Van Big 4 kantoor naar de Jong & Laan. Een wijs besluit?

Van Big 4 kantoor naar de Jong & Laan. Een wijs besluit?

Dit was de kernvraag waar Robbert Koopmans antwoord op wilde geven toen hij werd benaderd door de Jong & Laan. Overstappen naar een nieuwe omgeving is altijd spannend. Je weet wat je hebt, maar niet wat je krijgt. Waar hij eerst werkte in een Big 4 kantoor, heeft hij nu de overstap gemaakt naar de Jong & Laan. Nog geen dag heeft hij er spijt van. In dit artikel deelt Robbert wat uiteindelijk zijn beweegredenen waren.

Robbert Koopmans
Robbert Koopmans Controleleider

Een persoonlijk bericht deed mij doen nadenken 

gebouw in zwolle

Ik werkte bij een Big 4 kantoor en was niet actief op zoek naar een andere baan. In mei werd ik benaderd door Marloes, recruiter bij de Jong & Laan, over een vacature in de controlepraktijk voor de vestiging Zwolle. Mijn profiel sloot naadloos aan op de vacature en ze was benieuwd of ik in gesprek met haar wilde gaan. 

Ik heb in de zomer de tijd genomen om over het voorstel na te denken en te evalueren. Daarbij stelde ik mijzelf de vraag: ben ik blij met wat ik nu heb en waar zie ik mezelf de komende jaren? Waarom zou ik overstappen en hoe beïnvloedt dat mijn huidige leven? 

Tijdens en na de zomervakantie bleef ik denken aan de Jong & Laan. Ik kende al wat mensen die er werkten en zag hier en daar berichten op LinkedIn voorbijkomen. Ik besloot in gesprek te gaan met Marloes en uiteindelijk ben ik ingegaan op het voorstel. 

Persoonlijke gesprekken en een andere werkwijze

medewerkers de jong en laan

Het waren de persoonlijke gesprekken waarin ik relevante informatie kreeg. Ook de andere manier van auditen bij de Jong & Laan sprak mij erg aan. Bij mijn vorige werkgever werkten we veelal met steekproeven. Klanten moesten veel facturen aanleveren en de jaarrekeningpost werd vervolgens ‘statistisch dicht gevinkt’.

Gerichter controleren

Bij de Jong & Laan kijken we naar de totale data middels PowerBI en gaan wij in op bijzonderheden. Hierdoor controleren we veel gerichter en vinken we niet simpelweg een steekproef af. Deze werkwijze past goed bij hoe ik graag wil werken. Ik vind het namelijk belangrijk om verschillende invalshoeken van de klant te bekijken om een zo compleet mogelijk advies te geven.

De andere manier van auditen bij de Jong & Laan sprak mij erg aan.

Daarnaast is het fijn om in teamverband te werken, zodat je ook kunt sparren over het advies dat je wilt geven. Dit zag ik terug bij de Jong & Laan en gaf mij het vertrouwen dat het een goede keuze was.

Een warm welkom

Een week voor ik startte werd mijn leaseauto gebracht en mijn telefoon bezorgd. Eenmaal op kantoor maakte ik gelijk live kennis met mijn directe collega’s, de rest van het team ontmoette ik via Microsoft Teams. Op mijn bureau stond mijn laptop - ingesteld en wel - klaar en ontving ik een mooie welkomstbox met handige gadgets.

Ik ervaarde dit allemaal als een warm welkom. De eerste dagen kreeg ik alle tijd om op te starten en rond te kijken. Al snel merkte ik dat iedereen open naar elkaar is en dat de lijntjes kort zijn, waardoor ik gelijk het gevoel had dat ik bij iedereen terecht kon met mijn vragen.   

Op dag drie zat ik al bij een klant aan tafel. Dat was bij mijn vorige baan wel anders.

Na twee dagen cursussen, kon ik mij direct nuttig maken binnen de teams en op de derde dag kwam ik al bij één van de klanten aan tafel. Dit gaf mij het gevoel dat ik gelijk overal bij werd betrokken en dit was bij mijn vorige baan wel anders. Al vrij snel had ik een goed gevulde agenda, wat mij houvast gaf in de eerste weken. Ik had daardoor niet het gevoel dat ik zwom in alle informatie en taken die er waren. 

Al doende leert men   

Al doende leert men, dat geldt ook zeker voor mij. Ik leer hier iedere dag bij, zonder dat er druk op gelegd wordt. Juist doordat ik:

  • overal vanaf het begin al zo bij betrokken werd;
  • iedereen openstaat voor vragen en afstemming;
  • er fouten gemaakt mogen worden en;
  • we in jonge, dynamische teams werken met veel openheid

heb ik het idee dat ik voldoende ruimte en tijd krijg om mij aan te passen aan mijn nieuwe werkomgeving.  

Echt op mijn plek  

Wat zo uniek is aan het werken als senior assistent-accountant controle bij de Jong & Laan, is dat je meegenomen wordt in het proces. Ik werk direct onder de externe accountant en zie zo veel aspecten van het vak. De dynamiek is heel anders dan bijvoorbeeld bij een Big 4, waar meer tussenlagen zijn. Hierdoor zie je veel sneller opvallende zaken. 

Ik leer hier iedere dag bij, zonder dat er druk op gelegd wordt.

Mijn collega’s maakten mij binnen no-time wegwijs in de programma’s waarmee we werken. We houden elkaar als team scherp door elkaar aan het werk te zetten en leren gelijk vanuit meerdere invalshoeken te kijken naar een opdracht. Nu, drie maanden later, kan ik zeggen dat ik hier echt op mijn plek zit.

Heb je nog vragen over mijn werkervaring bij de Jong & Laan? Neem gerust contact met mij op. 

Groei door als professional
bij de Jong & Laan!

Dát is precies wat we je geven. Een baan die met je meegroeit. Wij kunnen wel A zeggen, uiteindelijk ben jij het die B moet zeggen. Als je gewoon een baan zoekt, moet je niet bij ons zijn. Wij zorgen voor genoeg kansen, aan jou om ze te grijpen. Jij bent in de lead, maar je staat er nooit alleen voor. Wat je bij ons ook gaat doen, je doet het samen!

Lees meer