Zo lukte het Virol toch een goedkeurende verklaring te krijgen

Zo lukte het Virol toch een goedkeurende verklaring te krijgen

Al bij de eerste gesprekken wordt André Potgraven, partner en externe accountant, getroffen door de ambities van familiebedrijf Virol. Een nieuwe klant, een prachtig bedrijf, de zaken goed voor elkaar, maar tot op heden een verklaring van oordeelonthouding bij de jaarrekening.

André: "Ik weet nog precies dat Jan Lucas Oldenburger, één van de drie broers en aandeelhouders zei: We werken zo duurzaam, zo transparant en zo bewust, wat moeten we nog meer doen voordat jullie tevreden zijn? Wat heb je nu nog van ons nodig om zekerheid op die controle te krijgen?"

André Potgraven
André Potgraven Partner

De controle richt zich op Lumaro Beheer B.V., een holding met diverse dochtermaatschappijen in recycling, waaronder Reisswolf en Virol. Vanuit de overtuiging ‘Alles heeft waarde’, brengen 130 medewerkers met innovatieve oplossingen afval als grondstof of product terug in de markt.

André van Kaam, manager finance en control van Virol: "Een goedkeurende verklaring voorkomt vragen bij aanbestedingen, kredietverzekeraars en banken. André Potgraven en ik zijn daarom heel grondig op zoek gegaan naar de mogelijkheden. Daar zijn we best diep in gegaan. Je moet elkaar echt even goed in de ogen kijken."

Jan Lucas Oldenburger: "Je moet onze business begrijpen om er over te kunnen oordelen."

Recycling staat voor veel verschillende materialen en verwerkingsprocessen, doorlopende handel en wisselende voorraden. Op het terrein in Winschoten liggen dan ook enorme bergen oud ijzer. Lastig om dat op waarde te schatten.

Om zekerheid over de waarde te krijgen schakelt Virol nu een onafhankelijke, gespecialiseerde taxateur in. Van Kaam: "Dat is ons de investering wel waard."

Een ander punt is de transitohandel: handel die doorverkocht wordt, zonder dat er sprake is van opslag. Oldenburger: "Om dat te kunnen beoordelen moet je écht snappen hoe deze business werkt." Van Kaam: "We zijn zelf enorm kritisch op onze processen, verbeteren doorlopend, dus ik was wel benieuwd wat we hier nog konden doen om meer zekerheid te verkrijgen. Een paar administratieve aanpassingen bleken gelukkig de oplossing. Als we nu weer controles krijgen, kunnen we de benodigde bestanden zonder veel extra werkzaamheden overhandigen."

André Potgraven: "Ik werd geprikkeld door de ambitie van Jan Lucas Oldenburger".

André: "Ik wist dat het een mooi, gedegen bedrijf was, met een goede naam. Toch ben ik helemaal blanco aan de opdracht begonnen. Je kunt pas oordelen als je van binnenuit je beeld vormt. Vervolgens heb ik uitgebreid overleg gehad met onze afdeling vaktechniek over de mogelijkheden en voorwaarden voor een goedkeurende verklaring.

Best even spannend, vooral als je bedenkt dat tijdens deze opdracht ook wijzelf een opdrachtgerichte kwaliteitsbeoordeling hadden door een onafhankelijk extern bureau. Dat je aan het eind van de rit dan toch een goedkeurende verklaring kunt ondertekenen maakt het des te mooier."

Meer weten over onze controlepraktijk?