Ons kwaliteitsverslag

Een paar weken geleden leek het hier op ons hoofdkantoor wel een filmset! Zeker geen alledaags beeld. Bij de Jong & Laan heerst vaak nog wel een beetje de mentaliteit van 'doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg'. En dat is op zich een prima uitgangspunt. Het past bij de Twentse nuchterheid; daar waar de 'roots' van onze organisatie liggen. 

Deze nuchterheid is één van de redenen waarom ik me al jaren zo thuis voel bij deze fijne organisatie. Maar ik voel wel dat het inmiddels tijd wordt om wat van de valse bescheidenheid van ons af te schudden. We zijn namelijk ambitieus en prachtige stappen aan het zetten.

Verbetering controlekwaliteit

Het zijn woelige tijden voor de accountancysector. En dan met name in het segment waar de wettelijke controles plaatsvinden. Een wettelijke controle houdt in dat een onderneming, op grond van de wet, haar jaarrekening verplicht moet laten controleren door een accountant.

"Een prachtig doel voor zo'n nuchter accountantskantoor uit het noordoosten!"

De gehele sector moet aan de slag om de controlekwaliteit te verbeteren. De nodige maatregelen moeten genomen worden. Op het niveau van de accountantsorganisaties, maar ook op het niveau van de individuele controledossiers.

Wat betekent dit nu voor de Jong & Laan? Wij voeren op dit moment jaarlijks meer dan 500 controleopdrachten uit bij voornamelijk familiebedrijven en non-profitorganisaties. Zeker geen kleine speler en dus tijd voor concrete actie. Maar hoe gaan we dit moeilijke vraagstuk vormgeven? Dat doen we met z'n allen.

Onafhankelijk en gedegen oordeel

Het is een dagelijks samenspel van directie, vaktechniek, compliance en de medewerkers in de praktijk met als doelstelling het waarborgen van de kwaliteit van onze dienstverlening. Concreter betekent dit: onze handtekening onder een controleverklaring bij een jaarrekening staat voor een onafhankelijk en gedegen oordeel. Zonder twijfel.

"We varen onze eigen koers. Eén die bij ons past."

Het is een proces met best lastige vraagstukken. Op sommige gebieden is er namelijk veel ruimte voor eigen interpretatie over wat precies onder kwaliteit wordt verstaan. Hierbij wachten we als de Jong & Laan de ontwikkelingen in het vakgebied niet af. Dan stellen we onze eigen norm. En dat is iets waar ik echt trots op ben.

We varen onze eigen koers. Eén die bij ons past. Zonder concessies te doen aan de kwaliteit van ons werk.

Blijven bouwen

Terug naar de camera's. Die bewuste dag werden mijn collega's en ikzelf gefilmd voor het kwaliteitsverslag van de Jong & Laan. We vertelden waar we mee bezig zijn op het gebied van kwaliteit. Best spannend, zo'n camera. Maar ook heel leuk. Er is veel te vertellen en ik vertel er graag over. Gewoon omdat ik er trots op ben. En we hebben het niet mooier gemaakt dan het is. Daar zijn we te nuchter voor.

De basis is in 2016 gelegd. Maar we zijn er nog niet. De komende jaren blijven we verder bouwen aan kwaliteit. Op naar de beste controlepraktijk van Nederland voor het mkb. Dat is toch een prachtig doel voor zo'n nuchter accountantskantoor uit het noordoosten!

Bekijk ons multimediale digitale kwaliteitsverslag

Geen reacties
Plaats uw reactie

Reageer op:

Annuleren