Grotere kantoren
spreken tot de verbeelding.

Ik heb bij verschillende werkgevers gewerkt. Denk aan kleine, middelgrote en ook big4 kantoren. Ik kan dus een goede vergelijking maken. Het fijne van werken bij de Jong & Laan vind ik de persoonlijke benadering en de diversiteit in het werk.

Ik begrijp het wel, ik was er één van

In die 27 jaar heb ik als belastingadviseur bij verschillende werkgevers gewerkt. Ik heb bij kleine, middelgrote en bij big4 kantoren gewerkt. Het fijne van werken bij de Jong & Laan vind ik de persoonlijke benadering. Ik begrijp wel dat de grote kantoren tot de verbeelding van jonge fiscalisten spreken. Laten we eerlijk wezen: daar was ik er één van.

Het is natuurlijk best wel stoer als je kan zeggen dat je de aangifte vennootschapsbelasting hebt gemaakt van een groot internationaal concern dat voedingsmiddelen produceert die iedere morgen op de ontbijttafel staan. Ik ben er zelf echter achter gekomen dat de getallen van dergelijke klanten weliswaar groter zijn, maar het werk een stuk beperkter. 

Jacqueline Rijsbergen
Jacqueline Rijsbergen Senior belastingadviseur

Senior belastingadviseur 

Bij de Jong & Laan ben ik senior belastingadviseur. Senioriteit wordt in ons vak niet verkregen door leeftijd. Je moet duidelijk laten zien dat je het vak beheerst. Iedere dag wordt er nieuwe jurisprudentie gepubliceerd. Alleen als je echt liefde voor je vak hebt, kun je je vakkennis up-to-date houden. Ook qua leeftijd heb ik enige senioriteit. Ik ben 52 jaar en al 27 jaar belastingadviseur.  

Wat ik zo mooi vind aan mijn beroep? De fiscaliteit is constant in beweging. Nieuwe wetgeving, nieuwe jurisprudentie, maar ook nieuwe gezichtspunten over moraliteit dwingen mij om continu de vakliteratuur bij te houden. Je mag nooit verslappen, anders word je ingehaald door de ontwikkelingen.  

Het is zijn kindje, niet een goedbetaalde baan 

Het is wezenlijk anders of je communiceert met de financieel directeur van een multinationaal bedrijf of met de directeur-eigenaar van een mkb-onderneming. Voor de financieel directeur is het een goed betaalde baan, maar voor de directeur-eigenaar is het zijn kindje, zijn passie. Het is persoonlijk. 

Juist de persoonlijke band die de directeur-eigenaar van een MKB-onderneming heeft met zijn onderneming, trekt mij aan. Ik vind het heel interessant om bij de fiscaliteit van een dergelijke MKB-onderneming betrokken te zijn. De problematiek van mkb’ers is heel divers: soms gaat het alleen om het optimaliseren van de belastingdruk, maar in veel gevallen ook om persoonlijke relaties van de mensen die bij een dergelijke MKB-onderneming betrokken zijn. Denk hierbij aan vraagstukken als:  

  • Op welke wijze is de ondernemer gehuwd?  
  • Hoe ziet hij de toekomst van het bedrijf?  
  • Is er een rol te verwachten voor één van de kinderen in het bedrijf? 
  • Of is er een werknemer die interesse heeft in de voortzetting? 

Gesprekken over de toekomst van het bedrijf zijn persoonlijk en soms ook best intiem. De directeur- grootaandeelhouder deelt met mij zijn toekomstverwachtingen voor zijn bedrijf en zijn gezin. Dat staat in schril contrast met de gesprekken die ik had toen ik bij big4 kantoren werkte. Met een controller of een financieel directeur blijft de relatie voornamelijk zakelijk. 

Hierdoor voel je je als adviseur ook veilig om goed je werk te kunnen doen.

Uiteraard wil iedere belastingadviseur kwaliteit leveren, bij welke onderneming die adviseur ook werkt. Maar de Jong & Laan streeft niet alleen naar kwaliteit en handelt er ook naar. Ik werk nu ruim vier jaar bij de Jong & Laan. Wat de Jong & Laan anders maakt ten opzichte van de eerdere belastingadvieskantoren waar ik gewerkt heb, is de keuze voor kwaliteit boven omzet. Dat wil zeggen dat de medewerkers een bewuste relatie van wederzijds respect opbouwen met klanten. Respect voor de ondernemer, maar ook respect voor de adviseur in de uitoefening van zijn werk. 

Een veilige werkomgeving 

Als een onderneming toch buiten de lijntjes wil kleuren, geven wij duidelijk aan dat de Jong & Laan daar geen medewerking aan verleent. Als die onderneming – na meerdere gesprekken – toch het rechte pad niet wil bewandelen, nemen we afscheid van deze klant. Hierdoor voel je je als adviseur ook veilig om goed je werk te kunnen doen. 

We zoeken nog collega's zoals jij!

Als belastingadviseur bij de Jong & Laan ben je vraagbaak op fiscaal terrein voor klanten in diverse branches. Onze vraag aan jou is nu: waar kies je voor?

  • Wil jij jezelf ontwikkelen tot een allround gesprekspartner voor de klant?
  • Of uitgroeien tot specialist die alles weet van bijvoorbeeld btw, estate-planning, loon- en premieheffing, pensioenen of internationaal belastingrecht?

Bij de Jong & Laan kun je letterlijk en figuurlijk alle kanten op.

Alle belastingadviseurs van RB naar NOB 

Om die cultuur van kwaliteit te benadrukken, zijn wij met ingang van 1 januari 2021 met alle belastingadviseurs, met een academische opleiding, overgegaan van de RB naar de NOB. Ieder (aspirant)lid van de NOB, of deze nu net van de universiteit komt of al meer dan twintig jaar werkervaring heeft, moet de algemene introductiebijeenkomst van de NOB volgen. Als werkgever biedt de Jong & Laan voor jong en oud veel mogelijkheden om je te ontwikkelen en het maximale uit je carrière te halen.  

Voordelen van een groot kantoor met een gemoedelijke sfeer 

We zijn bij de Jong & Laan met ruim 850 collega’s. Vaak hoor ik concullega’s of nieuwe collega’s zeggen dat zij in de eerste instantie niet door hebben wat voor een grote en professionele organisatie de Jong & Laan is. Zonde! Want we timmeren hard aan de weg daarbij schenken we veel aandacht aan kwaliteit en opleidingen in ons steeds veranderende vakgebied.

Onze ervaren fiscalisten worden uitgedaagd door het goede interne opleidingsprogramma, waarbij ieder van ons de gelegenheid krijgt om een specialisme te kiezen als hij/zij dat wil. Tijdens de vaktechnische overleggen, die iedere 14 dagen worden gehouden, worden de minder ervaren collega's betrokken bij de uitdagingen die de dagelijkse praktijk ons geeft. 

Al met al zit ik hier goed op mijn plek en heb ik veel uitdaging in mijn werk. Ik heb nog altijd genoeg mogelijkheden om mij te ontwikkelen en ik heb erg fijne collega’s waar ik van op aan kan.  

Heb je na het lezen van mijn blog vragen over hoe het is om te werken bij de Jong & Laan? Neem dan contact met mij op door te reageren onder deze blog.

Sluit jij je aan

bij ons team?

Kom eens langs voor een kopje koffie! Ben je er toch nog niet over uit? Bekijk dan onze vacatures.