Direct inzicht in verhoudingen en bijzonderheden
In de verschillende data-analyses kunnen we nu heel eenvoudig bijzonderheden uit de administratie presenteren. In mijn team zijn het meestal assistent-accountants die werkprogramma’s uitwerken en vragen die hierin staan beantwoorden met behulp van data-analyse.
De datasets maken grafieken en overzichten waardoor direct zichtbaar is hoe de verhoudingen liggen in zowel klantverhoudingen, maar ook omzetten per maand.
Een voorbeeld van zo’n vraag is: “Hoe afhankelijk is klant x van klanten in het klantenbestand?” Vanuit de platte cijfers, mutaties en cumulatieve die in een grootboek zichtbaar zijn, is dit lastig te herkennen. De datasets maken grafieken en overzichten waardoor direct zichtbaar is hoe de verhoudingen liggen in zowel klantverhoudingen, maar ook omzetten per maand.
Zodra ik de uitwerkingen krijg, beoordeel ik of hier patronen of uitschieters in zitten die je wel/niet zou verwachten bij een type bedrijf. Denk hierbij aan een klant die in zijn klantenbestand één grote klant heeft die 70% van de totale omzet genereerd. Dit is natuurlijk een groot risico en bespreek ik dan met de klant en geef hen hierover adviezen.
Of wat dacht je van een horecabedrijf met een dip in de omzet in oktober/november? Dit is voor dit type bedrijf in de lijn der verwachting, gezien de feestdagen die volgen in december. Is er in december echter geen piek? Dan is dit weer een aanleiding om over in gesprek te gaan.