Controle van de jaarrekening? Het gaat veel verder dan dat

De werkzaamheden bij Falco begonnen met de controle van de jaarrekening en de aangifte vennootschapsbelasting. Toch ondersteunen collega's vanuit verschillende disciplines inmiddels gezamenlijk dit bedrijf.

Controle van de jaarrekening? Het gaat veel verder dan dat

bij Falco

Op het bedrijventerrein Weitzelpoort in Vriezenveen vind je het internationale Falco. Een indrukwekkend bedrijf met een nog indrukwekkender staat van dienst. Sinds 1951 houdt het robuuste familiebedrijf zich bezig met ‘het duurzaam inrichten van buitenruimteproducten die uitblinken in functionaliteit en vormgeving’.

Eigenaar Franz Friesacher kent iedereen van het de Jong & Laan controleteam persoonlijk en begroet hen enthousiast. “We zien je haast nooit in pak, moet je op de foto?”, krijgt hij lachend te horen. De persoonlijke, laagdrempelige manier van samenwerken is direct bij binnenkomst te merken.

Trots

Franz toont met gepaste trots zijn bedrijf. Op een kleine 35 duizend vierkante meter zijn grote hallen met elkaar verbonden. Vanuit de voorraadhal worden grondstoffen met hightech laser- en plasmamachines door vakmensen en robots bewerkt en geassembleerd.

Mooi vormgegeven stads- en parkmeubilair, robuuste afvalbakken, solide afzetpalen en overkappingen worden door expeditie medewerkers vervolgens klaargezet om waar dan ook in Europa te worden geplaatst.

Sterke basis

“In de basis maken we nog altijd dezelfde producten. In de jaren veranderde het assortiment. Door productinnovaties moderniseerden we modellen en verbreedden we het productassortiment. Uiteindelijk richtten we ons toch weer volledig op onze core business; de fietsparkeervoorzieningen, palen, banken, afvalbakken en overkappingen. 

Daarmee kwamen we goed de crisisjaren door. Ons bedrijf heeft altijd alleen zwarte cijfers gekend en onder medewerkers is nagenoeg geen verloop”, vertelt Franz.

Franz: “Ik betrek graag de juiste mensen om mij heen met kennis van zaken. Ook de Jong & Laan is voor mij een klankbord.”

Evert Jan ter Wijlen - externe accountant - reageert: “Franz is een sociaal persoon met groot maatschappelijk besef. Dat zie je terug in de bedrijfsvoering, het contact met de ruim 100 medewerkers en de manier waarop hij beslissingen neemt.”

Onlangs heeft Falco een hypermoderne poedercoatmachine aangeschaft, waarmee ze de afhankelijkheid van derden uitsluiten en volledig zelfstandig van grondstof tot eindproduct produceren.” Zo’n beslissing neem de directie nooit alleen. Franz vult aan: “We bouwen samen aan dit bedrijf. Iedereen heeft zijn eigen kijk op de zaak, daarom toets ik mijn gedachtegang altijd eerst bij mijn collega’s. Ik heb vrijwel geen directe verkoopervaring en twee linkerhanden! Ik betrek dus graag de juiste mensen om mij heen, met kennis van zaken.”

Soepele samenwerking

“Ook de Jong & Laan is voor mij een klankbord. Heb ik een idee? Dan hou ik dat tegen Evert Jan aan. Evert Jan begon als controleleider met de controle van onze jaarrekening. Hij groeide met ons mee en is inmiddels als externe accountant verantwoordelijk voor ons. Hij kent het bedrijf goed en weet wat er speelt."

"Onze overeenkomsten? We zijn beiden vrij pragmatisch ingesteld en houden van snel schakelen. Bedenken we tijdens het sparren dat iemand anders meer kennis over een onderwerp heeft, dan halen we die erbij.

De ene keer schuift er fysiek een collega bij zo’n gesprek aan, de andere keer raadplegen we onze achterban via een telefoontje. Af en toe hebben we stevige discussies. Deze open manier van samenwerken en kennisdelen geeft een mooie dynamiek.”

Lees verder onder de afbeelding

Ondersteuning

Waar de werkzaamheden begonnen met de controle van de jaarrekening en de aangifte vennootschapsbelasting, ondersteunt de Jong & Laan inmiddels het bedrijf vanuit verschillende disciplines.

Evert Jan: “De ene keer schuift er fysiek een collega bij zo’n gesprek aan, de andere keer raadplegen we onze achterban via een telefoontje.”

Spelen er zaken op het gebied van fiscaliteit? Dan schuift fiscalist Fred Rouhof aan. Leonie Pongers helpt bij de loonbelastingen en collega’s van corporate finance staan klaar als er sprake is van investeringen of overnames. De kennis over internationaal zakendoen komt van pas bij de bedrijfsvoering met de buitenlandse vestigingen. Het is mooi om met een team van specialisten de klant samen zo goed mogelijk van dienst te zijn.

En omdat duurzaamheid bij Falco hoog in het vaandel staat, bekijkt Cata, de dochteronderneming van de Jong & Laan, de subsidiemogelijkheden op dit gebied. Zo regelden ze o.a. de WBSO-, ESF- en SDE-subsidie voor zonnepanelen en windmolens.

Management informatiesysteem

Walter en Frans met het controleteam van de Jong & Laan

“Het afgelopen jaar is er een management informatiesysteem opgezet, waarbij wij ondersteuning verleenden om de gegevens te matchen met jaarcijfers. Ideaal, nu zijn alle informatiestromen met elkaar verbonden en krijgen we een mooi totaaloverzicht hoe de organisatie ervoor staat.

Eén keer per kwartaal duik ik samen met mijn vader en Walter Oude Luttikhuis (financieel controller) een kantoor in en bespreken we de cijfers. Zo komen we niet voor verrassingen te staan.”

Wat betreft de controlewerkzaamheden, daar schakelt het controleteam al lang niet meer alleen met Franz. Walter regelt doorgaans de zaken met John Werkman (senior assistent-accountant controlepraktijk) en Jade Koopman (assistent-accountant controlepraktijk). “Als ze binnen zijn steek ik even mijn hoofd om de deur of drink ik een bakkie koffie, maar daar blijft het vaak bij. Ieder zijn vak, he!”

Deze collega's zetten zich in voor Falco

Jade Koopman
Jade Koopman Senior assistent-accountant controlepraktijk Meer over Jade
John Werkman
John Werkman Controleleider Meer over John
Leonie Pongers
Leonie Pongers Specialist loonheffingen Meer over Leonie
Fred Rouhof
Fred Rouhof Senior belastingadviseur Meer over Fred

Wil jij ook voor zulke gave klanten werken?