Dit traject helpt mij voor het leven verder, zowel zakelijk als privé

Uitgeleerd naarmate ik ouder word of groei in mijn functie? Absoluut niet. Ik kreeg de kans om het Human Development programma te volgen. Ik greep deze kans met beide handen!

Yoran over het HD-traject

Uitgeleerd naarmate ik ouder word of groei in mijn functie? Absoluut niet. In 2020 rondde ik het Personal Development programma af. Vervolgens sprak ik naar Marieke (vestigingsmanager Groningen) uit dat ik het hoogst haalbare binnen de Jong & Laan ambieer. Er volgden gesprekken met Tom, Ellen en Marieke spraken met mij en we kwamen tot de conclusie dat het Human Development programma de volgende stap was.

Hoewel het programma veel inspanning vereist, vind ik het de investering meer dan waard.

In de eerste instantie zou ik niet op korte termijn starten. Onlangs ben ik voor de tweede keer vader geworden, ik heb mijn Master afgerond en ik ben begonnen aan het NOB-traject. Daarom wilde Marieke mij wat extra ruimte geven om mijn werk-privé balans te waarborgen.

Toen er een plek vrijkwam, besloot ik ervoor te gaan. Hoewel het programma veel inspanning vereist, vind ik het de investering meer dan waard. Ja, het is veel, je hebt intervisie bijeenkomsten en modules waarbij je twee dagen in een hotel zit. Je moet natuurlijk het nodige voorbereiden, maar het is de investering meer dan waard! 

Het voordeel was, dat ik alles goed van tevoren kon plannen en afblokken in mijn agenda. Ik ben ambitieus, dus ik vond het heel fijn dat Tom, Ellen en Marieke meedachten om het toch mogelijk te maken voor mij. Als collega's zorgen we ervoor dat niemand zich overwerkt, terwijl we altijd aanmoedigen dat iedereen zijn of haar ambities nastreeft.

Yoran Boer
Yoran Boer Senior belastingadviseur

Eerst kennismaken

Gedurende het programma is Pieter van Bakel mijn trainer. Voordat het programma begon, hebben we uitgebreid kennisgemaakt om er zeker van te zijn dat we een klik hadden. Je deelt een jaar veel met elkaar, zowel zakelijk als privé. We bespraken dingen als: “Hoe sta je in het leven, waar loop je tegenaan?” Er was gelukkig een klik dus we gingen ervoor.  

Ik zit met twee anderen van de Jong & Laan in de groep. De overige vijf personen zijn afkomstig van andere accountantskantoren. Tijdens de eerste sessie bespraken we waar iedereen vandaan kwam en wat we bijvoorbeeld hebben meegemaakt. Tijdens de eerste sessie deden we vooral ijsbrekers om elkaar beter te leren kennen en persoonlijke doelen te stellen.

medewerker de jong en laan

Ik dacht dat ik mezelf nu wel goed kende…

Nadat ik het PD had gevolgd, dacht ik: “Oke, nu ken ik mijzelf en weet ik echt wel waarom ik op bepaalde dingen reageer bijvoorbeeld.” Nou, er is echt nog zoveel meer te leren en ontdekken over jezelf.

Het is zo waardevol als dat je het zelf maakt.

Met het stellen van mijn doelen voor het HD heb ik in feite ook een soort stip gezet waar ik nu ben. Ik zie nu al dat mijn stip verder staat dan aan het begin en dat ik echt stappen aan te maken ben.

Nu moet ik wel zeggen dat de progressie natuurlijk afhankelijk is van hoeveel energie je in het traject stopt. Het is niet alleen zenden om te ontvangen. Het is zo waardevol als dat je het zelf maakt. 

Van denken in oplossing naar het geven van adviezen 

Als mens ga je van nature denken in oplossingen en dat is in mijn functie niet nodig. Ik durf te zeggen dat ik vakinhoudelijk echt niet de allerbeste ben. Sommige mensen zijn daarin veel sterker, maar mijn werk als belastingadviseur bestaat uit meer dan alleen vakinhoudelijke kennis. Het managen van processen, het managen van verwachtingen en opbouwen van een duurzame relatie zijn daarvan mooie voorbeelden. 

Als er een issue was bij de klant dan had ik het gevoel dat ik het probleem moest oplossen. Als adviseur moet ik kaders schetsen en mogelijkheden (met bijbehorende risico's) aandragen. Uiteindelijk maakt de klant de beslissing. 

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Yoran jij moet dit oplossen!

Een goed praktijkvoorbeeld is de volgende situatie. Veel van mijn klanten zijn DGA’s en zijn snelle en makkelijke praters. Ze komen bij mij en zeggen: “Yoran mijn rekening courant loopt op, en dat moet jij oplossen!”

Waar ik eerder dan gelijk in de oplossingen stand ging, pak ik dit nu anders aan. Ik geef bij ze aan dat het niet mijn ‘schuld’ is dat het oploopt en dat ík het niet hoef op te lossen. Wat we wel kunnen doen is samen kijken naar welke oplossingen er zijn en dan kan hij beslissen wat hij wil. 

Hoe breng je mensen in beweging? 

Binnenkort ga ik de volgende module volgen over het verkopen van mijn advies en klantsegmenten. Tijdens deze module zal ik een sellogram moeten maken van mijn producten/diensten en een analyse uitvoeren om te bepalen voor welke klanten ik werk.

Vervolgens gaan we kijken hoe dit tegenover het businessmodel van de Jong & Laan staat. Accountants en fiscalisten zijn niet altijd de beste communicators en verkopers. Tijdens het HD leer je ook hoe je jezelf kunt verkopen, hoe je kunt laten zien wat je toegevoegde waarde is en hoe je je kunt focussen op de juiste werkzaamheden.

Ik vind het geweldig dat je steeds beter wordt in het verkopen van jezelf. Bovendien richt deze module zich op managementaspecten, zoals:

  • Het motiveren van medewerkers;
  • Effectief leidinggeven;
  • Het creëren van een goede werkrelatie.

Doorpakken! 

Na het afronden van het HD, ga ik meteen door met het volgende development programma. Dit is het Leadership Development programma. Dit programma richt zich op diverse managementactiviteiten, zoals het aansturen van personeel en/of een afdeling binnen een organisatie. 

Alle dingen die je leert tijdens een traject kun je heel goed toepassen in je carrière, maar ook in je privéleven. Het programma is echt gericht op de persoon.

Bij Nyenrode zeggen ze “reward for life” en dat vind ik in dit geval ook een hele mooie spreuk. Het HD gaat je voor het leven helpen en je hebt er echt wat aan.  

Ik kan het iedereen aanraden om altijd in jezelf te (blijven) investeren en hoe mooi is het als je werkgever je hierin volledig faciliteert en ondersteunt?! Heb je na het lezen van mijn verhaal vragen? Neem gerust contact met mij op.

Doorgroeien en jezelf ontwikkelen

Je kiest niet zomaar voor een baan. Jouw baan moet vooral heel goed bij je passen. Bij wie je nu bent, maar ook bij wie je wil worden. Want of je nu net van school komt of al een tijdje meedraait, je bent nog lang niet uitgeleerd. 

Lees meer