Hoe is je stage? "Eerlijk? Ik weet niet of dit is wat ik wil"

De controle paste niet bij mij, daarom ben ik overgestapt naar de samenstel

In mijn derde jaar van mijn studie Accountancy aan het Saxion, liep ik stage bij de Jong & Laan. Ik ben nu bezig met mijn vierde jaar en werk hier nog steeds één dag in de week. De weg naar waar ik nu ben en sta, was niet altijd makkelijk. Het werk dat ik deed paste niet helemaal bij mij. Door veel te praten met mijn stagebegeleider en andere collega's hier in Enschede, heb ik ontdekt waar ik blij van word.

Sandra Börgeling
Sandra Börgeling Assistent-accountant

De start van mijn stage 

Mijn stage begon in februari, ik deed een combinatie-stage. Dit hield in, ik startte in de controlepraktijk, vervolgens werkte ik een aantal weken in de samenstelpraktijk om mijn stage weer te eindigen in de controlepraktijk. Ik had vooraf eigenlijk geen idee wat ik leuker zou vinden, hier had ik in mijn studie niet veel over gehoord.  

Ik was nog maar net begonnen en zat nu al bij een klant met het team te werken

Al op de tweede stagedag liep ik (met een aantal andere collega’s) bij een grote controleklant naar binnen. Een geweldige ervaring die indruk op mij maakte.

Ik was nog maar net begonnen en zat nu al bij een klant met het team te werken. Ik werd hier blij van en gedurende de tijd ging ik bijvoorbeeld zelfstandig vragen stellen bij klanten en werkte ik voor een aantal gave, grote controleklanten.  

Ik kon mijn vinger er niet op leggen 

Na een paar weken bekroop mij een gevoel van onzekerheid. Is dit waar ik blij van word en de dagen leken steeds langer te duren. Ik begon te twijfelen of ik mij dit werk voor langere tijd zag doen.  

In de controlepraktijk werkte ik ongeveer iedere week met andere collega’s samen. In ieder team ligt je rol net even iets anders en je moet even de afstemming met elkaar vinden. Ik kon met iedereen goed overweg, maar het werken in een team was toch even wennen voor mij. Ik merkt dat dit een aspect was aan het werk wat ik lastig vond.  

Daar zat ik dan, werkend in de controlepraktijk met leuke collega’s en in een fijne omgeving, maar twijfelend over of ik dit leuk vond.

Ik weet niet of dit is wat ik wil 

Daar zat ik dan, in de controlepraktijk met leuke collega's en in een fijne omgeving, maar ik twijfelde of dit werk echt iets voor mij was. Ik overwoog zelfs even een andere opleiding, zoals fiscaal recht (dit interesseerde mij ook) of om uit de accountancy te stappen.  

Collega’s zijn hier betrokken en we hebben een goede band. Vanzelfsprekend toonden ze interesse en vroegen ze wel eens: En Sandra, hoe vind je je stage tot nu toe? En ik dacht, laat ik maar gewoon openheid geven, want wie hou ik anders voor de gek? Door mijn twijfels te bespreken met collega's en mijn stagebegeleider, kwam het gesprek op gang.

We gaan het net

even anders doen!

Collega’s vroegen ze wel eens: En Sandra, hoe vind je je stage tot nu toe? En ik dacht, laat ik maar gewoon openheid geven, want wie hou ik anders voor de gek?

Dus naarmate ik mijn twijfels besprak met collega’s, maar ook mijn stagebegeleider, Thijs, kwam het gesprek op gang. 

Geen controlepraktijk meer, maar de samenstelpraktijk in 

Zoals ik aan het begin vertelde, deed ik een combinatie-stage. Toen ik mijn eerste blok in de controlepraktijk had afgerond, was het tijd om over te stappen naar de samenstelpraktijk.

Ik heb voorafgaand aan de overstap naar de samenstelpraktijk mijn twijfels en ambities besproken met mijn stagebegeleider. Ik besloot om wel door te gaan met mijn huidige studie en om af te wachten wat de samenstelpraktijk mij zou brengen. Misschien lag dit mij wel goed.  

En nu? Vliegt de dag voorbij! 

Gelukkig, de samenstelpraktijk is helemaal mijn ding. Wat ik mooi vind is dat je veel sneller verbanden ziet in een jaarrekening, omdat je soms zelf de administraties inboekt en vervolgens de cijfers terugziet in de jaarrekening. 

We gaan het net even anders doen 

In eerste instantie zou ik na mijn periode in de samenstelpraktijk weer terug moeten naar de controlepraktijk. Maar omdat ik zoveel meer plezier ervaarde in de samenstelpraktijk, hebben we mijn stage aangepast zodat ik kon blijven doen wat ik leuk vond.

Na mijn stage ben ik blijven hangen bij de Jong & Laan als oproepkracht tijdens de zomervakantie, wat ideaal was omdat ik zo mijn eigen uren kon indelen en geld kon verdienen.

Nu ben ik bezig met mijn laatste jaar van mijn opleiding en werk ik iedere donderdag op de samenstelpraktijk. Na dit jaar hoop ik te starten met mijn Post-hbo opleiding om verder te groeien als professional.

Ik ben blij dat ik in een omgeving werk waarin het uitspreken van mijn twijfels en ambities wordt gewaardeerd. Dit heeft mij meer zelfvertrouwen gegeven en zorgt ervoor dat ik het nu nog meer naar mijn zin heb!

Wil jij ook onderdeel worden van ons leuke team? Bekijk dan eens de vacatures of neem gerust contact met mij op. 

Ik vond de baan die ik niet zocht

Eigenlijk wisten ze niet precies wat ze zochten. En ik dacht direct: ik weet ook niet precies wat ik zoek. Een gesprek volgde en dat voelde goed. Er was echt een klik, waarop ik besloot te solliciteren en de baan kreeg.

Lees meer