Het zijn gewoon de kleine dingen die ik belangrijk vind

bij de Jong & Laan

Het zijn gewoon de kleine dingen die ik belangrijk vind

Persoonlijke ontwikkeling en oprechte interesse

Mijn naam is Josefien en ik werk op de vestiging in Groningen op de controlepraktijk. Ik heb gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en volgde de bachelor bedrijfskunde. Tijdens de bachelor bedrijfskunde heb ik gekozen voor de track Accountancy & Controlling. Logischerwijs was een vervolgstap de master accountancy.

Tijdens mijn studie heb ik verschillende bijbaantjes gehad. Ik merkte dat ik het werken met mensen en cijfers erg leuk vond en wilde graag bij een accountantskantoor in de controle aan de slag. Tijdens mijn master accountancy heb ik mijn scriptiestage gedaan bij een big4 kantoor. Toen het einde van mijn scriptiestage naderde, twijfelde ik toch of ik bij dit kantoor wilde blijven werken. Ik miste de persoonlijke connectie en wilde graag kleinere klanten controleren.

Precies in die periode belde de Jong & Laan om kennis te maken. Dit heb ik gedaan en tijdens het gesprek met Tilda (recruiter) en Marieke (vestigingsmanager Groningen), was er echt een klik. Tijdens het gesprek vroeg Marieke bijvoorbeeld of ik een vriend had en wat voor werk hij deed. Deze persoonlijke vragen waren mij eerder nooit gevraagd in een eerste kennismakingsgesprek. Daar lag de nadruk meer op mijn prestaties, zoals welke cijfers ik had behaald. Dit is overigens ook in mijn eerste gesprek bij de Jong & Laan helemaal niet gevraagd, wat mij een prettiger en persoonlijker gevoel gaf. Ze wilden echt mij als persoon leren kennen.

"Een erg gezellige club mensen! Tijdens mijn eerste maand dat ik bij de Jong & Laan werkte, merkte ik ook deze persoonlijke insteek en oprechte interesse van collega’s."

De eerste maand aan het werk

In Groningen zijn we met ongeveer 23 collega’s op de controlepraktijk, de hele vestiging heeft in totaal zo’n 50 collega’s. Een erg gezellige club mensen! Tijdens mijn eerste maand dat ik bij de Jong & Laan werkte, merkte ik ook deze persoonlijke insteek en oprechte interesse van collega’s. Ik werd door verschillende collega’s begeleid en ik zat in wisselende teams. Hierdoor leerde ik iedereen kennen. Daarnaast is een groot voordeel dat je veel van elkaar leert als je in steeds wisselende samenstellingen samenwerkt aan een opdracht. Zo zit je bijvoorbeeld de ene week met een team van 7 collega's bij een klant en de andere week met een team van 3 collega's.

Lijkt het jou (ook) leuk om bij ons te werken?

Het Kwadraat Groningen - de Jong en Laan

Voor ons is het misschien heel simpel en normaal

Tijdens de studie wordt veel gepraat over het werken bij big4 kantoor, waardoor het bijna vanzelfsprekend is dat iedereen daar gaat werken. En dat is best jammer, want ook de kantoren die net wat kleiner zijn, zijn superleuk om bij te werken. Ik denk dat als je op zoek bent naar een werkomgeving met een informele en persoonlijke sfeer, dat de Jong & Laan echt de beste optie is!

De omgang tussen collega’s is oprecht en collega’s tonen interesse in mij (en ik in hen natuurlijk). Het zit hem gewoon in de kleine dingen. Je vertelt bijvoorbeeld dat je in het weekend een sporttoernooi hebt en na het weekend vragen collega’s weer hoe het sporttoernooi is gegaan afgelopen weekend. Ook bij ons op kantoor is er altijd wel ruimte voor een lolletje tussendoor. Dit lijkt allemaal heel vanzelfsprekend, maar ik weet uit ervaring dat dit niet altijd zo hoeft te zijn.

Het Young Development Program

Ik neem nu deel aan het Young Development Programma (YDP). Dit is één van de ontwikkelprogramma’s van de Jong & Laan. Het YDP is het eerste programma dat je kunt volgen als je werkt bij de Jong & Laan. Tijdens dit programma staat jouw persoonlijke ontwikkeling centraal. Het programma duurt ongeveer driekwart jaar en bevat zes modules plus een collectieve intake. De modules zijn:

  1. Zelfmanagement – wat zijn je drijfveren, waarden, overtuigingen, krachten en valkuilen;
  2. Communicatieve vaardigheden – jezelf presenteren, klantsignalen oppikken, verbale- en non-verbale communicatie en gesprekstechnieken;
  3. Intervisie – persoonlijke challenge presenteren en bespreken met de groep;
  4. Persoonlijke impact (1) – hoe presenteer je, hoe kom je over op een groep
  5. Persoonlijke impact (2) – hoe bouw je een presentatie op, hoe breng je humor in en presentatietechnieken;
  6. Persoonlijke organisatie – tijdmanagement, plannen en efficiënt werken.

Voordat het programma begint tijdens de collectieve intake, teken je een soort contract waarbij we beloven dat alles wat wordt besproken, niet wordt gedeeld buiten de groep. Dit geeft iedereen het vertrouwen en de zekerheid dat het een veilige plek is om alles te bespreken, want er worden veel persoonlijke dingen met elkaar gedeeld.

Leerzame opdrachten

Tijdens de eerste bijeenkomst begonnen we gelijk met een super interessante opdracht. Je moest je jezelf voorstellen aan de hand van 4 voorwerpen:

  • Een voorwerp dat staat voor jouw talenten en kwaliteiten
  • Een voorwerp dat staat voor jouw hobby’s en passies
  • Een voorwerp dat staat voor jouw persoonlijkheid (karakter)
  • Een voorwerp dat staat voor wat je wilt loslaten (wat belemmert je?) in het kader van persoonlijk leiderschap.

Jesper studeerde finance & control en is nu assistent-accountant

Als student Finance & Control heb je de mogelijkheid om met een schakeltraject de accountancy-kant op te gaan. Ik hield van het werken met cijfers en daarom koos ik voor dit traject.

Lees blog

Mijn ‘ikke’ beschrijven

Ik heb nu drie modules gevolgd. Vooral de module zelfmanagement vond ik spannend. Ik keek er zelfs een klein beetje tegenop. Ik dacht nu gaan we heel zwaar praten over onze sterke en zwakke punten. Gelukkig viel dit reuze mee en het was juist heel leerzaam. Om een voorbeeld te geven van een opdracht tijdens deze sessie, je moest over jezelf vertellen welke ‘ikkes’ je allemaal hebt.

"Hoe kun je de plek in de bus beïnvloeden en hoe laat je bepaalde ‘ikkes’ meer op de voorgrond treden."  

Zo heb je bijvoorbeeld een pleaser en een egoïstische ‘ikke’. Om de situatie beeldend te maken moesten we denken aan een bus waarin je zelf aan het stuur zat en achterin al je ‘ikkes’. Als de pleasende ‘ikke’ voorin zat, betekende dit dat er geen plek was voor je egoïstische ‘ikke’ die dus meer naar achteren zat. Het gesprek ging vervolgens over hoe je de plek in de bus kunt beïnvloeden en hoe je dus bepaalde ‘ikkes’ meer op de voorgrond kunt laten treden.  

De module persoonlijke impact over het presenteren is een module waar ik erg naar uitkijk. Ik vind het soms lastig om mij goed voor een groep te presenteren en wil hier graag beter in worden. Dit zal een module zijn waar ik hopelijk veel nuttige informatie uit kan halen en veel ga leren.

Doorgroeimogelijkheden

Voor de toekomst heb ik de ambitie om door te groeien tot controleleider. Ik heb nu de theorie van mijn RA gehaald en moet alleen mijn praktijk nog. Echter heb ik besloten om hier nog mee te wachten, omdat ik nu even genoeg heb van het studeren en eerst even een tijdje wil focussen op mijn werk. Het is erg fijn dat ik bij de Jong & Laan baas ben over mijn eigen loopbaan. Ik bepaal zelf waarin ik mij wil ontwikkelen en in welk tempo ik dit wil doen. Daarnaast kan ik met Marieke goed praten over wat mij bezighoudt en waar ik tegenaan loop en probeert zij mij, waar nodig, te adviseren en te helpen.

Ik vind het fijn dat de Jong & Laan aandacht besteed aan de persoonlijke ontwikkeling van de medewerkers. Ik zit goed op mijn plek en ik heb bij de Jong & Laan nog tal van mogelijkheden om mij verder te ontwikkelen en te groeien. Heb je vragen voor mij na het lezen van dit blog? Neem dan zeker contact op met mij.

Bekijk alle opleiding- en ontwikkelmogelijkheden bij de Jong & Laan

Geen reacties
Plaats je reactie

Reageer op:

Annuleren