PD gaat verder: Job- en careercrafting & wat heeft mij gevormd tot wie ik ben

PD gaat verder: Job- en careercrafting & wat heeft mij gevormd tot wie ik ben

Maaike is senior adviseur mkb en volgt momenteel de praktijkopleiding. Ze is gevraagd door Jeroen (partner van de vestiging Nijverdal) om deel te nemen aan het Personal Development Programma (PD). Bij de praktijkopleiding heb je ook cursussen en opleidingsdagen, maar die zijn veel algemener. “Met PD ga je in een kleine groep en in een veilige omgeving aan de slag met persoonlijke ontwikkelpunten. Het is een intensief traject en de veilige omgeving komt de kwaliteit uiteindelijk ten goede.” zoals ze zelf zegt. Benieuwd naar haar ervaringen tijdens het PD programma? Lees dan verder! 

Maaike Grevinga
Maaike Grevinga Accountant

Een wijntje en het spel ’30-seconds’ 

Het programma start met een assessment waaruit een soort spinnenweb komt met al je kwaliteiten. Bij mij was dit bijna een perfecte cirkel en ik vroeg mij dan ook meteen af of dit wel goed was. Want was ik in alles gemiddeld en nergens echt goed in? En moest ik dit zien als iets positiefs of negatiefs? Meteen veel vragen dus, maar gelukkig kon mijn trainer snel antwoord geven en zij interpreteerde het als een hoog aanpassingsvermogen in verschillende situaties en dit kan in mijn werk juist heel goed zijn.  

Na het assessment hadden we een tweedaagse sessie in een hotel met onze groep. Hier leerden we elkaar beter kennen met s ’avonds een wijntje en het spel ’30-seconds’. Het is heel fijn om zo’n intensief traject te starten met een tweedaagse bijeenkomst, ik merkte dat we veel sneller bereid waren om dingen te delen. Het gevoel van veiligheid werd versterkt en dit maakte ons een hechte groep.  

Job- en careercrafting 

Als ik terugdenk aan het hele traject, heb ik het meest gehad aan de module over job- en careercrafting. Waar wil ik nu en in de toekomst naartoe. Normaal stelde ik altijd vrij algemene doelen, maar we gingen er nu veel langer en dieper over nadenken. Maar ook hoe pak je dit aan en hoe geef je jouw ideaal situatie vorm.  

Ik mag best meer voor mijzelf opkomen en minder afwachtend zijn.

Er waren ook modules waar ik wat minder uit heb gehaald, bijvoorbeeld slim werken en agenda’s indelen. Dit doe ik al op een manier die voor mij goed werkt. Het mooie van dit programma is dan ook dat er zoveel verschillende dagen zijn, dat iedereen wat uit het traject haalt. Je moet natuurlijk altijd voor jezelf afwegen of je iets wel/ niet toepast.  

Wat heeft mij gevormd tot wie ik ben? 

Bepaalde eigenschappen vanuit je gezin/opvoeding heeft invloed op hoe je nu je werk uitoefent, maar ook hoe je in het dagelijks leven handelt. Voor mij was dit: als je hard werkt, dan komt de rest vanzelf. Dus niet persé om dingen vragen, maar gewoon hard werken en dan komt het vanzelf op je pad als je het verdient. Dit werd een leerdoel van mij, ik mag best meer voor mijzelf opkomen en minder afwachtend zijn.  

Communicatie is key 

Een opdracht die ik erg leuk vond was het oplossen van een puzzel van foto’s. Ik verklap niet wat de oplossing is, want dat is het voor toekomstige cursisten niet handig natuurlijk. Iedereen had drie foto’s en je mocht je foto’s niet laten zien aan je groepsleden. Je moest omschrijven wat op de foto stond en dan moesten we van begin tot eind het verhaal maken. Tijdens deze oefening moest je goed luisteren naar de omschrijvingen, zelf een duidelijke omschrijving geven en verbanden leggen tussen hetgeen dat je hoorde. Heel erg interessant!  

Het was fijn dat iedereen in, ongeveer, dezelfde fase zat in zijn/haar carrière. Iedereen was groeiende naar een volgende functie.

Mijn trainer, buddy en leidinggevende 

Je begint en eindigt het programma met een gesprek met de trainer. Tussendoor heb ik met Jeroen niet heel veel aparte gesprekken gehad over PD. We zaten voor mijn praktijkopleiding ook al regelmatig bij elkaar en bij bijzonderheden of als ik wat kwijt wilde, dan kon dit tijdens deze gesprekken. Het was wel mooi dat twee dingen samenkwamen, dus mijn vaktechnische ontwikkeling bij de praktijkopleiding en mijn soft skills bij het PD.  

Daarnaast hebben we in de eerste dagen een buddy gekozen. Mijn buddy/collega werkt in dezelfde regio en daardoor hadden we wel tussendoor contact. Het was fijn dat iedereen in, ongeveer, dezelfde fase zat in zijn/haar carrière. Iedereen was groeiende naar een volgende functie, wat ga je zelf doen wat ga je delegeren en dat is een gezamenlijk iets waar iedereen mee te maken heeft. Dit schept een band, en hierdoor konden we ook heel goed sparren tijdens de sessies. 

Veel ambitie voor de toekomst 

Het PD programma heeft bijgedragen aan het ontwikkelen van mijn soft skills. Voor het realiseren van mijn ambitie is dit een belangrijke stap, want ik ben gestart aan het interne tekeningsbevoegdheidstraject. Dit traject wordt vanuit de Jong & Laan gefaciliteerd en is een geweldige kans om accountant te worden en meer verantwoordelijkheden te dragen. In de toekomst zie ik mijzelf in een leidinggevende rol en wil ik ook mijn collega’s stimuleren om gebruik te maken van de development trajecten die de Jong & Laan aanbiedt. Je groeit als mens en professional en dit is van onschatbare waarde.  

Heb je na het lezen van dit blog vragen voor mij of wil je misschien wel kennismaken om te kijken of er een klik is? Neem dan zeker eens contact met mij op, ik ga graag met je in gesprek.  

Lees meer over de opleidingsmogelijkheden

Je kiest niet zomaar voor een baan. Jouw baan moet vooral heel goed bij je passen. Bij wie je nu bent, maar ook bij wie je wil worden. Want of je nu net van school komt of al een tijdje meedraait, je bent nog lang niet uitgeleerd. Je wil door. Groeien in wat je doet en je blijven ontwikkelen. Als professional, maar vooral als mens.

Lees meer