Zo rijdt Autohaus Vortkamp voorbereid de grens over.

Vanuit Duitsland een tweede vestiging starten in Nederland, daar komt meer bij kijken dan je in eerste instantie denkt. Gelukkig kwam Dirk in contact met (internationaal) belastingadviseur Daniël Mol.

Zo rijdt Autohaus Vortkamp voorbereid de grens over

Dirk Vortkamp, eigenaar van Autohaus Vortkamp, besloot naast hun vestiging in Duitsland een vestiging in Nederland te openen. Daar kwam veel bij kijken, alles gaat anders: van belasting en personeelsbeleid tot wet- en regelgeving. Er bleek een goede match met belastingadviseur Daniël Mol.

Wanneer je tussen mooi gepoetste auto’s de showroom binnenloopt, word je hartelijk ontvangen door de receptioniste. In de ontvangstruimte is het middelpunt een fotocollage van het bezoek van Koningin Beatrix en Prins Claus in 1986.

Dirk was nog maar 2 jaar, toen het toenmalig koninklijk paar zijn ouders de hand kwamen schudden. Ze waren op bezoek bij de ondernemers in het grensgebied. In de kantoren vallen de oude schilderijen met indrukwekkende lijsten op. Kunstwerken van de oprichters, de 1e generatie Vortkamp.

Daniël Mol
Daniël Mol Senior belastingadviseur

Belastingadvies aan Duitse ondernemer

De Jong & Laan adviseert Autohaus Vortkamp

Nee, de geschiedenis van Autohaus Vortkamp is niet te missen in het moderne pand nét over de grens. Hier zit al 70 jaar lang het familiebedrijf gevestigd. Inmiddels is de 3e generatie aan bod, met Dirk Vortkamp als eigenaar.

Dirk besloot een grote stap te nemen: het opstarten van een 2e vestiging, in Nederland. Daar komt echter meer bij kijken dan je in eerste instantie misschien zou denken. Gelukkig kwam hij in contact met belastingadviseur Daniël Mol.

Inspelen op de doelgroep

Duitse auto’s kenmerken zich veelal door een uitgebreid luxe pakket tegen een goede prijs. Ondanks de goede deal en ondanks het fysiek verdwijnen van de grensovergang, vinden veel Nederlanders het nog altijd ‘eng’ om een auto ‘over de grens’ te kopen:

  • De taalbarrière;
  • wantrouwen ten opzichte van de autobranche in het algemeen;
  • gebrek aan kennis van de regelgeving en;
  • de extra kosten bij het importeren.

Een grote groep haakt hierdoor af. Dit is te overbruggen door een nieuwe vestiging in Nederland. Een gat in de markt voor de jongste Vortkamptelg.

Ondernemen in het buitenland

Voor een buitenlandse ondernemer is het toch moeilijk om een bedrijf in Nederland te starten. Alles gaat anders. Van belasting, personeelsbeleid, huurrecht tot de wet- en regelgeving. Hulp bij het opstarten in Nederland was dan ook zeer welkom. Dirk werd via zijn Duitse accountant in contact gebracht met belastingadviseur Daniël Mol.

Daniël, internationale belastingadviseur met Duitse roots, bleek een goede match. De openheid, het ondernemerschap en onderling vertrouwen brachten een goede samenwerking tussen beide partijen tot stand.

Lees verder onder de afbeelding.

Een klant met 'hetzelfde DNA'

“Dirk presenteerde mij een goed doordacht ondernemersplan voor het starten in Nederland. Geen snelle handel, maar een plan voor de langere termijn. Daarnaast herkende ik in het bedrijf een persoonlijke klantbenadering.

Een Twentse nuchterheid, het hartelijk ontvangen van een klant, het past goed bij de werkwijze en het DNA van de Jong & Laan. En natuurlijk gaat mijn jongenshart sneller kloppen als je al die mooie auto’s ziet staan”, zegt Daniël met een glimlach op zijn gezicht.

"Natuurlijk gaat mijn jongenshart sneller kloppen als je al die mooie auto’s ziet staan"

Een vestiging starten in Nederland en Nederlanders in dienst nemen, klinkt makkelijker dan het is. Het brengt veel regelzaken en een complex arbeids- en belastingrecht met zich mee. Gelukkig weet Daniël daar alles van:

  • Zo is de Nederlandse werknemer veel meer beschermd dan een Duitse werknemer. In Nederland is een ondernemer bij ziekte verplicht 2 jaar door te betalen, in Duitsland slechts 6 weken. Verstandig om je hiervoor dus te verzekeren.
  • Welke verplichtingen ga je aan met betrekking tot het toepassen van de CAO en deelname aan pensioenregelingen.
  • Een keuze maken voor de best passende rechtsvorm en plaats in de organisatiestructuur, vraagt om de nodige aandacht.
  • Maar ook simpelere zaken als het openen van een bankrekening vraagt om de nodige tijd en aandacht van ondernemers zoals Dirk. Als ondernemer moet je van alles aantonen en gaan er al snel weken overheen.

Veel van dit soort details en regelzaken komen op de ondernemer af. Zaken waar makkelijk overheen gekeken wordt. Daar kun je als belastingadviseur dus echt van toegevoegde waarde zijn. Samen met de klant aan een gedegen, stevig plan werken.

Echt betrokken bij de klant

Senior belastingadviseur Daniël en eigenaar Dirk Vortkamp

Met de ondernemersdrift van Dirk en de inhoudelijke kennis van Daniël zijn er grote stappen gemaakt. “De vestiging in Nederland loopt en we zijn alweer verder aan het denken.

Persoonlijke aandacht staat hoog bij ons in het vaandel en dat vind ik ook terug bij de Jong & Laan. Dat werkt gewoon prettig”, zegt Dirk lachend.

"Daardoor bespreek ik ook steeds vaker ideeën met Daniël. Gewoon om te horen hoe hij ertegen aankijkt. Hij begrijpt mijn gedachtegangen, zoekt uit en denkt met me mee. Het is niet zo dat hij ‘het’ even voor je regelt en je daarna weer laten vallen. Nee, er is echt betrokkenheid. Samen gaan we voor een optimaal bedrijfsresultaat."

In een wereld waar globalisering toeneemt schuwen steeds meer klanten grensoverschrijdende uitdagingen niet. Het brengt kansen met zich mee. Kansen die ook Vortkamp zeker geen windeieren heeft gelegd en waar wij maar wat graag aan bijdragen.