Ik hing mijn toga aan de wilgen & dit is waarom

Het mooie van mijn werk nu als Jurist arbeidsrecht vind ik dat ik klanten echt goed ken, en veel eerder in ‘’het proces’’ betrokken ben. Zo weten klanten je veelal aan de voorkant te vinden.

Van de advocatuur, de accountancy in!

Na een aantal jaren als advocaat in Twente & Rotterdam te hebben gewerkt, ben ik (terug) verhuisd naar Twente. Op dat moment wilde ik beoordelen of ik mijn arbeidsrechtelijke werkzaamheden ook buiten de advocatuur kon verrichten.      

Online zag ik destijds dat de Jong & Laan een arbeidsrechtjurist zocht, en dat ze al meerdere juristen in dienst hadden. Na een aantal goede gesprekken met juristen (tevens oud-advocaten) en accountants had ik een goed beeld van de organisatie, en mijn mogelijke rol daarin.

Bij ons moet je niet alleen aan accountancy denken, maar ook fiscale adviezen zijn een groot deel van onze werkzaamheden.


Het leuke was namelijk dat mijn werkzaamheden niet zoveel zouden wijzigen, maar dat ik in een ander stadium bij het klantproces betrokken zou worden. Wel moest ik mijn toga aan de spreekwoordelijke “wilgen’’ hangen, maar daartegenover stond dat ik mijn passie voor het arbeidsrecht in een andere setting mocht gaan uitoefenen. Bovendien procederen wij wel de Jong & Laan, alleen niet in Hoger Beroep.

Juliëtte Röben
Juliëtte Röben Senior jurist arbeidsrecht

Het verschil met het werken in de advocatuur

"Maar wat is dan precies het verschil met de advocatuur", hoor ik je denken? Want natuurlijk zijn er verschillen.

Zo waren mijn werkzaamheden in de advocatuur vaak gericht op procedures en (het oplossen van) conflicten. In mijn huidige rol ben ik meer bezig met het juridisch juist inrichten van het personeelsbeleid. Daarnaast leer ik de klanten hier eerder kennen via collega’s van andere disciplines of via mijn directe collega’s van de salarisverwerking.

Bij de Jong & Laan leer je klanten goed kennen, en worden onze klanten op verschillende disciplines door ons bijgestaan. Een verlengstuk van mijn werkzaamheden zijn onze HR-gerelateerde adviezen en werkzaamheden, het is erg leuk om te zien waar praktijk en juridisch advies samenkomen.

Ik ken mijn klanten nu echt goed

Het mooie van mijn werk nu vind ik dat ik klanten echt goed ken, en veel eerder in ‘’het proces’’ betrokken ben. Zo weten klanten je veelal aan de voorkant te vinden. Daarmee wil ik zeggen, als een klant iets wil wijzigen, aanpassen of doorvoeren, dat ze eerst bellen om te kijken welke juridische mogelijkheden er zijn.

Lekker laagdrempelig

Zoals gezegd hebben wij veel collega’s op diverse disciplines. Zelf maak ik onderdeel uit van het team Personeel.

Het mooie van mijn werk nu vind ik dat ik klanten echt goed ken, en veel eerder in ‘’het proces’’ betrokken ben.

De sfeer op onze kantoren is laagdrempelig en gemoedelijk. Er wordt hard gewerkt, maar er is altijd tijd voor een praatje. Bovendien werken we echt als team samen, om de meest optimale oplossing te bieden (of het beste advies) voor onze klant.

Het is leuk om samen te werken met collega’s met andere expertises, niet alleen is dit beter voor de klant: je leert er zelf ook veel van. 

Kortom, voor mij heeft mijn keuze goed uitgepakt. Ik zit hier goed op mijn plek en ik denk dat ik een mooi voorbeeld ben van hoe een overstap vanuit de advocatuur positief kan uitpakken!

Zet mijn verhaal je aan het denken? Gewoon even kennismaken, praten en sfeerproeven kan natuurlijk altijd. Neem daarvoor gerust even contact met mij op.