Werkdruk ervaar je nooit alleen, dus we lossen het ook als team op

Eerlijk is eerlijk, het voorjaar staat bij ons in de controlepraktijk in het teken van veel deadlines en strakke planningen. Hoe gaan we hiermee om? Ik vertel je er graag meer over.

Werk verdelen onder collega's

Voordat de echte drukte begint, geniet ik nog even van een week skivakantie. Even mijn hoofd leegmaken en opladen voor de periode die komen gaat. Skiën is voor mij ultieme ontspanning. Het voorjaar begin ik dan weer volledig opgeladen! 
 
Is het januari? Dan zijn de inventarisaties uitgevoerd en ik ben klaar voor de jaarrekeningcontroles. Het seizoen kan beginnen. In mijn klantenpakket betekent dit een afwisseling tussen kleine en grote(re) klanten en dus een afwisseling in hoelang ik bij een klant zit. Daarnaast is er veel afwisseling in de teams, waardoor ik werk met diverse collega’s. Is er werkdruk? Ja, die is er. Maar we zetten samen onze schouders eronder, je staat er bij ons nooit alleen voor! 

Leontine Telkamp
Leontine Telkamp Manager controle

Deadlines en strakke planningen

Want eerlijk is eerlijk, het voorjaar staat bij ons in de controlepraktijk in het teken van veel deadlines en strakke planningen. Dan is de werkdruk hoger dan tijdens de interim controles de rest van het jaar. Hoe gaan we hiermee om?

Als een team vatten we de koe bij de horens en overleggen we veel over de planning. Moeilijkheden worden hierdoor tijdig besproken en samen lossen we het op. In mijn huidige functie als controleleider ben ik verantwoordelijk voor de planning.

Lukt het bijvoorbeeld een collega niet om al het werk af te krijgen, doordat hij/zij studie had of doordat de werkzaamheden langer duurden dan verwacht? Dan zijn we flexibel en verdelen we het werk zo efficiënt mogelijk over de andere collega’s. Zo proberen we de overuren beperkt te houden.  

Ook overwerken doe je samen  

We gaan een uitdaging niet uit de weg en proberen te kijken of andere collega’s iets extra’s kunnen doen. Lukt dit toch niet, dan werken we samen op kantoor een avond over. Ik zou liegen als ik zou zeggen: “bij ons hoef je niet over te werken”. Dit is geen realistische verwachting. Zo nu en dan overwerken in het drukke seizoen vind ik niet erg. Het is incidenteel en we kijken altijd samen goed hoe we er een mouw aan kunnen passen.  

Ik zou liegen als ik zou zeggen: bij ons hoef je niet over te werken

Door samen één avond in de week over te werken met het team kan ik de rest van de avonden besteden aan andere dingen, zoals sporten of een serie kijken. Overwerken met je team is gezelliger dan alleen, toch? Hierdoor behouden we het teamgevoel en dit zorgt ervoor dat aan het einde van de week de controle nagenoeg af is. Tuurlijk komt het wel eens voor dat één avond overwerken niet voldoende is, maar dit proberen we echt te beperken.    

Openheid maakt het een stuk makkelijker

We houden elkaar op de hoogte van wat er speelt en er is veel openheid, dit maakt het een stuk makkelijker om knelpunten tijdig te signaleren en dus ook op te lossen. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat bij het ene team een collega te veel mee is naar de klant en dus ruimte heeft om bij te springen bij een ander team. We zijn met twintig collega’s en we gaan goed met elkaar om, we willen elkaar graag helpen en we kunnen schakelen tussen verschillende opdrachten.  

Werkweken van 60 uur kennen we echt niet

In de controlepraktijk heb je nou eenmaal te maken met pieken in het jaar waar de werkdruk hoger ligt. Soms hoor ik verhalen van oud-studiegenoten dat zij weken maken van 60 uur tijdens de drukke periodes. Gelukkig heb ik nog nooit van dit soort waanzinnige werkweken gehad en die ga ik hier bij de Jong & Laan ook echt niet krijgen.  

Werkplezier is...

Het werkplezier komt niet alleen uit de inhoud van mijn werk en de diverse klanten waar ik contact mee heb. Het is ook mijn team van collega’s waar ik dagelijks mee werk en waar ik blind op kan vertrouwen. Ook buiten werktijd ondernemen we dingen samen, bijvoorbeeld om successen te vieren of een drukke periode af te sluiten. Zo hebben we jaarlijks aan het einde van het seizoen een barbecue met de gehele controlepraktijk van de Jong & Laan. Ook doen we regelmatig leuke dingen, zoals samen eten, meedoen met het voetbaltoernooi en een gezamenlijke activiteit voor het teamgevoel.  

Het werkplezier komt niet alleen uit de inhoud van mijn werk en de diverse klanten waar ik contact mee heb.

Hoe ervaar jij momenteel de werkdruk bij jullie op kantoor? Is het zoals je van tevoren dacht en zet je ook samen met je andere collega’s de schouders eronder? Wij wel! En mede daarom zit ik nu zo goed op mijn plek.

Wil je ook werken bij de Jong & Laan (wat ik mij goed kan voorstellen), neem dan eens contact met mij op en laten we kennismaken!  

Lekker jezelf zijn en

doen wat je leuk vindt!

Wat maakt werken bij de Jong & Laan zo fijn? Vooral de leuke, open sfeer; iedereen wil elkaar helpen. Wat je ook doet, je doet het samen. Natuurlijk is er soms piekdrukte, maar daar gaat we op een slimme, goede en menselijke manier mee om.