Een arbeids- en organisatiepsycholoog bij een accountantskantoor? Zeker wel!

Een arbeids- en organisatiepsycholoog bij een accountantskantoor? Zeker wel! Ik werk ik sinds afgelopen maart met veel plezier in die functie bij de Jong & Laan. Lees meer.

Een arbeids- en organisatiepsycholoog bij een accountantskantoor? Zeker wel!

"Het was de sprong in het diepe zeker waard" - Tirsa

Je zou misschien niet zo snel een arbeids- en organisatiepsycholoog bij een accountantskantoor verwachten. Ik tot voor kort in ieder geval niet. En toch werk ik sinds afgelopen maart met veel plezier in die functie bij de Jong & Laan. Hoe dat is gekomen en hoe ik dat ervaar, vertel ik je graag in deze blog!

Je had bij ons moeten solliciteren!

Tijdens mijn vorige baan had ik al eens kennisgemaakt met de Jong & Laan in Harderwijk. Destijds was dit puur om te polsen of we wellicht konden samenwerken met elkaar. Ik werkte als assessmentpsycholoog en trainer en kreeg toen gekscherend de opmerking naar mij toe: "Je had bij óns moeten solliciteren! We kunnen wel een assessmentpsycholoog gebruiken."

Wat volgde waren fijne gesprekken, open en verkennend.

Een aantal maanden later werd ik daadwerkelijk uitgenodigd voor een kop koffie in het kader van een sollicitatie. Mijn vorige baan hield op vanwege Covid en Frank Hop (vestigingsmanager Harderwijk) kwam terug op zijn eerder gemaakte opmerking en nodigde mij uit.  

Wat wordt mijn rol binnen de organisatie?

Wat volgde waren fijne gesprekken, open en verkennend. Er is namelijk nog niet eerder een arbeids- en organisatiepsycholoog gestart binnen de Jong & Laan. Dat vroeg van beide kanten echt wel even onderzoeken. Wat zou ik voor rol kunnen innemen binnen de organisatie, wat voor mogelijkheden zien we, wat past wel en wat past niet? 

Ga ik een externe rol krijgen of een interne? Hoe word ik straks ontvangen, met wie ga ik samenwerken, in hoeverre wordt dit idee gedragen binnen de rest van de organisatie? Ik heb het als heel prettig ervaren dat we aan de voorkant de ruimte hebben genomen om dit goed te verkennen, zodat we nu in de praktijk goed kunnen pionieren.  

Mijn eerste werkdag

Op mijn eerste werkdag kreeg ik een rondleiding, maakte ik kennis met mijn Harderwijkse collega’s en ontving een mooi welkomstpakket, inclusief een prachtige bos bloemen. Er stond een laptop klaar inclusief alle toebehoren, waardoor ik gelijk aan de slag kon met het ‘ontdekken’ van mijn nieuwe werkgever.

Dat laatste kostte best wat tijd en energie… Want de overgang van een kleine organisatie met ongeveer 20 vakcollega’s, naar een grote organisatie met ongeveer 700 collega’s, waar niet een tweede arbeids- en organisatiepsycholoog tussen zit, was best even wennen! 

Concrete opdracht

Ik ging mij steeds meer onderdeel voelen van deze toffe club.

Gelukkig kon ik me vrij snel richten op een concrete opdracht, namelijk een training persoonlijkheid & selectie. Hierbij mocht ik een klant van ons trainen in het interpreteren van persoonlijkheidsvragenlijsten en het voeren van sollicitatiegesprekken. Heel leuk om te doen! Wanneer het nodig was, kon ik direct op hulp rekenen als ik daarnaar vroeg.

Veel gesprekken en hulp van mijn leidinggevende

Mijn leidinggevende hielp mij verder op weg binnen de structuur van de Jong & Laan, de verschillende vakgebieden en er volgden veel kennismakingsgesprekken met collega’s. Door mijzelf bij veel collega’s aan tafel te zetten (soms letterlijk, vaker via beeldbellen), ging ik mij steeds meer onderdeel voelen van deze toffe club. 

Het past juist heel goed

Al gauw werd duidelijk dat het helemaal niet zo’n gekke stap is, een arbeids- en organisatiepsycholoog bij de Jong & Laan. Binnen deze organisatie zijn zoveel verschillende disciplines, diensten en ook ‘specialisten’; we zijn veel meer dan alleen een accountancykantoor. Daar passen de diensten waar ik mij mee bezighoud (assessments, coaching en training) heel goed bij.

Samen kunnen we een partner zijn voor onze klanten, doordat we veel kennis en expertise in huis hebben. Hoe gaaf dat ik daar ook onderdeel van mag zijn!  

Denk je er ook over om de stap te maken naar de Jong & Laan? Ik sta er altijd voor open om met je in gesprek te gaan en te delen over mijn ervaringen met mijn sprong in het diepe. Zelfs zonder een accountancy achtergrond kun jij deel uitmaken van deze mooie club mensen. Neem gerust contact met mij op of stel je vraag onderaan de pagina ↓

Geen reacties
Plaats je reactie

Reageer op:

Annuleren