Dit traject helpt mij voor het leven verder, zowel zakelijk als privé

Uitgeleerd naarmate ik ouder word of groei in mijn functie? Absoluut niet. Ik kreeg de kans om het Human Development programma te volgen en ik greep deze kans met beide handen!

Dit traject helpt mij voor het leven verder, zowel zakelijk als privé

Als je vooraf een stip zet, hier ben ik nu, dan staat die stip aan het eind echt verder.

Uitgeleerd naarmate ik ouder word of groei in mijn functie? Absoluut niet. In 2020 heb ik het Personal Development programma afgerond en naar Marieke (vestigingsmanager Groningen) uitgesproken dat ik het hoogst haalbare binnen de Jong & Laan ambieer. Er volgden gesprekken met Tom, Ellen en Marieke en we kwamen tot de conclusie dat het Human Development programma de volgende stap was.

In de eerste instantie zou ik hier nog niet zo snel als ik er uiteindelijk mee ben begonnen. Ik ben namelijk onlangs – voor de tweede keer - vader geworden, ik heb mijn Master gehaald en ik ben begonnen aan het NOB-traject. Om die redenen wilde Marieke mij nog even wat extra ruimte geven om even weer wat rust in de tent te krijgen. Echter kwam er een plek vrij. Het is natuurlijk zonde om deze plekken onbenut te laten, dus ik ben ervoor gegaan! Ja, het is veel, je hebt intervisie bijeenkomsten, modules waarbij je twee dagen in een hotel zit en je moet natuurlijk het nodige voorbereiden, maar het is de investering meer dan waard! 

Yoran Boer
Yoran Boer Belastingadviseur

Het voordeel was, dat ik alles goed van tevoren kon plannen en afblokken in mijn agenda. Ik ben ambitieus, dus ik vond het heel fijn dat Tom, Ellen en Marieke meedachten om het toch mogelijk te maken voor mij. We zorgen als collega’s er altijd voor dat iemand zich niet over de kop loopt, maar remmen nooit iemand in wat hij/zij wil bereiken.  

Eerst kennismaken 

Gedurende het programma is Pieter van Bakel mijn trainer. Voordat het programma begon heb ik eerst uitgebreid kennis gemaakt met hem. Het is belangrijk om een klik te hebben met elkaar, omdat je een jaar lang veel deelt en je er dan echt het maximale uit kan halen. We bespraken dingen als: “Hoe sta je in het leven, waar loop je tegenaan?” Er was een klik dus we gingen ervoor.  

Groep met meerdere kantoren 

Ik zit met twee anderen van de Jong & Laan in de groep en de overige vijf personen zijn afkomstig van andere accountantskantoren. Tijdens de eerste sessie bespraken we waar iedereen vandaan kwam en wat we bijvoorbeeld hebben meegemaakt. Het waren vooral veel ijsbrekers met als doel jezelf blootgeven. Iedereen stelt vervolgens eigen doelen en bij mij verschilden die doelen zeker van het Personal Development programma (PD). 

Andere doelen dan tijdens het vorige development programma 

Destijds had ik als doel bijvoorbeeld het leren ‘nee’ zeggen tegen klanten/collega’s. Ik ging overal te snel in mee en ik heb toen geleerd hoe ik op een goede manier grenzen kan aangeven en kan communiceren. Ik deed bijvoorbeeld vaak werk in de avonden of weekenden, wat achteraf natuurlijk van de zotte is. Het ging altijd ten koste van mijzelf en om ik heb tijdens het PD juist geleerd om grenzen aan te geven.  

Ik dacht dat ik mezelf nu wel goed kende… 

Nadat ik het PD had gevolgd, dacht ik: “Oke, nu ken ik mijzelf en weet ik echt wel waarom ik op bepaalde dingen reageer bijvoorbeeld.” Nou, er is echt nog zoveel meer te leren en ontdekken over jezelf.

Het is zo waardevol als dat je het zelf maakt

Met het stellen van mijn doelen voor het HD heb ik in feite ook een soort stip gezet waar ik nu ben. Ik zie nu al dat mijn stip verder staat dan aan het begin en dat ik echt stappen aan te maken ben. Nu moet ik wel zeggen dat de progressie natuurlijk afhankelijk is van hoeveel energie je in het traject stopt. Het is niet alleen zenden om te ontvangen. Het is zo waardevol als dat je het zelf maakt. 

Van denken in oplossing naar het geven van adviezen 

Als mens ga je van nature denken in oplossingen en dat is in mijn functie niet nodig. Ik durf te zeggen dat ik vakinhoudelijk echt niet de allerbeste ben. Sommige mensen zijn daarin veel sterker, maar mijn werk als belastingadviseur bestaat uit meer dan alleen vakinhoudelijke kennis. Het managen van processen, het managen van verwachtingen en opbouwen van een duurzame relatie zijn daarvan mooie voorbeelden. 

Als er een issue was bij de klant dan had ik het gevoel dat ik het probleem moest oplossen. Maar als adviseur moet ik kaders schetsen en mogelijkheden (met bijbehorende risico's) aandragen en maakt de klant uiteindelijk de beslissing. Dit pas ik nu toe en dit geeft mij zoveel rust in mijn hoofd en daar ben ik nu heel bewust mee bezig. De klant maakt de keuzes.  

Yoran jij moet dit oplossen!

Een goed praktijkvoorbeeld is de volgende situatie. Veel van mijn klanten zijn DGA’s en zijn snelle en makkelijke praters. Ze komen bij mij en zeggen: “Yoran mijn rekening courant loopt op, en dat moet jij oplossen!” Waar ik eerder dan gelijk in de oplossingen stand ging, pak ik dit nu anders aan. Ik geef bij ze aan dat het niet mijn ‘schuld’ is dat het oploopt en dat ík het niet hoef op te lossen. Wat we wel kunnen doen is samen kijken naar welke oplossingen er zijn en dan kan hij beslissen wat hij wil. 

Hoe breng je mensen in beweging? 

De volgende module die ik binnenkort ga volgen gaat over het verkopen van mijn advies en klantsegmenten. Ik moet een sellogram maken over mijn producten/diensten en een analyse maken voor welke klanten ik werk. Vervolgens gaan we kijken hoe dit tegenover het businessmodel van de Jong & Laan staat. Accountants en fiscalisten zijn niet altijd de beste communicators en verkopers. Dat leer je tijdens het HD ook, hoe verkoop ik mijzelf, waarom ben ik van toegevoegde waarde en heb ik de focus op de juiste werkzaamheden?

Erg leuk dat je steeds meer leert om jezelf te verkopen vind ik. Daarnaast is er ook aandacht voor management aspecten, hoe breng ik mensen in beweging, hoe stuur ik op een goede manier aan en hoe kom ik over als leidinggevende.  

Doorpakken! 

In juni is het HD klaar en ik wil dan wel graag doorpakken en het volgende development programma starten. Dit is het Leadership Development programma. Dit gaat over allerlei managementactiviteiten en het aansturen van personeel en/of een gedeelte van een organisatie. Alle dingen die je leert tijdens een traject kun je heel goed toepassen in je carrière, maar ook in je privéleven. Het is echt op de persoon.

Bij Nyenrode zeggen ze “reward for life” en dat vind ik in dit geval ook een hele mooie spreuk. Het HD gaat je voor het leven verder helpen en je hebt er echt wat aan.  

Ik kan het iedereen aanraden om altijd in jezelf te (blijven) investeren en hoe mooi is het als je werkgever je hierin volledig faciliteert en ondersteunt?! Heb je na het lezen van mijn verhaal vragen? Neem gerust contact met mij op.

Lees meer over de opleidingsmogelijkheden

Je kiest niet zomaar voor een baan. Jouw baan moet vooral heel goed bij je passen. Bij wie je nu bent, maar ook bij wie je wil worden. Want of je nu net van school komt of al een tijdje meedraait, je bent nog lang niet uitgeleerd. Je wil door. Groeien in wat je doet en je blijven ontwikkelen. Als professional, maar vooral als mens.

Lees meer
Yoran Boer
Yoran Boer Belastingadviseur
Geen reacties
Plaats je reactie

Reageer op:

Annuleren