Wat als moraliteit steeds belangrijker wordt in je werk?

Wat als moraliteit steeds belangrijker wordt in je werk?

Er zijn veel dilemma’s waar ik in mijn werk mee te maken krijg. Ik merk dat in de loop der jaren de moraliteit in de fiscaliteit duidelijk aan het veranderen is. Kreeg ik een aantal jaar geleden nog een goede fles wijn en een cadeaubon voor een presentatie, de laatste keer werd ik door iemand in het publiek aangesproken dat zij mij heel immoreel vond. Hoe ik hiermee om ga en waarom ik ondanks deze verandering nog steeds met veel plezier als belastingadviseur werk? Dat vertel ik je graag in dit blog.  

Jacqueline Rijsbergen
Jacqueline Rijsbergen Senior belastingadviseur

Naast wetgeving speelt ook moraliteit steeds meer een rol 

Er zijn veel dilemma’s waar ik in mijn werk mee te maken krijg. Ik merk dat in de loop der jaren de moraliteit in de fiscaliteit duidelijk aan het veranderen is. Hierbij denk ik aan een presentatie die heb gegeven voor vermogende (ex)-ondernemers. Tijdens die presentatie gaf ik aan dat – door een goede fiscale planning – het mogelijk is om de CAK-bijdrage voor verpleeghuizen drastisch te verminderen. Afhankelijk van het overige inkomen kon er zo’n € 1.600 per maand bespaard worden, terwijl de zorg in het verpleeghuis niet anders werd.  

Kreeg ik een aantal jaar geleden nog een goede fles wijn en een cadeaubon voor deze presentatie, de laatste keer werd ik door iemand in het publiek aangesproken dat zij mij heel immoreel vond. Mensen met vermogen moesten – volgens de mening van deze toehoorder – hun verantwoordelijkheid nemen en betalen voor de zorg die zij krijgen. Dat was voor mij een eyeopener: ik deed immers niets anders dan gebruikmaken van de fiscale mogelijkheden? Ik was me van geen kwaad bewust. 

"Tot een paar jaar geleden hoefde ik mij alleen aan de wet te houden."

Met de publicatie van de Panama Papers, de Pandora Papers en de wereldwijde discussie over fiscale integriteit en verantwoordelijkheid, merk je dat ons denken verandert. Een verandering die ik persoonlijk erg moeilijk vind. Tot een paar jaar geleden hoefde ik mij alleen aan de wet te houden. Als de wetgever het niet in de regelgeving had beschreven, dacht ik niet na over de moraliteit van de belastingheffing. 

 

Dit is Fred en we zoeken nog collega's zoals jij!

Als belastingadviseur bij de Jong & Laan ben je vraagbaak op fiscaal terrein voor klanten in diverse branches. Mijn vraag aan jou is nu: waar kies je voor?

  • Wil jij jezelf ontwikkelen tot een allround gesprekspartner voor de klant?
  • Of uitgroeien tot specialist die alles weet van bijvoorbeeld btw, estate-planning, loon- en premieheffing, pensioenen of internationaal belastingrecht?

Bij de Jong & Laan kun je letterlijk en figuurlijk alle kanten op.

Ruimte om te praten over dilemma’s 

Tijdens de algemene introductiebijeenkomst van de NOB hebben we ook gesproken over de dilemma’s waarmee we als belastingadviseur worden geconfronteerd. Ik vind het heel fijn dat we in alle openheid over deze dilemma’s kunnen praten binnen de Jong & Laan. 

We kennen binnen de Jong & Laan geen afrekencultuur. We zijn heel open over dilemma’s en praten hier gewoon over. Je ontwikkelt en groeit als adviseur door het bespreken van uitdagingen en het vragen van advies en/of feedback aan collega’s. Er is een veilige omgeving om met elkaar van gedachten wisselen en discussiëren. 

Ik vind de Jong & Laan een fijne werkgever om voor te werken. Ik heb veel uitdaging in mijn werk, leuke collega's en prettige samenwerkingen.

Ben jij, net als ik, belastingadviseur en wil je eens kennismaken? Dan staat mijn deur altijd voor je open, neem gerust eens contact met mij op voor een kennismakingsgesprek.