Studeren naast je baan is behoorlijk pittig, maar dat is de nasi van mijn oma ook

Studeren naast je baan is behoorlijk pittig, maar dat is de nasi van mijn oma ook

Vandaag ben ik heel blij dat ik bij mijn oma thuis kan aanschuiven voor een lekker bordje nasi. Ik laat me even in de watten leggen, voordat ik naar mijn eigen huisje ga om de rest van de avond te studeren.

Sinds februari 2017 ben ik assistent-accountant bij de Jong & Laan en combineer ik mijn baan met de studie hbo Accountancy aan het Windesheim in Zwolle.

Duaal studeren is echt iets voor mij. Ik zag mezelf als 22-jarige niet nog vier jaar fulltime in de schoolbanken zitten. Ik vond het tijd om ervaring op te doen en mezelf te oud voor een ‘studenten bijbaantje’.

Discipline om te pieken

In het voorjaar werk ik vier dagen en ga ik één dag naar school. In het najaar werk ik twee dagen en ga ik twee dagen naar school. De schooldagen zijn best lang, waardoor ik vooral in het voorjaar in de avonduren of het weekend tijd moet maken voor de studie.

De lange dagen zijn soms ook wel te wijten aan mijn eigen planning. Je kent het wel, de zaken vooruit schuiven, het studeren uitstellen. Tja, en dan moet je ineens flink pieken. Echt even doorhalen, dat is best pittig.

Gelukkig beschik ik over voldoende discipline om na een werkdag nog de studieboeken in te duiken. Al liggen er bij mij natuurlijk ook verzetjes op de loer. Tennissen, een terrasje pakken, winkelen, naar de bios of gewoon een avondje bankhangen. Daarbij is het voordeel van duaal studeren, dat je ook een volledige werknemer bent.

Je ontvangt geen stagevergoeding, maar een echt salaris. Dat maakt dat ik me wat vrijer kan bewegen dan de gemiddelde student. Best fijn, nietwaar?

Direct volwaardig medewerker

Bij de Jong & Laan word je trouwens niet alleen betaald als volwaardig medewerker, zo word je ook gezien. Vrij snel mocht ik mee naar klanten. Natuurlijk eerst voor gemakkelijk werk, zoals het ordenen van de administratie. Laat je zien dat je dat aankan dan krijg je vertrouwen.

“Je wordt niet alleen betaald als volwaardig medewerker, zo word je ook gezien.”

Ik heb de afgelopen twee maanden zelfs al voor twee dagen in de week bij een klant gezeten, om de administratie te boeken. Ik kon direct vragen stellen of de klant vroeg dingen aan mij.

Dat dit me werd toevertrouwd, maakt de ervaring extra mooi. Zo wordt de theorie die ik met mijn studie meekrijg interessanter, omdat ik het direct kan toepassen in de praktijk.

Toch is het werken in de praktijk wel een tikkeltje anders dan slechts de geleerde theoretische kennis toepassen. Je krijgt te maken met klantcontact, collega’s, deadlines en verwachtingen. Allemaal zaken die je werk beïnvloeden, buiten je vakinhoudelijke kennis om.

"De overgang van (duaal) student naar volledig werknemer is voor mij straks minder groot." 

Juist door deze zaken doe ik ervaring op en ben ik bezig met zelfontwikkeling. Ik leer waar mijn valkuilen liggen en wat juist mijn sterke punten zijn. Dat is iets wat me nu helpt bij de start van mijn carrière. De overgang van (duaal) student naar volledig werknemer is voor mij straks minder groot.

Het gaat om wie jij bent

De Jong & Laan is een mensgerichte organisatie. Naast je vakinhoudelijke kennis, vinden ze het erg belangrijk hoe je zelf in elkaar steekt. Sterker nog, tijdens mijn sollicitatiegesprek ging het meer over mijn persoonlijke interesses dan vakinhoudelijkheid.

Een groter belang werd gehecht aan wie ik ben. Waar mijn interesses liggen en wat mij beweegt. Die openheid maakt dat ik echt mijzelf kan zijn op kantoor. En dat maakt het werken zeker fijner.

Dat is gelijk wel een tip die ik aan alle (duale) studenten wil meegeven: kijk verder dan de vergoeding die een bedrijf je geeft. Ook het gevoel dat je bij het bedrijf en de mensen hebt, moet goed zijn. Alleen dan krijg je werkplezier en energie van je werk of stageperiode. 

Ik heb geen ultieme toekomstdroom, ik kijk naar het hier en nu. Mijn doel is om mijn opleiding af te ronden en zelfstandig te worden in al mijn werkzaamheden. Of ik daarna nog weer verder ga studeren weet ik nog niet. Ik geniet van het leven op dit moment. Ondanks dat het soms best pittig is.

Hoe pittig maak jij je studieperiode?

Stages & duaal studeren bij de Jong & Laan

Wat kan je verwachten als je bij ons komt werken?