Mantelpakje, wolkenkrabber, koffertje en dan ben je accountant?

Over Sandra

Toen ik gisteren het artikel van Edsilia Rombley op nu.nl las, moest ik lachen. Typisch dacht ik, het imago van een accountant. Maar denken de jongeren daar nu nog steeds zo over? Al langere tijd ben ik werkzaam in de accountancybranche en wat zal ik zeggen, hier bestaan nog te vaak misvattingen over.

En over het werken bij een accountantskantoor al helemaal. In het artikel vertelt Edsilia: “Ik droomde van zo'n mantelpakje, wolkenkrabber, koffertje en dat ik dan accountant was".

Sandra Temmink
Sandra Temmink Accountant

Mantelpakje

Sorry, helaas zijn mantelpakjes niet de standaard. Zien we er allemaal verzorgd en gepast uit als we naar onze klanten/kantoor gaan? Zeker weten, maar is dat niet bij veel meer kantoren dan alleen een accountantskantoor? De één hecht waarde aan een pantalon en een mooie top en de andere draagt juist graag een leuke kleurrijke jurk naar kantoor.

Bij mannen wisselt het ook per persoon. De één draagt een pak, de ander een blouse met een blazer en weer een ander vindt alleen een blouse prima. Iedereen wordt vrijgelaten in zijn/haar kledingkeuze.

Wolkenkrabber

Grote/hoge kantoren, een entree met een koffietentje en lange gangen met de kantoren van alle accountants aan weerzijden. Het ultieme beeld van een wolkenkrabber waar accountants (blijkbaar) werken. En dan heb je de Jong & Laan, zonder wolkenkrabbers. Fijne kantooromgevingen met heerlijke koffie en een mix tussen open kantoorruimtes en gesloten kantoorruimtes voor wat meer privacy.

Alle 23 kantoren hebben een gemoedelijk karakter. Het ene kantoor heeft wel meerdere verdiepingen en is er een werkplek voor 60 collega’s, het andere kantoor is kleiner en de thuisbasis voor 20 collega’s. Met onze omvang (samen met circa 850 collega's) en onze multidisciplinaire werkwijze zijn we capabel om mkb-klanten van groot naar klein te begeleiden. En die klanten die lopen zo even bij één van onze lokale kantoren binnen.

Koffertje

Oh ja en dan het koffertje. Ik denk niet dat ik hoef te vertellen dat 99% van al mijn collega’s geen koffertje heeft of een hele stapel papieren onder de arm. We zijn volledig geautomatiseerd, werken met handige kleine laptops (die ook passen in een mooie tas of rugzak) en headsets, waardoor we vanaf elke plek ons werk kunnen doen. Erg handig, zo werk ik net zo makkelijk in Lochem als in Apeldoorn of Zwolle. Zal er überhaupt nog iemand zijn die nog wel graag zijn/haar spullen in een koffertje meeneemt? Vast wel! Maar ach, wat maakt het ook uit, iedereen zijn eigen ding.

En dan ben je accountant

Een mantelpakje, wolkenkrabber en koffertje en dan ben je accountant. Natuurlijk bedoelt Edsillia het niet zo letterlijk en is de verbeelding van een klein meisje groots. Echter is het een mooie aanleiding om aan te geven welk stigma mogelijk nog steeds kleeft aan de accountant. Met hart en ziel werken we samen met ondernemers die dag-in-dag-uit opstaan om een succes te maken van hun passie. Een accountant blijft zich constant bijscholen, want hij/zij draagt veel verantwoordelijkheid en staat garant voor kwaliteit en deskundigheid. Een rol en taak die wij allemaal uiterst serieus nemen, en terecht!

De wens van Edsilia was om genoeg geld te verdienen om zich geen zorgen te maken over maandelijkse huurkosten, waar haar moeder er alles aan deed om de eindjes aan elkaar te knopen. Ja, de baan als accountant geeft veel uitdaging, dynamiek, verantwoordelijkheid én dat goede salaris. Bij een accountantskantoor werk je in een omgeving waar altijd reuring is en waar je iedere dag in aanraking komt met unieke collega’s en unieke ondernemers met hart voor zijn/haar zaak. De Jong & Laan voegt daar nog een dosis fijne collega's en een open en betrokken cultuur aan toe.

Ik zit bij de Jong & Laan goed op mijn plek en ik vind het een fijne werkgever. Wil je eens kennismaken met mij of heb je vragen over het werken bij de Jong & Laan? Neem dan gerust contact met mij op.