Ik werkte als souschef
het was tijd voor wat anders.

Bijna 10 jaar heb ik in de horeca gewerkt en de laatste jaren was ik souschef. Ik maakte mooie en goed smakende gerechten met veel passie. Toch kreeg ik langzaam meer het gevoel, is dit wat ik de rest van mijn leven wil blijven doen?

Ik heb bijna 10 jaar in de horeca gewerkt

Bijna 10 jaar heb ik in de horeca gewerkt en de laatste jaren was ik souschef. Ik maakte mooie en goed smakende gerechten met veel passie. Toch kreeg ik langzaam meer het gevoel, is dit wat ik de rest van mijn leven wil blijven doen?

Met veel enthousiasme vertelde ze mij meer over het traject en verzekerde ze mij ervan dat het feit dat ik geen voorkennis of vooropleiding had, absoluut geen probleem was.

Nieuwe uitdagingen en nieuwe dingen leren, vond ik altijd al leuk. Op de hotelschool hadden we het vak bedrijfseconomie en administratie en dit waren vakken die mij goed lagen. Nadat ik mijn diploma binnen had, heb ik overwogen om Finance & Control te gaan studeren. Toch koos ik ervoor om te gaan werken in de horeca.

Met een hotelschooldiploma, starten bij een accountantskantoor?

Het krantenartikel in het Dagblad Van Het Noorden kreeg ik onder ogen waarbij het Associate Degree (AD) traject bij de Jong & Laan werd toe- en uitgelicht. Het sloot perfect aan bij waar ik naar op zoek was. Ik ben aan het werk, krijg betaald en zelfs de kosten van de studie zijn gedekt. Ik heb de telefoon gepakt en met Marieke contact op genomen.

Met veel enthousiasme vertelde ze mij meer over het traject en verzekerde ze mij ervan dat het feit dat ik geen voorkennis of vooropleiding had, absoluut geen probleem was. Het traject is juist voor iemand zoals jij, gaf ze aan. Dit stelde mij gerust en gaf mij vertrouwen dat het mogelijk was voor mij om deze switch te maken.

Ik had werkelijk geen idee

Waar ik aan begon? Nu ik terugdenk aan hoe ik ben gestart in september, kan ik alleen maar zeggen: ik had werkelijk geen idee. Ik kon mij geen voorstelling maken van de complexiteit van de werkzaamheden en wat er bij komt kijken. Aan de ene kant maar goed ook, aan de andere kant jammer, want ik denk dat hierdoor veel mensen ook niet door hebben hoe mooi en uitdagend het vak daadwerkelijk is.

Laat het over je heen komen

Alles was en is nieuw voor mij, maar ik wordt heel goed meegenomen in wat het volgende is wat we gaan doen. Zo starten we nu met simpele jaarrekeningen en hier leggen collega’s mij haarfijn uit wat er dan van mij wordt verwacht. Ik voel echt geen druk dat er wordt verwacht dat ik op een bepaald moment iets moet snappen. Ik doe mijn best en met het stellen van de juiste vragen maak ik veel stappen.

Beter spijt van iets wat je heb gedaan dan van iets wat je niet hebt gedaan. Gelukkig heb ik nergens spijt van en zou ik iedereen toejuichen.

Laat het lekker over je heen komen en maak je niet te druk, dat zou mijn tip zijn in het begin. Hou je planning op orde en zit er vanaf het begin bovenop. Een korte cursus bedrijfsadministratie voor de start van het traject zou mij eventueel ook hebben geholpen. Ik heb dit nu niet gedaan, maar als ik terug kon in de tijd denk ik dat dit mij veel zou helpen.

Wat is nou het ergste dat kan gebeuren?

Een carrière switch maken is altijd spannend. Als je achter je besluit staat en je gaat ervoor, dan lukt het je. Het ergste wat kan gebeuren is dat je het niet leuk vindt en dat je stopt. Met die mindset ben ik er ook ingestapt. Dus met de volle 100% overtuiging en inzet dat het zou lukken, maar in mijn achterhoofd houdende, dat het ook niet erg is als blijkt dat het niet wat voor mij is.

Beter spijt van iets wat je heb gedaan dan van iets wat je niet hebt gedaan. Gelukkig heb ik nergens spijt van en zou ik iedereen toejuichen.

Kansen? Laten we

ze samen grijpen!