Ontwikkelen en doorgroeien
in de controlepraktijk

Meer informatie

Het lijkt veel, maar geloof mij, je rolt er vanzelf in!

Als VWO-starter/ student Nyenrode zijn er bij de Jong & Laan veel doorgroeimogelijkheden in de controlepraktijk. Mijn naam is Jurran en ik ben zelf ooit begonnen aan het Nyenrode en nu ben ik controleleider in Enschede.

Als ik studenten spreek krijg ik vaak vragen als: Hoe zien de doorgroeimogelijkheden eruit? Wat moet ik doen tijdens de opleiding? Wat leer ik? etc. etc. Die vragen beantwoord ik zo goed mogelijk. Er komt natuurlijk veel nieuws op je pad! Een goede voorbereiding helpt daarbij. In de eerste instantie lijkt het veel, maar geloof mij, je rolt er vanzelf in!

Jurran Visschedijk
Jurran Visschedijk Controleleider

Jij hebt de regie!

De zoektocht naar wat jij wil, is een mooi aanknopingspunt om het allemaal eens goed op een rij te zetten. Goed om te weten: iedereen is anders en niet iedereen volgt hetzelfde pad. Het ontwikkeltraject bij de Jong & Laan wordt dan ook afgestemd op jouw wensen en capaciteiten.

Er zijn meer wegen die naar Rome leiden en dat is zeker bij de Jong & Laan het geval. Doe wat voor jou op dat moment goed voelt en past. Daag jezelf uit om het beste uit jezelf te halen, maar jij hebt altijd de regie.

Op basis van mijn ervaring licht ik toe welke ontwikkelmogelijkheden je kunt verwachten. Niet alleen in functie, maar ook in verantwoordelijkheden. Daarnaast beschrijf ik hoe dit past binnen het traject dat je bij Nyenrode doorloopt.

Zo ziet de standaard route eruit!

Zo weet jij precies waar je aan toe bent

Jaar 1 t/m 3

Zodra je start aan Nyenrode Universiteit, krijg je de functie assistent-accountant in de controlepraktijk. Stroom je in vanaf het VWO? Dan begin je met 3 dagen werken en 2 dagen studie. Dit verandert na een halfjaar in 4 dagen werken en 1 dag studeren.

De vakken die je de eerste jaren volgt zijn bijvoorbeeld:

  • Financiering;
  • Statistiek;
  • Belastingrecht (omzetbelasting, vennootschapsbelasting, inkomstenbelasting);
  • Auditing;
  • Bestuurlijke informatieverzorging;
  • Boekhouden.

De werkzaamheden die je in deze periode uitvoert zijn het uitvoeren van lijncontroles en het afleggen/bijwonen van interviews met klanten.

Ook voer je Power BI-analyses (data-analyse) uit en ga je aan de slag met gegevensgerichte werkzaamheden (aansluitingen, cijferbeoordeling, steekproeven/kritische deelwaarnemingen). Je controleert verschillende posten zoals liquide middelen, debiteuren, crediteuren, overige bedrijfskosten en materiële vaste activa.

Dit lijkt misschien veel, maar geloof mij, je rolt hier vanzelf in. Hoe meer ervaring je opdoet, hoe meer andersoortige werkzaamheden op je pad komen. Zo wordt je werk steeds meer afwisselend en word je continu uitgedaagd. Nooit saai dus!

Jaar 4 t/m 5

Inmiddels ben je goed op weg in je studie en je draait al een paar jaar mee bij de Jong & Laan. De bachelor nadert zijn eindfase. Door de verschillende cursussen en vakken heb je een goede basis gelegd voor het worden van accountant. De bachelor scriptie komt in zicht. Dit is het slotstuk van de bacheloropleiding.

Als je begint aan je master op wetenschappelijk niveau, ga je bezig met het verrichten van onderzoek naar een gekozen accountancy gerelateerd onderwerp. De master duurt twee jaar. Het eerste jaar volg je vakken zoals externe verslaggeving, auditing etc. In het tweede jaar ga je bezig met het onderzoek en schrijf je een masterscriptie. Dit gaat bijvoorbeeld over de volgende onderwerpen:

  • Bestuurlijke informatieverzorging;
  • Externe verslaggeving;
  • Auditing.

De werkzaamheden die je in de dagelijkse praktijk uitvoert breiden zich uit met het optuigen van dossier en het in beeld brengen van IT-omgeving. Ook houd jij je bezig met het vastleggen van de interviews van processen en het opzetten van risicoanalyses.

Als je denkt dat het daarmee ophoudt, dan heb je het mis! Je controleert de moeilijkere posten, zoals voorzieningen, personeelskosten, deelnemingen, immateriële vaste activa etc.

Daarnaast ben je steeds meer betrokken bij het aansturen en begeleiden van andere assistenten die net (1 á 2 jaar) in dienst zijn. Veel verschillende taken en verantwoordelijkheden dus. Geen dag is hetzelfde en je wordt continu uitgedaagd. In deze periode kun je, als je voldoet aan de vereisten natuurlijk, doorgroeien naar senior assistent accountant.

Jaar 6 t/m 8

Ondertussen hoor je bijna bij het meubilair van het kantoor en ben je eigenlijk niet meer weg te denken op de vestiging waar je werkzaam bent!

De master loopt op zijn einde en je start met schrijven van de scriptie. Een sluitstuk van de masterscriptie waarbij je een wetenschappelijke verdiepingsslag maakt over een bepaald accountancy gerelateerd onderwerp.

Na het behalen van de masterscriptie ga je door met de post-master. Dit is het laatste deel van de theoretische opleiding tot registeraccountant. De vakken die je volgt zijn bijvoorbeeld

  • Externe verslaggeving;
  • Corporate governance;
  • Internal auditing;
  • Financial auditing.

Als je wilt, kun je starten met de praktijkopleiding. Dit doet lang niet iedereen. Veel collega’s nemen even rust en pakken het daarna weer op. Het hangt af van je privésituatie, toekomstplannen en of jij eraan toe bent. Jij bepaalt en jij geeft aan wat je voorkeur heeft.

De praktijkopleiding is een 2 jaar durende opleiding waarbij je op verschillende vlakken jezelf ontwikkelt tot RA. Je gaat werken aan je communicatie skills, presentatievaardigheden en leiderschapskwaliteiten.

De werkzaamheden die je in de praktijk uitvoert betreffen hoofdzakelijk de complexere posten (omzet, goodwill en onderhanden projecten).

Je bent steeds meer bezig met de aansturing van de opdracht, het contact met klanten en begeleiding van andere assistenten. Je ontwikkelt overzicht en je weet de belangrijkste bevindingen te verwerken in het dossier.

Je helpt bij het schrijven van rapportages en bent steeds meer betrokken bij de afronding van de opdracht. Ook ga je af en toe mee naar eindbesprekingen. In deze periode kun je, als je voldoet aan de vereisten, doorgroeien naar de functie van controleleider.

Jaar 9 en verder

Je bent in de laatste fase van de praktijkopleiding of deze is zelfs al klaar. In dat geval mag jezelf RA noemen en sta je ingeschreven in het register. Een knappe prestatie waar je echt trots op mag zijn!

Je bent verantwoordelijk voor aansturing van verschillende opdrachten en stemt veel af met de externe accountant. Ook ben je aanwezig bij eindbesprekingen en gaat met de klant het gesprek aan over de belangrijkste bevindingen en oefen je de natuurlijke adviesfunctie uit.

Daarnaast bemoei jij je actiever met de planning, coaching van collega's, stagebegeleiding en geef je (als je wil) ook cursussen aan de nieuwe medewerkers. In overleg met de leidinggevende stippel je jouw toekomst pad verder uit, wat zijn je ambities en waar wil je naartoe groeien? Wil je bijvoorbeeld manager controle worden? Dan ga je samen kijken wat nodig is om hier te komen en wordt er een plan gemaakt die bij jou past.

Uiteraard is dit afhankelijk van de kwaliteiten die je tot op dat moment hebt ontwikkeld. Doorgroeien naar een volgende functie is echter altijd mogelijk!

Een paar laatste wijze woorden

Tot slot wil ik je een paar dingen meegeven. Laat je niet verleiden door de functienaam. Deze bepaalt namelijk niet per se welke werkzaamheden je doet. Ook bepaalt dit niet de hoogte van je salaris.

De groei in functie wordt bepaald op basis van de kwaliteit van de werkzaamheden, maar ook op basis van de sociale vaardigheden.

Bij de Jong & Laan hebben we een transparant salarishuis en kun je precies aflezen waar je aan toe bent. Daarnaast kun je een extra beloning krijgen boven op je salaris. Naast de primaire arbeidsvoorwaarden, zijn het ook de secundaire arbeidsvoorwaarden die hier écht goed voor elkaar zijn.

De groei in functie wordt bepaald op basis van de kwaliteit van de werkzaamheden, maar ook op basis van de sociale vaardigheden. Dit wordt getoetst door te kijken hoe jij werkt met je collega’s in een team en hier de leiding pakt, of hoe de gesprekken met klanten gaan.

Belangrijkste is dat je (financiële) waardering ervaart voor het werk wat je doet en dat je plezier hebt in het werk. Daarbij is een goede werk-privé balans van belang, want op die manier haal je het beste uit jezelf.

Wat ik heb ervaren, is dat collega’s een groot aandeel hebben in het plezier dat jij hebt in je werk. Daarnaast is de menselijke maat iets wat je niet standaard bij iedere werkgever zo ervaart als hier. Jij hebt echt de regie en er wordt rekening gehouden met jouw (privé)situatie. Dit is voor mij van grote waarde.  

Heb je na het lezen nog vragen voor mij? Aarzel dan niet en neem gerust contact met mij op.