Theoretisch goed op de hoogte, maar over de praktijk nog veel vragen

Mooi al die theoretische kennis, maar ik heb geen idee wat zich in de praktijk afspeelt... Lees hoe Arjan is gestart bij de Jong & Laan en hoe hij steeds meer ervaring opdoet!

Arjan over zijn baan in de con­tro­le­prak­tijk

Na mijn bachelor bedrijfskunde aan de RUG in Groningen begon ik aan de track Accountancy & Controlling, met daarna de master Accountancy. Het einde van mijn studie naderde en het was tijd voor een baan in de controlepraktijk. Vanuit de RUG werd veel aandacht geschonken aan de grootste accountancykantoren, maar ik twijfelde toch of dit het echt was voor mij. Ik was meer op zoek naar een open cultuur en kortere lijnen in een organisatie.  

Ik had erg veel vragen 

Als masterstudent was ik theoretisch goed op de hoogte, maar over de praktijk had ik nog veel vragen. Ik heb natuurlijk veel kennis opgedaan over boekhouden, assurance en de administratieve organisatie/interne beheersing. Maar toch dacht ik: “Mooi al die theoretische kennis, maar ik heb geen idee wat zich in de praktijk afspeelt.” Tijdens mijn sollicitatiegesprek heb ik heel veel vragen gesteld over de praktijk en wat ik kon verwachten en hoe de overgang van theorie naar de praktijk is. Er was veel ruimte om deze vragen te stellen los van de ‘reguliere’ sollicitatieonderwerpen.  

Arjan van Huffelen
Arjan van Huffelen Senior assistent-accountant controle

Goed en strak geregeld

Na het gesprek voelde ik mij meer zelfverzekerd over wat ik ging doen bij de Jong & Laan en startte ik met meer zelfvertrouwen. Wat ik ook erg fijn vond waren de introductiedagen samen met alle andere starters van de controlepraktijk. Tijdens deze introductie maakte ik kennis met collega’s, de organisatie en de (online) controleprogramma’s.

Er was veel ruimte om vragen te stellen, te praten met collega’s en er werd aandacht besteed aan een stuk teambuilding. Na de introductie kon ik ook gelijk mijn leaseauto ophalen, het was allemaal gewoon goed en strak geregeld.

Werken als assistent-accountant controle

‘Open cultuur’ werd steeds minder een containerbegrip 

Langzaam maakte ik zelf kennis met de werksfeer bij de Jong & Laan. Tijdens mijn eerste werkdag zat ik meteen bij een klant aan tafel en draaide ik in alles mee. Ik werd heel fijn ontvangen en het warme bad waar ik voor en tijdens mijn gesprekken veel over had gehoord, zag ik terug. Ik kon bij iedereen terecht voor vragen en het was gezellig op kantoor. 

Even een praatje maken over hoe het weekend was of wat je de avond ervoor hebt meegemaakt, kan met iedereen.

Het eerste klantcontact vond ik best spannend. Hoe stel je de juiste vragen aan de klant en wat moet ik juist uitvragen? Gelukkig zijn er vanuit de Jong & Laan trainingen in het hebben van klantcontact die ik gelijk in mijn eerst maanden heb gevolgd. Dit gaf veel houvast en extra kennis over hoe je vragen stelt, welke vragen belangrijk zijn en hoe je het maximale uit het klantcontact haalt. 

Kleine dingen bepalen de sfeer 

In Zwolle is een grote open ruimte waarin we met z’n allen werken. Daarnaast zijn er aparte kantoren voor bijvoorbeeld de partner, vestigingsleider en externe accountants, maar hier staat (bijna) altijd de deur open en loopt iedereen zo naar binnen. Even een praatje maken over hoe het weekend was of wat je de avond ervoor hebt meegemaakt, kan met iedereen. Als je hier werkt lijkt het gewoon normaal, maar het zijn wel deze ‘kleine dingen’ die de sfeer bepalen.

Data-analyse  

We werken erg veel met data-analyses en hiervoor gebruiken we Power BI. Ik kende dit programma deels vanuit mijn studie. We gebruiken het om bijzonderheden in kaart te brengen. Denk hierbij aan uitschieters in kosten, of juist lager uitgevallen kosten. Zo heb ik ook eens gezien dat er bij een leverancier ineens minder werd afgenomen dan normaal. Door vervolgens contact op te nemen met de ondernemer en het gesprek aan te gaan, kom je erachter waarom dit zo is.  

Doordat we hier in Zwolle heel strak zijn met de planning en veel communiceren, is school en werk heel goed te combineren.

Momenteel ben ik bezig met de postmaster accountancy aan de RUG. Van maandag t/m donderdag ben ik aan het werk en op vrijdag studeer ik. Dit geldt ook tijdens het busy season dat nu in volle gang is. Deze periode is altijd extra druk, maar doordat we hier in Zwolle heel strak zijn met de planning en veel communiceren is het heel goed te combineren.

Op de vrijdag krijg ik vier uur doorbetaald vanuit de Jong & Laan en laten we eerlijk wezen, dat is natuurlijk erg fijn. Ook voor studie-gerelateerde vragen staan mijn collega’s klaar om deze te beantwoorden! De persoonlijke aanpak en informele sfeer zorgen ervoor dat ik écht op mijn plek zit bij de Jong & Laan. Het zijn voor mij geen containerbegrippen meer, maar gewoon hoe ik het ook echt ervaar.

Sluit je ook aan bij ons team

Wil je ook bij ons team? Dat kan! In de controle zijn we nog op zoek naar assistent-accountant collega's dus bekijk zeker eens de vacatures die openstaan op de verschillende vestigingen. Wil je eens met mij praten over het werken bij de Jong & Laan om een zo goed mogelijk beeld te krijgen en een weloverwogen keuze te maken? Dan mag je zeker contact met mij opnemen.  

Jesper studeerde Finance & Control en is nu assistent-accountant

Benieuwd naar het verhaal van Jesper? Hij volgde de opleiding Finance & Control, maar hoe is hij vervolgens in de accountancy terecht gekomen en waarom maakte hij deze keuze?

Lees blog