Het houdt op met stevig waaien

"(...) zwaar weer op til. Als de kapitein nou maar nuchter blijft weten wat 'ie wil. Ik kom ze dagelijks tegen. Ondernemers die te vergelijken zijn met de kapitein uit het mooie liedje van De Dijk. Hun onderneming verkeert in zwaar weer.

Het houdt op met stevig waaien

Als kind heb ik heel wat uren op de achterbank van de auto doorgebracht met muziek van De Dijk uit de luidsprekers. Ik ben altijd onder de indruk geweest van de teksten die Huub van der Lubbe, zanger van De Dijk, schrijft. De songtekst van De Schuyt sluit naadloos aan bij mijn dagelijkse werk.

Annemieke Stokvis
Annemieke Stokvis Manager kwaliteit & vaktechniek

De eerste zinnen: "Het houdt op met stevig waaien, zwaar weer zwaar weer op til. Als de kapitein nou maar nuchter blijft weten wat ' ie wil. De bemanning wil naar huis, de stuurman wil vooruit. De naald van de kompas wijst alle kanten uit".

Ondernemer in zwaar weer

Ik kom ze dagelijks tegen. Ondernemers die te vergelijken zijn met de kapitein uit het mooie liedje van De Dijk. Hun onderneming verkeert in zwaar weer. Het regent niet meer. Je kunt gerust stellen dat ze in een storm, misschien wel een cycloon, zijn beland.

Hoe kan de ondernemer dan nuchter blijven weten wat 'ie wil?

En die ondernemer, de kapitein volgens de songtekst, moet vooral nuchter blijven weten wat ' ie wil. Alle medewerkers om hem heen, de bemanning en de stuurman, worden onrustig. Ze maken zich zorgen over de toekomst van de onderneming. Hun baan staat wellicht op het spel. Maar hoe kan de ondernemer dan nuchter blijven weten wat 'ie wil?

Er is vaak sprake van mist; in zijn hoofd, maar ook in de financiële administratie. Bij ondernemers in zwaar weer ontbreekt in veel gevallen het benodigde inzicht. De naald van de kompas wijst letterlijk alle kanten uit.

Reddingsplan

Waar begint het 'reddingsplan'? Wat mij betreft met inzicht. Het heeft geen zin om de blik op de verre horizon te richten. De hoge golven dichtbij verdienen nu de aandacht. Dit betekent in de praktijk dat de ontwikkeling van de liquiditeitspositie op korte termijn (komende maanden) in beeld gebracht moet worden.

Liquiditeitsprognose

Continuïteitsproblemen ontstaan namelijk niet per definitie door een verlieslatende exploitatie, maar door een gebrek aan betalingscapaciteit. Een liquiditeitsprognose biedt het noodzakelijke inzicht. Inzicht in de ernst van de situatie, op welke termijn zich betalingsproblemen gaan voordoen en hoe groot de (acute) liquiditeitsbehoefte is. Dit vormt de eerste en belangrijkste aanzet in het herstructureringstraject.

Op basis hiervan kunnen meerdere oplossingsrichtingen overwogen worden; de benodigde reddingsboeien kunnen uitgegooid worden.

En dan, als er oplossingen mogelijk blijken, gaat de storm liggen. De golven nemen af en de kompas kan weer op de horizon gericht worden. Het houdt op met stevig waaien. De onderneming komt gelukkig weer in rustiger vaarwater.

Meer weten over Corporate restructuring

Annemieke Stokvis
Annemieke Stokvis Manager kwaliteit & vaktechniek
Geen reacties
Plaats je reactie

Reageer op:

Annuleren