Collega's vitaal houden & leidinggevenden faciliteren.

Ik heb binnen de Jong & Laan een nieuwe rol als HR-adviseur Verzuim & Vitaliteit, een functie die nog niet bestond binnen onze organisatie. Er was duidelijk behoefte aan een aanspreekpunt op het gebied van verzuim en vitaliteit. Ik krijg de vrijheid om processen te optimaliseren, zowel op administratief gebied als bij het ontwikkelen van het vitaliteitsbeleid.

In een nieuwe functie kansen benutten

Hoewel we onze klanten al van HR-advies voorzagen en ondersteunden bij verzuimvraagstukken, deden we dit nog te weinig voor onze eigen organisatie. Nadat ik was gestart, besefte ik dat we onze eigen kennis intern nog niet optimaal benutten.

Als HR-adviseur verzuim en vitaliteit ben ik vooral preventief bezig om collega’s vitaal te houden en verzuim te voorkomen.

 

Het is dan ook waardevol, en een uitdaging, om de verbinding te zoeken tussen de wensen van onze vestigingen en het hoofdkantoor. Binnen het HR-team zijn we op dagelijkse basis bezig met het faciliteren van die verbinding die de cultuur van de Jong & Laan weerspiegelen en tegelijkertijd geschikt zijn voor al onze vestigingen.

Danine Gerritsen
Danine Gerritsen Adviseur HR

Niet alleen fysieke vitaliteit, ook op mentale vitaliteit

Ik geloof dat dit een proces is waar je nooit klaar mee bent. Waar je altijd aan de knoppen moet blijven draaien om het passend te blijven houden.

Naast de al bestaande mooie initiatieven, zoals voetbaltoernooien die onze collega's in een gezellige teamsfeer uitdagen, en gezamenlijke wandel-, fiets- en hardloopclubs die in de loop der jaren zijn ontstaan, wilden we ook graag een laagdrempelige aanpak om niet alleen het fysieke, maar ook het mentale welzijn onder de aandacht te brengen.

We hebben een groot aantal aanbieders die onze collega's kunnen ondersteunen op het gebied van fysiek en mentaal welzijn. Denk hierbij aan fysiotherapeuten, mental coaches en online trainingen via Goodhabitz. Het was dus een logische eerste stap om deze in de schijnwerpers te zetten.

Mental health week

Nadat we een plan hadden om bestaande tools rondom vitaliteit meer onder de aandacht te brengen en collega’s hierover te informeren, konden we een stap verder. De ‘Mental Health Week’ was hiermee een feit en een geweldige volgende stap!

We hebben een groot aantal aanbieders die onze collega's kunnen ondersteunen op het gebied van fysiek en mentaal welzijn.

We boden workshops aan variërend van 'Running Therapie' tot 'Stoelmassage', om zowel ontspanning te bieden als de drempel te verlagen om het gesprek aan te gaan over mentaal welzijn.

Omkijken naar elkaar

Naast de aandacht en tijd die wordt besteed aan het zorgen voor vitale collega's, is er ook oprechte betrokkenheid en aandacht voor collega's die helaas ziek zijn. Wanneer iemand om welke reden dan ook langdurig ziek is, komen er andere verplichtingen om de hoek kijken, zoals het volgen van de Wet Verbetering Poortwachter en het navigeren door het proces met het UWV.

Als HR-adviseur verzuim en vitaliteit ben ik vooral preventief bezig om collega’s vitaal te houden en verzuim te voorkomen. Dit doe ik bijvoorbeeld door collega’s in contact te brengen met onze zorgaanbieders en hier passende hulp te bieden.

Ook heb ik veel contact met leidinggevenden om bij hen continu tools aan te bieden, zodat zij beter in staat zijn om een signalerende rol te pakken op dit gebied. Verzuim & vitaliteit zullen altijd naast elkaar blijven bestaan, ik ben trots dat we dit ook samen kunnen blijven aanpakken en stimuleren.

Aandacht voor gezonde &

blije collega's.

Mentale vitaliteit. Het raakt ons allemaal, we werken in een zeer dynamische branche en organisatie. Vanuit de Jong & Laan doen we er alles aan om jou zo goed mogelijk te ondersteunen en faciliteren.