Ontwikkelkansen bieden: een must voor elke werkgever

Ontwikkelkansen zijn bij de Jong & Laan volop aanwezig. Vanuit mijn rol als manager Personeel zie ik dat veel MKB-ondernemers het lastig vinden om aandacht te besteden aan de ontwikkelkansen van hun personeel.

Ontwikkelkansen bieden: een must voor elke werkgever

Vanuit mijn rol als manager personeel zie ik dat veel mkb-ondernemers het lastig vinden om aandacht te besteden aan de ontwikkelkansen van hun personeel. Terwijl dit zo belangrijk is!

De organisaties waar ik heb gewerkt...

De organisaties waar ik heb gewerkt zijn achtereenvolgend een pannenkoekenrestaurant, een café, een bekende bank en daarna de Jong & Laan, waar ik na 18 jaar nog altijd veel uitdaging heb.

Adviseur aan de zijlijn

Telkens als ik bij klanten over de vloer kom waar fysiek gewerkt wordt - van productie- en bouwbedrijven tot horeca en winkels -  bekruipt mij een ‘mouwen-opstroopgevoel’. Het is de merkbare cultuur van ‘samen de schouders er onder’, wars van managementtermen.

Als fysiek werk me zo aanspreekt, waarom dan nog steeds werkzaam bij de Jong & Laan?

Ter plekke krijg ik zin om mee te werken. Samen de schouders eronder en een ‘bult’ werk verzetten. Het geeft me een heerlijk, nuttig gevoel. En met een afkomst van de boerderij schrikken vieze handen mij allesbehalve af. Dat gevoel helpt mij als ‘adviseur aan de zijlijn’, ik snap de medewerkers op de werkvloer en laat zien dat ik me niks inbeeld als adviseur.

Als fysiek werk mij zo aanspreekt, waarom werk ik dan toch nog steeds als adviseur en manager personeel bij de Jong & Laan? Ja, leg dat maar eens uit.

We zijn met 700 medewerkers niet bepaald een kleine organisatie, waar ik direct het mouwen-opstroop gevoel krijg. En nee, het zijn voor mij ook niet de mooie personeelsuitjes en bedrijfsfeesten die de doorslag geven, hoe gezellig ze ook zijn.

Maar wat houdt mij dan wel bij de Jong & Laan?

Kansen om te ontwikkelen

Terugkijkend zijn het de ontwikkelkansen die me telkens opnieuw geboden worden, in combinatie met de cultuur van de club. No-nonsense en professioneel. Maar ook de dienstverlening en het binnenkijken bij zoveel verschillende mkb-bedrijven, spreken me nog al tijd aan.

Juist voor de ontwikkeling van onze mkb-klanten is investeren in ontwikkelkansen belangrijk

Samen kansen benutten! En van hard werken zijn we zelf ook zeker niet vies. Dat het allemaal kantoorhandjes zijn, die collega’s van me, neem ik voor lief šŸ™‚.

Ontwikkeling personeel in het mkb

Door ervaring weet ik dat wat een bedrijf met een omvang als de Jong & Laan de medewerkers kan bieden aan ontwikkeling, geen eerlijk vergelijk is met dat wat een gemiddeld mkb-bedrijf kan bieden.

Vanuit mijn rol zie en begrijp ik ook dat het voor veel mkb-ondernemers lastig is om de juiste aandacht te besteden aan de ontwikkelkansen van hun personeel. Dat is waar ik als adviseur onze klanten bij help.

Zo wint mkb van grotere bedrijven

Want juist voor onze mkb-klanten is dit belangrijk. Ze hebben de arbeidsmarkt zoveel moois te bieden:

  • vrijheid;
  • betrokkenheid;
  • werken in kleine teams;
  • een grote loyaliteit, etc. 

Als personeelsadviseur is het mijn doel dat het de mkb-ondernemer lukt om structureel en professioneel aandacht te besteden aan de ontwikkeling van het personeel. Want dan is er best van de grotere bedrijven te ‘winnen’.

En dat hoeft niet met hoogstaande managementtools en dure taal. Dat past 'ondanks' onze grootte ook niet bij onze cultuur. We richten het praktisch en op maat in voor het bedrijf en de medewerkers. Zodat ondernemer en medewerkers er wat aan hebben. Niet meer en niet minder.

Multidisciplinair

En als wij dit soort kansen zien, pakken we ze meteen aan. Toen we vernamen dat de SLIM-subsidieregeling in het leven geroepen werd, waarmee onze klanten voor dit soort ontwikkeltrajecten 60- tot 80% subsidie kunnen krijgen, stroopten we de mouwen op en ontwikkelden we het 'Leven lang leren-traject'. Hierbij gaat ons HR-advies hand in hand met de subsidieregeling SLIM.

En omdat we groot voorstander zijn van multidisciplinair werken, hebben we voor de advisering over opleidingstrajecten onze handen ineen geslagen met onze collega’s van Cata subsidieadvies. Zo hoop ik dat steeds meer personeel, net als ik, voldoende de mogelijkheid krijgt om te ontwikkelen.

Geen reacties
Plaats je reactie

Reageer op:

Annuleren