Met wie? Recruitment Consultant zeg je?

Yes it's me! De Recruitment Consultant van de Jong & Laan. And i've got news for you! We're different. Ik merk de laatste weken veranderingen op binnen het werkveld van recruitment. We zijn namelijk met veel en kandidaten zien door de bomen het bos niet meer.

Social media is hot en informatie delen makkelijk. Zo ook de persoonlijke ervaringen met recruiters. Steeds vaker zie ik op LinkedIn berichten voorbijkomen over de laksheid van/ wantrouwen tegen recruiters. Voorbeelden hiervan zijn:

  • "Ik word nooit teruggebeld"
  • "Waarom zou ik investeren als ik er niks voor terug krijg"
  • "Jullie komen je afspraken niet na"

Geen gehoor van de recruiter

Om je te onderscheiden in dit grote bos, moet je wat extra's meebrengen. Ik begrijp de frustratie van kandidaten namelijk heel erg goed. Ook recruiters hebben, voordat ze zelf recruiter werden, weleens te maken gehad met een proces dat stukliep en waarbij er een lange radiostilte volgde.

Er is niets zo frustrerend bij het zoeken naar een nieuwe/ andere baan dan het niet krijgen van een reactie terwijl jij als kandidaat al het gevoel hebt dat de baan binnen hand bereik is. Want dat heeft de recruiter je immers verteld.

Want verkopen dat kunnen wij als de beste, dus ook vacatures aan de man brengen gaat ons erg goed af! En toch gaat het dan mis in het proces! Ik begon mijn blog met: Yes it's me! De Recruitment Consultant van de Jong & Laan.

Kandidaat echt leren kennen

Wat ben ik trots op dit vak, Dat ik al jaren dit vak uitoefen bij diverse werkgevers komt door mijn passie om in contact te staan. Contact met mensen. Echt met mensen. En daarmee doel ik op het luisteren en vragen stellen. Het overkomt regelmatig dat ik meer weet over mensen dan ze vooraf kwijt hadden gewild.

Achter het gezicht van de kandidaat gaat veel schuil. En dat naar boven krijgen en bespreken is toch fantastisch! Je hebt contact, kent iemand echt en weet ook op dat moment waar iemand tot zijn recht komt. Kortom: je kunt iemand echt helpen om de perfecte organisatie te vinden die past als een warme deken.

"Ik kon er niet trots over vertellen op de welbekende verjaardagen"

Geloof me, ik vergeet ook weleens iemand te mailen, want laten we eerlijk blijven, ik ben niet roomser dan de paus. Maar het is geen onwil. Een recruiter zit niet lekker op zijn louweren te rusten de hele dag. We werken hard om mooie opdrachten binnen te halen, zodat ik weer snel contact kan leggen met een van mijn kandidaten. En, niet terugbellen is geen onwil. Daarom stel ik het enorm op prijs als de moeite wordt genomen mij te bellen. Want ook recruiters kunnen leren! Wij zijn tenslotte allemaal mensen. 

Uitzend miepen

Teruglezend bedenk ik mij net dat er in mij een grote angst schuilt. Welke angst? Dat we terug zijn bij af, jaren teruggaan in de geschiedenis. Lees: het jaar 1998… Want hoe werden we toen gezien? Als Uitzend Miepen. Een naam die ik hekelde en een naam die impact op mij had. Want ik was enorm TROTS op mijn eerste baan als Consultant. En ik kon er niet trots over vertellen op de welbekende verjaardagen. Want dat zouden ze mij zien als uitzendmiep!

In mijn eerste jaren bij een grote uitzender is mijn basis gelegd. En ik put nog wel eens uit die basis. En nu als Recruitment Consultant bij de Jong & Laan wil ik er voor waken dat we weer stappen terugzetten. We zijn nodig in de markt. Ik ben nodig in de markt! En daarom beloof ik mijn potentiële kandidaten dat ik ze serieus neem, antwoord geef op hun vragen en ze help omdat ik van mijn vak houd.

Tips van een recruiter

Ik geef je nog graag het volgende mee als je in contact komt met andere recruiters dan mijn persoon.

  • Vraag concreet wat de recruiter te bieden heeft en neem geen genoegen met een vage omschrijving/antwoord
  • Vraag om een bevestigingsmail van de gemaakte afspraken, krijg je deze niet, verspil dan geen energie
  • Vraag om eerlijkheid en eventuele tips die je verder helpen
  • Probeer eventuele frustraties niet over de bühne te gooien bij een recruiter. Die ene persoon die je op dat moment spreekt, is niet verantwoordelijk voor al je opgedane ervaringen. Benoem je ervaringen kort. De recruiter kan je dan een reactie geven en aangeven waarom hij/ zij anders is.

Eed voor recruiters?

Zouden we niet een Recruitment Eed in het leven moeten roepen! In de Accountancy wereld is dit heel normaal! Waarom voor recruiters niet? Misschien een mooie overpeinzing. Voor nu: Laten we elkaar beter leren kennen en ook elkaar aanspreken op onze verwachtingen. Leg je lot niet in handen van een Recruiter, wees zelf medeverantwoordelijk.

En al mijmerend over de eed:

Hierbij beloof ik, Saskia van Campenhout, de beste versie van mijzelf te zijn in het mooie vak van recruiter.

Geen reacties
Plaats nieuwe reactie

Reageer op:

Annuleren