Van houtje touwtje naar helder inzicht in cijfers

Ken je deze infra-thuisbasis?! Met directeur Erik Kerssies en accountant Frank Hop gingen we in gesprek over de gezamenlijke drijfveren, cruciale managementinformatie en gestelde doelen.

Van houtje touwtje naar helder inzicht in cijfers

Erik Kerssies, eigenaar van Bouw & Infra Park, zocht een accountant die lokaal betrokken is en snel kan schakelen. Accountant Frank Hop ging deze samenwerking graag aan. Het leidde tot duidelijke managementinformatie, het maken van analyses en ze sturen er daadwerkelijk op.

Infra-thuisbasis

Heb je een link met de bouwnijverheid of vastgoedsector? Dan ben je hier mogelijk weleens geweest. Het 270.000 vierkante meter tellende Bouw & Infra Park in Harderwijk; de vergader- en evenementenlocatie aan de A28 en verhuurder van zo’n 40.000m² vastgoed aan organisaties die zich graag op deze infra-thuisbasis bevinden.

Een van onze klanten waar we trots op zijn. Met Erik Kerssies, directeur van Bouw & Infra Park sinds 2015, en Frank Hop, accountant bij de Jong & Laan gingen we het gesprek aan over hun samenwerking.

Wat zijn de gezamenlijke drijfveren, hoe cruciaal is de juiste managementinformatie en hoe werkt Erik, samen met Frank, aan de gestelde doelen?

Frank Hop
Frank Hop Partner

Bedrijvigheid

twee mannen voor gebouw

De bedrijvigheid op het park doet de naam eer aan. Op een groot deel van de buitenruimte wordt stoer materiaal gebruikt door mensen die worden opgeleid in de grond-, weg- en waterbouw. Vooral jongens en meiden met een agrarische achtergrond: de ruwe bolsters met de blanke pit.

Erik is directeur, er is een Raad van Commissarissen (RvC) en er zijn aandeelhouders. De aandeelhouders, werkgevers- en werknemersorganisaties zijn allen gelinkt met de bouw en infra.

Hoe ontstond de samenwerking?

Bouw & Infra Park is ongeveer anderhalf jaar klant van de Jong & Laan. Voorafgaand aan deze verbintenis, schoven Frank en Erik samen om tafel om duidelijk te maken wat ze van elkaar verlangden.

Erik: “Ik had geen ervaring met de Jong & Laan, we zaten bij een kleinere partij. De ‘lokale aanwezigheid’ sprak mij vooral aan. Niet alleen halen, maar ook brengen in de gemeenschap. Ook de kennis die ik vakinhoudelijk miste, had de Jong & Laan wel in huis en het is gewoon prettig zakendoen met een mkb bedrijf dat qua schaal en maat ongeveer vergelijkbaar is. En ze zijn letterlijk dichtbij. Frank springt in de auto en hij is er met een kwartiertje.

Als je zo snel kan schakelen, werkt dat enorm fijn voor beide partijen. Voor mijzelf, maar ook voor ons ‘hoofd van de administratie’ is dit heel prettig. Is er een vraag; dan is er snel een antwoord. Echt heel plezierig.”

Frank: “Toen ik Erik voor het eerst sprak, zei hij: “We zijn maar een klein bedrijf, het lijkt groter dan het is.” Het gaat hier over tientallen miljoenen euro’s, maar Erik slaat dit helemaal plat. Hij voorkomt dat zijn mensen denken dat het ingewikkeld is. Hij houdt het zo overzichtelijk en praktisch mogelijk. Een optimistisch en bescheiden persoon, echt een nuchtere ondernemer. Niet lullen maar poetsen.”

Lees verder na de afbeelding.

Eindelijk concrete cijfers en vooruitkijken

Bouw & Infra Park had de dingen goed op rit, maar ze deden nog veel zaken ‘houtje touwtje’. Gegevens verwerkten ze voornamelijk in Excel.

Erik: “De cijfers waren er wel, maar er was weinig inzicht."

Erik: “Hierin waren de cijfers er wel, maar er was weinig inzicht. Je kon er financieel niet op sturen. Sinds ik met de Jong & Laan werk, lukt het ons om de managementinformatie veel beter voor het voetlicht te brengen. Nu maken we analyses en sturen we hierop”.

Frank: “We implementeerden alle gegevens in ons systeem, met als resultaat dat ze nu alle tussentijdse cijfers uit Visionplanner kunnen halen. Ook maken we prognoses in Visionplanner.”

Elk kwartaal bespreken Erik en Frank de cijfers. Deze worden natuurlijk ‘gewoon’ in cijfers opgeleverd, maar ook is er een mooie grafische weergave.

Hiermee voldoet Frank meteen aan een van de belangrijkste wensen van Bouw & Infra Park: helder inzicht in cijfers. Op een professionele, transparante manier verschaft en verkrijgt Erik nu inzicht.

Is een ander beter? Maak daar dan gebruik van

Naast de cijfers betrekt Erik Frank bij meer zaken.

  • Hoe ga ik het gesprek aan met m’n aandeelhouders?
  • Hoe overtuig ik de RvC?
  • Hoe denk je over deze investeringen?
  • Wat moet ik qua financieringen?

Erik: “Als directeur en ‘half ondernemer’ ben je altijd opportunist pur sang, de positivo. Frank is de persoon die de kritische vragen stelt. Denken we over financieringen of investeringen, dan pak ik gerust de telefoon om Frank te bellen en even te sparren.

De kosten? Ik begrijp dat jullie ook een urenfabriek zijn, maar ik heb niet het gevoel dat jullie er allerlei ‘hard selling’ bij aan tikken, met allerlei ongevraagde adviezen. Daar heb ik echt een broertje dood aan. Voor jullie pak ik dus gerust de telefoon.”

Over één ding zijn beide partijen heel duidelijk: ‘schoenmaker blijf bij je leest’. Erik: “Alles wat iemand anders beter kan, die moet dat doen. Wij hebben allen onze eigen competenties.”

Frank: “Verschillende mensen hebben kennis en ervaring op verschillende gebieden. Ieder z’n vak."

Frank: “Verschillende mensen hebben kennis en ervaring op verschillende gebieden. Ieder z’n vak. Geen mixpraktijken of half werk. Voor de controle, loonadministratie en HR-vraagstukken schuif ik dan ook graag mijn collega’s aan.”

Samen maatschappelijk verantwoord voor Harderwijk

twee mannen buiten

“Niet alleen halen, maar ook brengen in de gemeenschap”, gaf Erik duidelijk aan. Daar staan beide partijen voor, samen zijn ze maatschappelijk verantwoord bezig. De lokale energie coöperatie Endura heeft als doel om, met burgers uit de regio, een duurzaam energieproject op te zetten.

Erik: “Bouw & Infra Park heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. We stellen daken beschikbaar voor het plaatsen van zonnepanelen. De bedoeling is dat er 3500m² zon gerealiseerd wordt; met als gevolg dat we onze energiebehoefte op het gebied van stroom voor 20% opwekken met zon. Een substantieel deel; ik vind het belangrijk dat je als bedrijf een bijdrage levert aan dit soort initiatieven, in welke vorm dan ook.”

De Jong & Laan Harderwijk helpt ook aan dit initiatief en biedt pro deo hulp op administratief gebied.

Hoog en laag op dezelfde lijn

En als je dan toch zo goed op één lijn zit en zo fijn met elkaar samenwerkt, dan schromen de accountants in Harderwijk niet om een fotograaf mee te nemen in de autogiro (een vliegtuig met een motorloze rotor) van een van de collega’s en een prachtige luchtfoto te maken van Bouw & Infra Park.

De foto heeft nu een mooie plek aan de wand op de afdeling reserveringen, in het oog voor bezoekers, bij deze dynamische organisatie.