Het voordeel van
werken met de visuele jaarrekening

Administratieve, financiële en HR-processen automatiseren en efficiënter inrichten, is waar we in ons werk continu mee bezig zijn. Bij de jaarrekening zagen we kansen om processen duidelijker en gemakkelijker weer te geven. Dit is een innovatief dashboard geworden: de visuele jaarrekening.

Adviseurs werken efficiënter en adviseren beter.

De Jong & Laan won met de Visuele jaarrekening een award in de categorie gevorderden. Microsoft en het Power Platform voor Accountants reikten de award uiteindelijk uit aan mij en mijn collega Hans-Friedrich.

De afgelopen maanden konden accountantskantoren voorbeelden delen over de wijze waarop ze invulling geven aan Data & RPA (Robotic Process Automation). In totaal zijn er 9 kantoren genomineerd. Stuk voor stuk accountantskantoren die werk maken van innovatie.

Het bleek dat wij als accountantskantoor daarin vooroplopen met onze visuele jaarrekening. En dat we daar dan nu ook een award mee winnen, is natuurlijk fantastisch. Hier zijn we erg trots op! In dit blog vertel ik je graag meer over wat de visuele jaarrekening is en wat het voor onze adviseurs oplevert.

Jasper Visserman
Jasper Visserman Senior IT consultant
Specialist op het gebied van IT
Als Senior IT consultant heb ik een voorliefde voor alles wat met data te maken heeft. Ik vind het leuk om data voor je te laten werken, optimaal inzichtelijk te maken, te visualiseren, te interpreteren en op te nemen in de bedrijfsprocessen en de -voering. Door mijn kennis over IT én accountancy kan ik mijn klanten en collega’s optimaal ondersteunen.
Neem contact op

We hebben één doel

Administratieve, financiële en HR-processen automatiseren en efficiënter inrichten, is waar we in ons werk continu mee bezig zijn. Bij de jaarrekening zagen we kansen om processen duidelijker en gemakkelijker weer te geven. Dit is een innovatief dashboard geworden: de visuele jaarrekening.

Het unieke van onze visuele jaarrekening is dat het data gedreven werkt en het interactief adviseren faciliteert.

Waarbij door PowerBI gegevens automatisch worden ingelezen en deze presenteren we overzichtelijk en gevisualiseerd in het PowerBI dashboard. Hier werkt de adviseur mee in samenwerking met de klant.

Inzicht voor adviseur en klant

Het sleutelwoord is inzicht. Inzicht in de financiële cijfers en inzicht in hoe het bedrijf van de klant ervoor staat. Op basis hiervan kunnen onze adviseurs de jaarrekening op een dynamische wijze presenteren en doornemen samen met de ondernemer.

Daarnaast kunnen ze eventueel verder inzoomen op de bijzonderheden. Dit maakt de gesprekken doelgerichter en haalt de klant het maximale uit deze gesprekken. Het neemt aan de ene kant werk weg, door het inzichtelijk maken van cijfers te automatiseren en visualiseren. Aan de nadere kant zorgt het voor kansen om meer tijd en energie te steken in de advisering. 

Het werk van onze adviseurs wordt hierdoor meer gefocust op het adviseren. Dat is echt een groot voordeel voor hen. 

Data gedreven jaarrekening

Het unieke van de visuele jaarrekening is dat het data gedreven werkt en interactief adviseren faciliteert. De Jong & Laan is één van de weinige kantoren die de jaarrekening bespreekt met een visuele weergave.

Het werk van onze adviseurs wordt meer gefocust op het adviseren van klanten.

Ondernemers hebben vragen over de jaarrekening, bijvoorbeeld: Hoeveel omzet realiseer ik bij mijn klanten? En wat is de marge per periode in het afgelopen boekjaar? Dan is de visuele jaarrekening een uitstekend hulpmiddel voor de adviseurs. Het biedt een verdiepend en dynamisch inzicht in de jaarrekening van het afgelopen jaar.

Onze accountants nemen de ondernemers mee in de belangrijkste cijfers en ondersteunen bij het beantwoorden van de vragen en het maken van weloverwogen beslissingen. Dit doen zij zonder dat ze extra tijd kwijt zijn in het realiseren van dit inzicht. 

Ideale tool voor duidelijk advies

In een helder en visueel overzicht worden per maand de omzet, brutomarges en ook geldstromen duidelijk weergegeven. Dit geeft de ondernemer hanteerbare en begrijpelijke informatie. Het is een ideale tool om de jaarrekening te bespreken en om een helderadvies uit te brengen en hierdoor kan de ondernemer betere beslissingen nemen.

De visuele jaarrekening gaat niet alleen over het verleden, het biedt ook de mogelijkheid om de actuele cijfers te presenteren en zelfs vooruit te kijken. Hierdoor kunnen optimalisatiekansen en/of verbetermogelijkheden sneller gesignaleerd worden.

Bijvoorbeeld wat het verwachte rendement het huidige jaar zal zijn, op basis van de verwachtingen voor dit jaar. Dit is één van de mogelijkheden die goed te zien is in de visuele jaarrekening.

Werken met de visuele jaarrekening maakt het werken voor onze collega’s meer uitdagend en veelzijdig.

Benieuwd hoe het terugkomt als je bij de Jong & Laan werkt? Neem dan eens contact met mij op en ik vertel je er meer over.

Help jij ons verder innoveren?

Rijssen
32 - 40 uur
Bekeken