Van de Eredivisie naar registeraccountant bij de Jong & Laan

Patrick heeft op hoog niveau gevoetbald. Toch heeft hij altijd wat met cijfers gehad. Nu werkt hij al heel wat jaren bij de Jong & Laan en vind. Hij zegt hierover: "Je ontmoet intelligente mensen en je neemt een kijkje in de bedrijfsvoering bij allerlei bedrijven. Daarnaast leer je kritisch te denken en omgaan met dilemma’s. De sfeer op kantoor is goed en deze combinatie vind je nergens anders!"

Van de Eredivisie naar registeraccountant bij de Jong & Laan

Patrick Gerritsen is controleleider in Enschede en over een paar maanden registeraccountant (RA). Dat had ook anders kunnen lopen. Hij voetbalde van zijn 12e tot zijn 22e bij FC Twente en daarna nog drie jaar bij Go Ahead Eagles. Hij werd in 2006 Europees Kampioen met het beloftevolle Jong Oranje met onder andere de later roemrijke namen en dito carrières als Klaas-Jan Huntelaar, Ron Vlaar, Demy de Zeeuw en de huidige Ajax-doelman Remko Pasveer. Op zijn achttiende had Patrick al een behoorlijk aantal wedstrijden in het eerste elftal van FC Twente gespeeld.

Maar het liep anders

Een paar maanden na het EK van 2006 liep ik in de wedstrijd Jong FC Twente tegen Jong Heerenveen een dubbele beenbreuk op en was hij bijna anderhalf jaar uitgeschakeld. Op 25 april 2009 maakte ik mijn rentree in de eredivisie. Ruim een jaar daarna werd FC Twente voor het eerst landskampioen. Maar toen speelde ik al in Deventer bij Go Ahead Eagles. Zoals zo vaak gebeurt na een zware blessure ben ik nooit meer op mijn oude niveau teruggekeerd. 

In 2017 beëindigde ik mijn voetballoopbaan op hoog niveau. Nu speel ik met veel plezier in een vriendenelftal bij de club waar het ooit begon, DSVD in zijn geboorteplaats Deurningen. Mensen zeggen weleens dat ik pech heb gehad. Die komen dan met het verhaal dat andere spelers van het EK van 2006 multimiljonair zijn geworden terwijl mijn carrière vanwege blessures vroegtijdig is gestrand.  

Maar ik zeg altijd dat ik meer geluk heb gehad dan pech, ik heb de kans gekregen en gepakt om bij een top profclub te spelen. Ik ben Europees Kampioen geworden, ik heb grote trainers en spelers leren kennen, mooie stadions in binnen- en buitenland gezien, doelpunten mogen maken in volle stadions en ben in mijn nadagen als amateur nog topscorer van de KNVB-beker geworden. Het glas is halfvol bij mij. Ik was geen natuurtalent, ik heb veel voor elkaar gekregen in en na mijn voetbalcarrière door mijn mentaliteit. Dat is mijn verhaal.  

Logisch dat je als voetballer de accountancy in gaat…toch? 

Ik heb altijd wat gehad met cijfers. Fiscalist had ook gekund. Ik wilde al vanaf mijn achttiende accountant worden. Je ontmoet intelligente mensen en je neemt een kijkje in de bedrijfsvoering bij allerlei bedrijven. Daarnaast leer je kritisch te denken en omgaan met dilemma’s.  

Ik werk voornamelijk voor MKB bouw- en handelsbedrijven in Twente. In een straal van ongeveer 45 minuten rondom Enschede, dat is wel zo prettig met een jong gezin. Bij de Jong & Laan zijn we met ongeveer 750 mensen groot genoeg om grote opdrachten aan te kunnen en klein genoeg om onze open en mensgerichte cultuur te kunnen behouden.  

Tijdens mijn werk haal ik de meeste voldoening door mijzelf te blijven ontwikkelen. In de controle kun je in een relatief korte tijd veel zien en veel ervaringen opdoen. Geen dag is hetzelfde, geen klant is hetzelfde, dat maakt het werk ook leuk en afwisselend.  Daarnaast geeft het bijvoorbeeld veel voldoening wanneer je ziet dat de klant aan de slag gaat met jouw aanbevelingen om de interne beheersing te verbeteren om tot een goedkeurende verklaring te kunnen komen. Je kunt als accountant echt impact maken. 

Bij de Jong & Laan krijg ik de kansen om mij te ontwikkelen en te doen wat ik leuk vind. Ik werk er nu zeven jaar met veel plezier en de cultuur past bij me. De sfeer op kantoor is goed en we hebben samen een mooi team! Wil jij ook werken bij de Jong & Laan? Bekijk dan eens de vacatures

Patrick is lekker sportief, maar zo blijven ook de andere collega's vitaal: