Nuchtere basis
De collega’s om je heen zijn super belangrijk bij de Jong & Laan, net als je eigen ontwikkeling. Er liggen veel kansen, waarvoor je alle ruimte krijgt om ze te pakken. Toon je initiatief, dan zijn ze bij de Jong & Laan bereid je daarin te ondersteunen.
Echter, we beginnen nuchter als we zijn allemaal bij de basis. Vooral als student van de universiteit, is dit super belangrijk. Je draait daarom altijd eerst mee met het maken van aangiften om ervaring op te doen. Hier heb je later profijt van bij het geven van adviezen, omdat je van A tot Z weet hoe alles werkt.
Overigens betekent dat niet alleen maar bureauwerk. Zeker niet! Je wordt juist snel aan een klant gekoppeld, want daar leer je het meeste van. Het verbreed je kennis, persoonlijke skills en je krijgt meer grip op het gehele plaatje. Ik heb gemerkt dat die route en investeringsperiode uiteindelijk veel bijdraagt aan de kwaliteit van mijn werk nu als belastingadviseur.
Een cocktailshaker met fiscale ambities
"Op den duur krijg je ervaring in het stellen van de juiste vragen"
Ik kwam binnen als trainee en had op werkgebied een ruime ervaring als cocktailshaker, maar niet als belastingadviseur. Net van school dacht ik alle materie te kennen. Tot bij mijn eerste aangifte bleek dat de theorie niet geheel strookt met de praktijk. Alle informatie die je nodig hebt, ligt niet meer kant en klaar voor je neus, zoals tijdens de casus op school. Nee, nu moet je ze zelf boven water krijgen. Maar hoe doe je dat, welke vragen stel je?
De Jong & Laan gaf mij al snel het vertrouwen om dit zelf op te pakken. Het eerste klantcontact vond ik best spannend, maar op den duur krijg je ervaring in het stellen van de juiste vragen en wordt het een steeds leukere manier van informatie vergaren.
Wij bedienen mkb+ klanten. Grote en vaak internationale ondernemingen waar je te maken hebt met een managementteam, maar ook organisaties waar je direct met de dga zelf om tafel zit. Dat is ook de situatie met Jack en Carla van der Laan. Voorheen eigenaren van één van de bekendste surfwinkels van Noord-Nederland; Surfcenter. Ooit kocht ik er als beginnend kitesurfer mijn eerste kleurrijke wetsuit, niet wetende dat ik hen later zou adviseren over verkoop en fiscaliteit.
Naast de winkel voerden Jack en Carla het beheer over de villa’s op villapark Schildmeer bv. De surfwinkel begon echter zijn tol te eisen. Zeker het laatste coronajaar, waarin mensen veel investeerden in de sport. De materialen waren niet aan te slepen. Zo erg dat de materialen soms van de vrachtwagen niet eens de winkel in gingen en collega’s van het onderhoud van de vakantiewoningen moesten bijspringen. Mooi natuurlijk, maar als relaxte ondernemer met aandacht voor de klant en de passie om goed materiaal verkopen, was het de wereld op zijn kop.
Kundig personeel was lastig te krijgen en mede door een lichamelijk ongemak werd er over de toekomst nagedacht. Als je dan naast de cijfers ook persoonlijkere gesprekken voert, komt zo’n onderwerp ter sprake. Door er dieper op door te vragen kwam ik erachter hoe Jack en Carla erin stonden en kon ik gericht en persoonlijk adviseren.
tekst gaat verder onder de afbeelding