De Jong & Laan en NHL Stenden bundelen
krachten in krappe arbeidsmarkt

Denken in kansen en zoeken naar nieuwe mogelijkheden

Als eerste accountants-en advieskantoor in Nederland gaat de Jong & Laan samen met NHL Stenden Hogeschool een volledige opleiding Associate Degree (Ad) Finance & Control aanbieden aan mbo 4 studenten. In een speciale de Jong & Laan klas halen mbo 4 studenten in 2 jaar tijd hun Ad. De opleiding wordt voor hen volledig gefinancierd. Daarnaast werken zij bij de Jong & Laan. Met dit initiatief wordt in een krappe arbeidsmarkt een nieuwe doelgroep aangesproken.

Marieke Huisinga
Marieke Huisinga Vestigingsmanager

Vorig jaar stroomde 44% van de mbo 4 studenten door naar het hbo. Van de overige 56% is er een groot gedeelte die wel naar het hbo kan én wil, maar dit toch niet doet. De combinatie studieduur, studiekosten en zelfvertrouwen maakt dat een groot gedeelte van de mbo 4 studenten stopt na het afronden van hun mbo-opleiding. Hierbij zijn de meest doorslaggevende factoren de studieduur en de studiekosten. Het idee dat zij na vier jaar nóg vier jaar moeten studeren, schrikt af. Net als de extra kosten met een eventuele studieschuld tot gevolg. In deze praktische overwegingen hebben ook ouders/verzorgers een grote rol in de keuze die studenten maken (Onderwijsinspectie, 2021).

Betaald studeren

“Door de samenwerking tussen de Jong & Laan en NHL Stenden Hogeschool nemen we deze belemmeringen weg en bieden wij de groep mbo 4 studenten die wil doorstuderen een mooie kans”, aldus Cor Koopmans, Lecturer Finance bij NHL Stenden Hogeschool. De kosten van de studie worden volledig vergoed door de Jong & Laan. De studenten werken tijdens hun studie 24 uur in de week bij de Jong & Laan en krijgen hier ook voor betaald. En er is sprake van een baangarantie na het afronden van de 2-jarige studie. Tenslotte is het AD traject een niveau 5 hbo-opleiding en de perfecte tussenstap om eventueel (wederom in twee jaar) een hbo-opleiding af te ronden. 

Nieuwe kansen creëren

“Niet alleen de krappe arbeidsmarkt dwingt ons om in kansen te denken en nieuwe doelgroepen aan te spreken. Toekomstgericht denken zit in de aard van de Jong & Laan. Denken in kansen en zoeken naar nieuwe mogelijkheden om meer talent naar ons toe te trekken, zodat we onze klanten optimaal kunnen adviseren”, vertelt Marieke Huisinga, vestigingsmanager van kantoor Groningen. We streven ernaar om in september te starten met de speciale de Jong & Laan klas. Er is plek voor 15 studenten. Aanmelden kan via onze website

Heb jij de drive

om het beste uit jezelf te halen?