Accountant? Ik ben meer een huisarts voor bedrijven

Je mag me best een echte ambassadeur van de Jong & Laan noemen. Ik werk er al sinds 1999 en doe dat nog elke dag met veel plezier. Contact met mensen, mijn collega’s, en natuurlijk onze klanten. Voor hen zijn we echt van betekenis. Dát is waar ik de meeste energie van krijg.

Mariska over haar loopbaan bij de Jong & Laan

Ik kijk met trots terug op mooie mijlpalen. Ik kwam binnen als broekie, maar heb me vrij snel – in zo’n drie jaar – opgewerkt tot relatiebeheerder. Dat was een sprong in het diepe, waar ik veel van heb geleerd.

Een paar jaar later werd ik teamleider en in 2008 werd ik vestigingsleider van een nieuw kantoor. Toen mijn eerste dochter werd geboren in 2011, werd dat toch een te zware baan en ben ik teruggegaan naar accountancy als tekeningsbevoegd accountant, hoewel ik zijdelings wel betrokken bleef als leidinggevende. Ik zit nog steeds in het managementteam van de vestiging en ik stuur een team aan.

Huisarts voor bedrijven

‘Accountant’ is eigenlijk niet het juiste woord voor wat ik doe. Eigenlijk ben ik meer een soort huisarts voor bedrijven. Vroeger lag onze focus vooral op de cijfers, maar inmiddels adviseren we onze klanten op heel veel vlakken. De cijfers doen we erbij, maar zijn niet meer onze hoofdtaak; eerder de aanleiding voor adviesrichtingen.

De cijfers doen we erbij, maar is niet meer onze hoofdtaak.

Daarbij richt ik me vooral op familieadvies, waar ook mijn interesse ligt. Als een familiebedrijf overgaat van de ouders naar de kinderen, dan zorg ik ervoor dat de verwachtingen duidelijk zijn. Hoe ziet iedereen de toekomst? Hoe willen we alles geregeld hebben? Hoe ziet iedereen zijn rol? Daar voer ik gesprekken over met alle betrokkenen.

Mariska Booij
Mariska Booij Accountant

Mensen zijn soms verbaasd dat ik accountant ben

Naast mijn werk, is dansen mijn grote passie. In de kroeg, op feestjes; als er maar uptempomuziek wordt gedraaid, dan swing ik erop los. Verder sport ik veel; met name kickboksen en circuittraining. Mijn twee dochters – Lisa en Eva – zijn nu nog iets te jong, maar als ze wat ouder zijn, wil ik graag samen met hun verre reizen maken. Naar Amerika en Azië bijvoorbeeld.

Mensen zijn soms verbaasd dat ik accountant ben. Ik match niet met het plaatje van een ‘typische’ accountant. Ik ben uitbundig en hou van een feestje, terwijl velen denken dat accountants saai zijn. Dat is het grootste misverstand van ons beroep!

medewerker de jong en laan

Met stilzitten gebeurt er niets

Als specialist in familieadviestrajecten zit ik helemaal op mijn plek, maar ik blijf open staan voor nieuwe dingen. Dat is het mooie van mijn werk bij de Jong & Laan. Er zijn altijd nieuwe ontwikkelingen op mijn pad gekomen. Daar haal ik uit wat bij me past en dan ga ik aan de slag.

Ik match niet met het plaatje van een ‘typische’ accountant.

Je moet er wel zelf voor gaan. Met stilzitten gebeurt er niets. En dat hoeft ook niet, als je goed op je plek zit en tevreden bent met wat je hebt. Maar als jij je wil ontwikkelen of iets past beter bij jouw situatie op dat moment, dan is dat altijd bespreekbaar. Maar jij bent zelf aan zet om dat op te pakken.

Wil je meer weten over mijn ervaring bij de Jong & Laan? Neem gerust contact met mij op of reageer onder deze blog.