Van hbo Finance & Control naar
Associate Degree Finance & Control

Ik wist dat ik een studie met cijfers leuk vond, dit maakte de studiekeuze niet eenvoudiger. Ik kwam uiteindelijk op het Associate Degree uit via de Jong & Laan. Juist de combinatie met de praktijk sprak mij aan en het type werkzaamheden die werden beschreven.

Van hbo Finance & Control naar Associate Degree Finance & Control

Ik volgde vorig jaar de voltijd opleiding finance & control aan het Saxion in Deventer. Deze opleiding ging veranderen. Ik had aantal vakken niet gehaald en door de veranderingen werden die het volgende jaar niet meer gegeven. Zo werden bijvoorbeeld vier vakken, nu één vak. Hierdoor wilde ik toch graag een andere opleiding kiezen.

Wisselen van studie

Het was niet dat ik een verkeerde studiekeuze had gemaakt. Ik vond de studie leuk en het paste bij mijn interesses. Maar door de wijzigingen in de opleiding, ben ik verder gaan kijken. Ik had daarnaast ook nog niet echt een goed beeld gekregen van wat ik later met deze opleiding kon doen. De link met de praktijk miste ik. 

Ik heb niet de ambitie om persé leiding te geven, maar ik wil wel uitgedaagd worden in mijn werk.

Ik wist dat ik een studie met cijfers leuk vond, dit maakte de studiekeuze niet eenvoudiger. Ik kwam uiteindelijk op het Associate Degree uit via de Jong & Laan. Juist de combinatie met de praktijk sprak mij aan en het type werkzaamheden die werden beschreven. 

Van nature ben ik een rustig persoon die niet zoveel prikkels kan hebben. Ik heb dan ook niet de ambitie om persé leiding te geven, maar ik wil wel uitgedaagd worden in mijn werk. Het rustig uitvoeren van taken spreekt mij erg aan, maar hierbij wil ik wel (uiteindelijk) complexe vraagstukken uitwerken. 

Coen Doornekamp
Coen Doornekamp Beginnend assistent-accountant

Vooraf had ik veel vragen

Uiteindelijk heb ik op de vacature gesolliciteerd om via de Jong & Laan het AD-traject te volgen. Al snel werd ik gebeld en mocht ik nog diezelfde week op gesprek komen. Ik had veel vragen, maar ik had er ook zin in. In de voorbereiding op mijn gesprek heb ik de website bekeken en mij wat meer verdiept in de accountancy. 

In het eerste gesprek ging het vooral over wie ik was en waar ik naar op zoek was. Ook bespraken we de opleiding. In het tweede gesprek gingen we meer in op onderdelen zoals de studieovereenkomst en het aantal uur dat ik zou gaan werken naast mijn studie.

Ik had veel vragen, maar had er ook zin in. In de voorbereiding op mijn gesprek heb ik de website bekeken en mij wat meer verdiept in de accountancy. 

Doordat ik nu dus ook werk bij de Jong & Laan, verdien ik ook wat bij. Ik woon nog bij mijn ouders, dus dit was voor mij niet persé noodzakelijk. Toch is het een fijne bijkomstigheid.

Tips voor de volgende groep

Werk stap voor stap aan de opdrachten en laat je niet overweldigen door de complete grote ervan. Een opdracht wordt in één les uitgelegd en dan kan het wat overweldigend zijn. Door het daarna op te knippen in kleine delen en dit stap voor stap uit te werken, maak je het jezelf makkelijker. 

Doordat ik al voorkennis had uit mijn eerste jaar hbo Finance & Control, kon ik na een aantal maanden doorstromen naar het tweede leerjaar.

Ik heb af en toe een gesprek met mijn bedrijfscoach voor vragen over de opdracht. We lopen dan alles even door en ze helpt mij met de onderdelen waar ik niet uitkom. Ook bekijken we soms samen de planning om te zorgen dat ik op schema lig.

Doordat ik al voorkennis had uit mijn eerste jaar hbo Finance & Control, kon ik na een aantal maanden doorstromen naar het tweede leerjaar. Het eerste jaar was voor mij veel herhaling en ik ben blij dat het mogelijk was om deze stap te maken. Ik word nu weer meer uitgedaagd en ik leer nieuwe dingen. 

Denk jij er ook over om over te stappen naar het AD-traject via de Jong & Laan? Ik vind het een grote meerwaarde om deze route te kiezen. Ik krijg meer en intensieve begeleiding vanuit mijn werkgever, de lesstof is gelinkt aan de organisatie wat voor herkenbaarheid zorgt en ik heb plezier in zowel mijn werk als school.