Meedoen aan het Young Development Programma? Een aanrader!

Meedoen aan het Young Development Programma? Een aanrader!

Begin 2019 werd mij de vraag gesteld of ik mee wilde doen aan het Young Development Programma.

Ik had toen net de opleiding Praktijkdiploma Loonadministratie (PDL) afgerond, waarbij ik samen met collega’s intern werd opgeleid op vaktechnisch gebied. Deze cursusdagen en het contact met leeftijdsgenoten ervaarde ik als heel waardevol. Mede hierdoor werd ik meteen enthousiast van het voorstel, zonder dat ik precies wist wat het traject inhield.

Anouk Lichtendonk
Anouk Lichtendonk HR adviseur

Het Young Development Programma

Het Young Development Programma bleek niet vakinhoudelijk, maar gaat over het ontwikkelen van jezelf op persoonlijk gebied. Bureau YOP is bij de Jong & Laan verantwoordelijk voor het geven van deze cursus.

Door de professionele begeleiding die vanuit het bureau werd verstrekt, kreeg ik na het lezen van de inhoud van het traject vrijwel direct een goed gevoel. Ik besloot graag deel te nemen aan het programma!

Persoonlijke ontwikkeling

Samen met 9 jonge collega’s ging ik het avontuur het afgelopen halfjaar aan en wat hebben we onszelf persoonlijk ontwikkeld!

Als groep creëerden we direct een veilige omgeving

De meeste van ons kenden elkaar voorafgaand aan het traject niet. Doordat de hele groep enthousiast was en iedereen zich vanaf moment één openstelde, maakten we actief kennis tijdens de eerste bijeenkomst, met elkaar en met onze trainster.

Een veilige omgeving

Als groep creëerden we direct een veilige omgeving, door samen afspraken te maken over de manier hoe we met elkaar om wilden gaan en over de manier hoe we samen zouden gaan leren. Deze afspraken legden we vast in een leercontract. 

Variërende thema’s

Tijdens de hieropvolgende bijeenkomsten zoomden we in op de onderwerpen Zelfmanagement (persoonlijke kracht), Communicatieve vaardigheden binnen commercie, Persoonlijke impact en Persoonlijke organisatie (timemanagement).

We behandelden:

  • Hoe blijf ik in mijn eigen kracht?
  • Hoe kan ik vooral vanuit mijn eigen talenten en drijfveren bijdragen aan de organisatie?
  • Hoe kan ik mijn impact vergroten door vooral mijzelf te zijn?
  • Hoe organiseer ik mijn werk effectief?

Intervisie

Naast bovenstaande was er ook een intervisiebijeenkomst, waarbij het mogelijk was om een persoonlijke uitdaging uit de werkpraktijk in te brengen. Onder professionele begeleiding konden wij als deelnemers elkaar goed helpen, maar ook zeker van elkaar leren.

In de praktijk

Na elke cursusmiddag stond er een ‘business challenge’ op het programma. Dit hield in dat we het geleerde, onze inzichten, moesten koppelen aan de werkpraktijk. Voor iedereen betekende dit dus telkens een op maat gemaakte uitdaging! Op deze manier bleven we actief bezig met het uitoefenen van onze persoonlijke leerdoelen.

Vaak wordt in trainingen vooral aandacht geschonken aan het ontwikkelen van kennis

Het fijne aan het traject is dat je echt even helemaal uit je werkomgeving wordt gehaald, maar toch bagage meekrijgt om toe te passen in de omgang met jezelf, met collega’s en met klanten.

Een aanrader!

Young Development programma deelnemers 2019

Het Young Development Programma heeft mij geholpen om te groeien als persoon, maar ook in mijn rol binnen de Jong & Laan. Ik ben van mening dat het volgen van een soortgelijk traject elke beginnende werknemer verder kan brengen.

Vaak wordt in trainingen vooral aandacht geschonken aan het ontwikkelen van bepaalde kennis op vaktechnisch gebied. Maar mijn ervaring is, dat wanneer je als persoon sterker in je schoenen staat, je met deze zelfkennis ook zeker stappen kunt maken op vaktechnisch gebied.

Video ­ Ervaringen met het YDP