Van frame naar fiets, met data-analyse grip op de goederenstroom

Van frame naar fiets, met data-analyse grip op de goederenstroom

Als je Nunspeet binnenrijdt, springt het indrukwekkende pand meteen in het oog. Midden in een bouwlocatie. Hier vind je Stella Fietsen, die aan de vooravond van uitbreiding staat. De uitbreiding is hoognodig, gezien de transformatie die het bedrijf doormaakt. Binnen zeer korte tijd ontwikkelt Stella Fietsen van een startup tot een controleplichtige organisatie. Deze transformatie ondersteunt de Jong & Laan maar wat graag.

Thijs van Zandwijk
Thijs van Zandwijk Partner

Thijs van Zandwijk (aspirant-partner en externe accountant): “De overgang naar controleplichtig klinkt misschien wat zwaar, dat is zeker niet het geval. Het is de kunst om financieel en operationeel grip te houden op de bedrijfsvoering.

Het toepassen van data-analyse helpt daarbij, het geeft inzicht in bijzonderheden en trends. Hierdoor kunnen we samen met Stella processen bijsturen en een mooie route uitzetten.”

Van werken in een schuurtje naar nieuwbouw

In 2010 richtten Daan van Renselaar en Wilco van de Kamp Stella Fietsen op. De twee jonge pioniers vonden dat het anders kon, toen zij in het schuurtje achter het ouderlijk huis van Daan klusten aan hun eerste elektrische fiets.

Ze kwamen op een uniek concept voor de fietsbranche: oer-Hollandse elektrische fietsen voor een mooie prijs, waarbij perfecte service wordt gewaarborgd door levering aan huis.

Ze besloten dat de klant bij Stella Fietsen een keuze krijgt uit een viertal kwalitatieve, eigentijdse modellen. De variatie beperkt zich tot een paar standaard kleuren en een drietal afmetingen en versnellingsopties. Handig, zo is er voor de klant genoeg te kiezen! En het geeft Stella Fietsen de voordelen van een lage kostprijs, hoge doorloopsnelheid en unieke servicebeleving.

Volwassen stappen

Niet verrassend: het concept sloeg aan. In de afgelopen jaren groeide Stella Fietsen zelfs zodanig dat het in de bedrijfsvoering tijd was voor grote, ‘volwassen’ stappen.

Om deze stappen te nemen is in 2016 Henri van de Ruitenbeek aangetrokken als financieel directeur: hij stroomlijnt alle (financiële) processen. Op hetzelfde moment werd Stella Fietsen ook controleplichtig.

Henri: “We zijn druk met de voorbereiding om op te schalen. Zo kunnen we de toenemende vraag aan en optimaliseren we ons productieproces.”

“We krijgen steeds meer medewerkers en groeien letterlijk uit ons pand”, aldus Henri. “We zijn druk met de voorbereiding om op te schalen. Zo kunnen we de toenemende vraag aan en optimaliseren we ons productieproces verder, want Stella is nog lang niet uitgegroeid. Door aanpassingen in de productielijn verdubbelen we straks de productie."

Lees verder onder de afbeelding 

Data-analyse

Niet alleen Stella Fietsen transformeert, ook de Jong & Laan heeft een verandering ingezet. “De uitrol van data-analyse zorgt voor een nieuwe manier van controleren. We passen het toe op zowel de financiële- als de operationele gegevens van Stella Fietsen.

Kern van onze controle is de controle van de waardenkringloop. Hierbij sluiten we de goederenstroom één op één aan met de geldstroom. Wij controleren zo efficiënter en effectiever. Verbanden die eerder niet gelegd konden worden leveren nu verrassende inzichten op”, aldus Thijs.

Thijs: “Data-analyse helpt beide partijen. Efficiëntere controles en inzichten waar het om draait binnen de organisatie.”

Henri vult aan: “Stella Fietsen krijgt hierdoor steeds meer grip op de goederenstroom binnen onder andere de productielijnen en servicecentrums.

Waar dit voor nodig is? Niet alleen voor een optimale bedrijfsvoering, maar ook om ervoor te zorgen dat de onderneming ‘in control’ blijft. Thijs en ik werken prettig samen. We sparren regelmatig en analyseren samen de verschillen die naar voren komen uit de data-analyses.”

Ambitie

De ambitie liegt er niet om. Marktleider in Nederland! En daar blijft het niet bij: de grenzen vervagen. Stella Fietsen heeft al vestigingen in Duitsland, maar het concept leent zich uitstekend voor meer Europese landen.

Thijs draagt hier graag aan bij: ”Klanten als Stella passen erg goed bij onze organisatie. We zijn beiden volop in beweging en nog lang niet uitontwikkeld. Daar krijg ik energie van!"

Thijs van Zandwijk
Thijs van Zandwijk Partner