verloopt? De dag van tevoren wordt het vee gewassen en geschoren, ze moeten er tip top uit zien. Spierwit en de haren strak. Op de dag van de keuring komen de eerste deelnemers al rond half 6 's ochtends, het vee uitladen en nogmaals wassen.

 “Een moment om trots op te zijn, daar doe je het voor!”

Het vee krijgt te eten, zodat ze tijdens de keuring een mooie buikvulling tonen. En ze moeten even uitrusten, want het transport en de onbekende omgeving kan heel indrukwekkend voor ze zijn.

In die tijd is het zaak om ze schoon te houden, je ziet mij dan ook vaak met een emmer rennen. Daarbij ben ik zelf ook in het wit gekleed, je snapt het al: best een uitdaging om alles netjes te houden.

Dan gaan we de ring in, daar moet het gebeuren. Alles waar je hard voor geoefend hebt, moet op zijn plek vallen tijdens drie onderdelen:

  • Bij het onderdeel ‘toilet’ toon ik mijn mooi schone en geschoren kalf of koe.
  • Bij het ‘voorbrengen’ moet ik controle houden en zet ik het dier zo neer dat alle pluspunten eruit springen en de minpunten niet opvallen.
  • En bij het onderdeel ‘exterieur’ kijkt de jury naar de bouw van het kalf of de koe. Bijvoorbeeld of de rug een mooie rechte lijn is en of de benen soepel lopen.

Voorbereiding?

Goed advies voor een klant is niet 1, 2, 3 opgesteld. Dat kost tijd. Kennis en vooral ervaring maken dat je steeds beter wordt. Net als bij de keuring, er zit veel tijd in de voorbereiding om uiteindelijk goed resultaat te leveren. Meer dan je vermoedt waarschijnlijk.

Het meeste tijd kost het trainen van je koe of kalf. Het tam maken, een halster om, vaststaan, aan de hand meelopen. Bij deze dieren is dat nog niet zo vanzelfsprekend. En als dat goed gaat, voeg je kleine kneepjes toe om op de dag van de keuring nóg beter voor jury te staan.

Het is elke keer weer een uitdaging. Natuurlijk is het dan leuk om te winnen. Een moment om trots op te zijn, daar doe je het voor!

Meetellen op het hoogste niveau

We moeten deze traditie behouden, daarom zit ik in het bestuur van de keuring in Tubbergen. Want ik ben niet alleen gedreven om te winnen, maar ook om de kinderen - de toekomst - enthousiast te maken.

Helaas staat  ons ‘koeienlandje’ al lang niet meer aan de top. Canada, Zwitserland, gevolgd door nog wat Europese landen, staan in het lijstje boven Nederland. Het zou mooi zijn als Nederlandse melkveehouders weer mee kunnen doen in die top.

“Dat past bij mij, want als ik iets doe, dan wil ik het ook goed doen!”

Willen we ooit weer meetellen op hoog niveau, dan moeten we het in de basis, bij de organisatie, al professioneel aanpakken. Diezelfde instelling herken ik bij de Jong & Laan en dat spreekt mij erg aan.

De gedrevenheid en professionaliteit van de collega’s om kwalitatief hoogwaardig werk voor onze klant op te leveren. Altijd met als uitgangspunt dat de klant en zijn organisatie er beter van worden. Dat past bij mij, want als ik iets doe, dan wil ik het ook goed doen!

De klant verder kennen dan de cijfers

Doordat we regionaal aanwezig zijn, kennen we de streek en branches en zijn we op de hoogte van alle facetten die, in mijn geval voor de agrarische sector, van belang zijn.

Zo ben je geen accountant die alleen de cijfertjes beoordeelt, maar ook de agroadviseur die snapt waarom dingen gaan zoals ze gaan.

“Snappen waarom de dingen gaan zoals ze gaan bij agrarische ondernemingen.”

Tijdens mijn opleiding aan de Agrarische Hogeschool koos ik in het 4e jaar de minor Accountancy. Ik wilde meer inzicht in de financiële kant van het agrarische bedrijf.

Stagelopen bij de Jong & Laan sloot hierop mooi aan. Ik kon daarna als assistent-accountant aan de slag. Zo gedreven als ik ben met de keuringen, zo ben ik ook in mijn werk.

Mijn plan? De volgende stap wordt relatiebeheerder worden. Dan heb ik nog meer contact met onze agroklant. Daarnaast begin ik met de studie Bedrijfseconomie, want mijn uiteindelijke doel is bedrijfsadviseur worden.

Gedrevenheid zit in mijn karakter. Welke karaktereigenschappen heb jij?

Ontwikkelen als accountant bij de Jong & Laan

Wat kan je verwachten als je bij ons komt werken?

Geen reacties
Plaats je reactie

Reageer op:

Annuleren