Thuiswerken in coronatijd: net even dat extra steuntje in de rug

Thuiswerken in coronatijd; het is niet altijd even makkelijk. Gelukkig biedt de Jong & Laan net even dat extra steuntje in de rug wanneer dit nodig is. Ik neem jullie graag mee in mijn ervaringen van de afgelopen maanden.

Zo ineens een baan erbij

Daar waren ze weer: beide kids in de 'thuisschool'. De laatste weken van 2020 zaten ze alweer in huize Bakker, omdat de school vervroegd sloot vanwege een corona-uitbraak onder leraren. Het eerste huiswerk vloog alweer onze kant op en de mails met weektaken, aanvullingen en Zoom inloggegevens stroomden in de privémail. 

Hoe gaan we dit nu weer doen?

twee kinderen aan het thuiswerken in coronatijd

Lesschema’s opstellen, programma’s installeren en juf Antoinet was geboren. Had ik er toch zomaar een baantje bij. Zoom werd geïntroduceerd en zo mochten de kids op twee vaste tijdstippen dagelijks de lucht in om de klasgenoten te zien en uitleg te krijgen van een professional (lees: de juffrouw). Want hoe leg je nu uit waarom een klinker bij meervoud wegvalt?

Categorieën van spelling vlogen mij om de oren, maar ik kan nog steeds het onderscheid tussen een luchtwoord of hakwoord niet goed duiden. En dat terwijl ik kan zeggen wel redelijk wat taalgevoel te hebben. 

Betrokkenheid van collega's en de organisatie

Gelukkig kwam de Jong & Laan al snel om de hoek kijken. Er was bij ons thuis de mogelijkheid een werkplek in te richten waar ik afgezonderd kon zitten. Eerst met de schermen van kantoor, later met een set thuiswerkschermen gefaciliteerd door de Jong & Laan. 

Daarnaast gaan we nu elke week een overleg in met directe collega’s, gewoon om even te polsen hoe iedereen ervoor staat, welke vragen er spelen op de vestiging en wat de voortgang is van alle werkzaamheden en projecten. Saaie en sombere dagen worden opgevrolijkt door een after weekend lunch-update.

"Saaie en sombere dagen worden opgevrolijkt door een after weekend lunch-update."

We zitten niet allemaal in hetzelfde schuitje qua thuissituatie, maar toch ook eigenlijk wel, omdat iedereen te maken heeft met minder sociale contacten.

Gelukkig neemt de Jong & Laan verschillende initiatieven om interactie en betrokkenheid te waarborgen. Als kers op de taart maakte de organisatie het mogelijk om uren te boeken op de zogeheten ‘coronacode' voor thuisonderwijs en de opvang van kinderen.

vrouw met roze shirt en zonnebril is antoinet die thuiswerkt in coronatijd

Flexibele werktijden

Door een flexibele instelling van mezelf maar ook de mogelijkheid om te werken thuis wanneer ik maar wil, is het mogelijk om ook uren in de avond of in het weekend te maken. Een drukke agenda in het weekend is bovendien niet meer van deze tijd. Door deze flexibele werktijden was het voor mij niet vaak nodig om uren te boeken op de 'coronacode'. Maar alleen het feit dat de mogelijkheid er is, geeft rust. 

Presentjes en online pubquiz

De verbondenheid met de Jong & Laan ervaarde ik op meerdere manieren. Een dopper thuis ontvangen, een extra bon naast het kerstpakket en presentjes gebracht door directe collega’s. Ook de online jaarafsluiting door middel van een pubquiz met ons team was een ware strijd tussen collega-thuis-teams onderling.

De ingrediënten van prettig thuiswerken

We vergeten misschien alles snel, maar ook hieruit blijkt dat de persoonlijke noot belangrijk is en blijft. 

"Bij de Jong & Laan krijg je net even dat extra steuntje in de rug."

Als je mij vraagt naar de ingrediënten voor het prettig thuiswerken, kan ik beamen dat de Jong & Laan hier het juiste recept voor heeft gevonden. Ze geven je net even dat extra steuntje in de rug.

Heb je vragen of wil je meer weten over mijn ervaringen bij het (thuis)werken bij de Jong & Laan? Neem gerust contact met mij op of reageer onderaan deze blog.

Vrouwen in topposities: ik heb altijd zelf het heft in handen genomen

Je probeert als student, moeder, vrouw en medewerker alle ballen in de lucht te houden. Dat is niet altijd gemakkelijk geweest. Bij de Jong & Laan is werk en privé goed te combineren. Parttime en flexibel werken is bijvoorbeeld geen enkel probleem. Lees verder.

Door Thea Ruiter
Lees blog
Geen reacties
Plaats uw reactie

Reageer op:

Annuleren