Werken bij een accountantskantoor, past dat bij mij?

Anouk twijfelde om, met haar niet-accountancy achtergrond, te gaan werken bij de Jong & Laan. Uiteindelijk besloot ze een sprong in het diepe te nemen...

Werken bij een accountantskantoor, past dat bij mij?

Het voelde in eerste instantie als een sprong in het diepe

Het is alweer ruim een jaar geleden, maar ik herinner me het nog als de dag van gisteren; het moment dat ik benaderd werd door de Jong & Laan met de vraag of ik op gesprek wilde komen. Een persoonlijk belletje waarin aangegeven werd dat er een functie was vrijgekomen die mogelijk goed bij me zou passen. Eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik enorm twijfelde over dit aanbod.

Anouk Oude Luttikhuis
Anouk Oude Luttikhuis Communicatieadviseur

Past dit wel bij mij?

Ik heb bovendien een niet-accountancy achtergrond, dus er speelden veel vragen bij mij. Paste het werken bij een accountantskantoor wel bij mij? Is dat niet saai en stoffig? Het tegendeel blijkt! Ik neem je in deze blog mee in mijn ervaringen en leg je uit waarom ik er tóch voor heb gekozen om bij de Jong & Laan te gaan werken.

De Jong & Laan stond laag op het lijstje

Even terug naar dat belletje. Onder het motto ‘een gesprek kan nooit kwaad’ besloot ik destijds op het aanbod in te gaan. Op dat moment had ik meerdere sollicitaties lopen en stiekem had ik de Jong & Laan al laag op het lijstje gezet.

Waarom? Het paste niet bij mij, was mijn gedachtegang. Alleen al bij het woord ‘accountantskantoor’ had ik, bewust of onbewust, bepaalde associaties, zoals strakke - traditionele - richtlijnen en een formele sfeer. Ik wilde juist werken aan nieuwe en uitdagende concepten. Niet alleen volgens traditionele werkwijzen, maar ook door 'out of the box' te handelen. 

"Alleen al bij het woord ‘accountantskantoor’ had ik, bewust of onbewust, bepaalde associaties."

Er ontstonden twijfels of ik voldoende mijn energie en creativiteit kwijt kon in een functie binnen deze organisatie. Bovendien had ik helemaal geen verstand van alles wat zich afspeelde in de accountancybranche. Een ver-van-mijn-bed-show waar ik geen kaas van gegeten had. Dit alles zorgde ervoor dat ik erg terughoudend was. 

Een sprong in het diepe

Na het gesprek was een deel van de onzekerheid weggenomen. In positieve zin, want het klonk allemaal wat minder 'stoffig' dan wat ik voor ogen had. Maar hoe het in de praktijk eraan toeging wist ik natuurlijk niet. En daar kom je maar op één manier achter; door het te ervaren!

Na lang wikken en wegen besloot ik toch in het diepe te springen. Klinkt wellicht groter en spannender dan het is, maar zo voelde het op dat moment wel voor mij. “We zien wel waar het schip strandt”, was mijn gedachte op dat moment.

Ik ging mij al heel snel onderdeel voelen van deze toffe club!

De juiste route

Nu, ruim een jaar verder, kan ik zeggen dat het schip de juiste route heeft gevaren. Ik heb allesbehalve spijt van mijn keuze. Mijn vooroordeel over het werken bij een accountantskantoor bleek echt een vertekend beeld te zijn, of in ieder geval wél voor de Jong & Laan.

Het is een leuke, innovatieve organisatie waarin zich dagelijks nieuwe uitdagingen voordoen. Ik spar veel met mijn collega’s en daarbij zijn we positief-kritisch naar elkaar, waardoor we veel van elkaar leren. Daarbij is er ook veel ruimte om jezelf te ontwikkelen en om met nieuwe ideeën te komen. Mijn creativiteit kan ik dus zeker wel kwijt hier!

Specialist binnen je eigen vakgebied

"Het klinkt misschien wat cliché, maar je rolt er snel genoeg in."

Hoewel ik weinig kennis had van alle ‘ins en outs’ binnen de accountancybranche, heb ik dit niet ervaren als een (groot) struikelblok. Het klinkt misschien wat cliché, maar je rolt er snel genoeg in. Bovendien wordt er ook niet van je verlangd dat je alle regels en wetten tot in detail kent; je bent en blijft een specialist binnen je eigen vakgebied.

In mijn geval het (online) op de kaart brengen van de Jong & Laan als organisatie en collega’s hierin meenemen en adviseren. Samen werken we aan hetzelfde doel, maar gebruiken we onze eigen kennis en expertise. Uiteindelijk versterk je elkaar door deze multidisciplinaire samenwerking.

Korte lijnen

De Jong & Laan is een grote organisatie, maar de lijntjes zijn daarentegen kort. Dit bleek bijvoorbeeld uit één van de eerste contactmomenten met het bedrijf; ik was toen rechtstreeks in gesprek met de directeur van de organisatie. Daarnaast heb ik regelmatig contact met collega’s van de verschillende vestigingen, van Groningen tot aan Elst. Dit maakt het werk leuk en afwisselend.

Kies niet altijd de ‘veilige’ route

Twijfel(de) jij ook om te werken bij een accountantskantoor? Hopelijk heb ik je na het lezen van mijn blog overtuigd om niet altijd de ‘veilige route’ te kiezen. Ook bij de Jong & Laan zoeken we nieuwe collega’s. Zit er ook een passende (wel of niet-accountancy) vacature voor jou tussen?

Heb je nog vragen voor mij? Reageer gerust onder deze blog en ik beantwoord ze graag!

Anouk Oude Luttikhuis
Anouk Oude Luttikhuis Communicatieadviseur
Geen reacties
Plaats je reactie

Reageer op:

Annuleren