Werken bij de Jong & laan is een marathon, geen sprint!

In het eerste weekend van december liep ik de marathon van Valencia. Dat leek me een mooie uitdaging na de marathons van Rotterdam (2017) en Berlijn (2019). Het was een prachtige ervaring waarin ik ook veel paralellen zie met mijn werk. Benieuwd welke? Lees dan zeker verder!

Het is een marathon en geen sprint

Als adviseur kwaliteit & vaktechniek zorg ik ervoor dat mijn collega’s volgens de juiste kaders, werkprocessen en standaarden werken. Ik ga iedere dag met plezier naar mijn werk om samen met het team de kwaliteit van de Jong & Laan te waarborgen en verbeteren.  

Sinds een jaar of 8 ben ik een regelmatige hardloper. Ik ben lid van een atletiekvereniging, waarmee ik elke donderdagavond train. Daarnaast loop ik nog 2 of 3 keer per week zelf hard. Dit helpt me enorm om, naast een druk gezinsleven en werken bij de Jong & Laan, ook aan mezelf toe te komen en te ontspannen.

Tijdens de hardlooprondjes krijg ik regelmatig verhelderende inzichten om complexe zaken, waar ik mij tijdens mijn werk mee bezighoud, met een andere invalshoek te bekijken. Het zorgt soms voor creatieve, nieuwe ideeën en het is een goede manier voor mij om gedachten op een rij te zetten. Het houdt mij vitaal!

Remco de Groot
Remco de Groot Senior adviseur kwaliteit & vaktechniek

Net als op mijn werk, liever samen dan alleen! 

Hoewel ik best een fanatieke loper ben, train ik liever niet alleen. Met name de lange duurlopen (tot zo’n 32 kilometer trainen op laag tempo) zijn met een groepje echt veel leuker! Genoeg tijd voor gezelligheid en een goed gesprek onderweg. Op zondagochtend een duurloop en afsluiten met koffie met iets lekkers, heerlijk! En wat is nu mooier dan samen naar een doel toewerken en succes te vieren? 

Hierin zie ik zeker een parallel met werken bij de Jong & laan. Sommige taken of opdrachten kun je prima alleen of zelfstandig doen, maar meer complexe doe ik het liefst in teamverband. Even sparren met een collega om de klant multidisciplinair te bedienen.  

Hulp van experts  

In het eerste weekend van december liep ik de marathon van Valencia. Dat leek me, na de coronapandemie, een mooie uitdaging na de marathons van Rotterdam (2017) en Berlijn (2019). Ik ben begonnen met hulp vragen bij deze uitdaging. Mijn trainer heeft een hardloopschema gemaakt en een diëtist heeft een voedingsplan opgesteld voor voldoende energie en herstelvermogen. Ook heb ik en een aantal mensen gevraagd om mee te gaan.  

Sommige taken of opdrachten kun je prima alleen of zelfstandig doen, maar meer complexe doe ik het liefst in teamverband.

Voor mij zijn randvoorwaarden, zoals beschikken over volledige informatie, van belang om de juiste keuzes te maken. Ik verzamel altijd experts om mij heen. Of het nu gaat om hardlooptrainers, diëtisten, fiscalisten, HR-adviseurs of accountants. Twee weten meer dan één en dit zie ik in de praktijk altijd terug. Het is in mijn werk eenvoudig om te sparren met experts van andere disciplines en dit komt de kwaliteit ten goede.  

Collegialiteit gaat verder

dan de drempel van het kantoor.

Sfeer is moeilijk te beschrijven, maar ik voel mij gewoon heel prettig op kantoor. Wanneer ik het nodig heb, is iemand oprecht geïnteresseerd en bied diegene me een hart onder de riem. Andersom is dat natuurlijk ook zo, we doen het samen.

Een deuk in het schema, maar niet in mijn zelfvertrouwen 

In de voorbereiding op de marathon kreeg ik corona. Een week flink ziek en ook de weken daarna nog wel de nodige hersteltijd nodig gehad. Dit was een flinke deuk in het schema, maar niet in het zelfvertrouwen. Ik heb veel steun ervaren van vrienden, collega’s en vooral mijn loopmaatjes om de draad weer op te pakken.  

Collegialiteit gaat voor mij verder dan de drempel van het kantoor. Sfeer is moeilijk te beschrijven, maar ik voel mij gewoon heel prettig op kantoor. Wanneer ik het nodig heb, is iemand oprecht geïnteresseerd en bied diegene me een hart onder de riem. Andersom is dat natuurlijk ook zo, we doen het samen. Het maakt hiervoor niet uit of ik in Zwolle, Groningen of Vroomshoop werk.   

Een prachtige ervaring 

De marathon zelf was weer een prachtige ervaring. Tot kilometer 34 kon ik samen met twee hardloopmaatjes het tempo heel mooi vlak houden. Toen moest ik uitwijken voor een medeloper en dat vond mijn lichaam niet heel prettig en ik kreeg pijn in mijn heupen.  

In overleg gingen de hardloopmaatjes door voor eigen succes en een mooie tijd. In het werk kom je dit soms ook tegen.

In overleg gingen de hardloopmaatjes door voor eigen succes en een mooie tijd, ik heb de laatste kilometers iets rustiger gedaan. Dit waren zeker niet de makkelijkste kilometers, ik zat tegen kramp aan en de vermoeidheid ging ook een rol spelen.

Ook hier weer een parallel met het werk: soms zijn zaken te ingewikkeld om zelf op te lossen of is er te weinig tijd, hoe mooi is het dan om collega’s de ruimte te geven om voor de klant het maximale resultaat te behalen?  

Gelukkig stond er veel temperamentvol Spaans publiek langs de kant en ook nog de nodige Nederlanders die mijn naam (stond op shirt en startnummer) riepen en me aanmoedigden. De finish in Valencia is prachtig.

Over het water is een ponton aangelegd met een blauw tapijt, duizenden toeschouwers en de laatste paar honderd meter met kippenvel over de finish. Daar stonden mijn hardloopmaatjes me op te wachten. Allemaal een persoonlijk record! Samen hebben we emoties gedeeld, succes gevierd en de welverdiende medailles in ontvangst genomen. 

Een ervaring om nooit te vergeten. Daarnaast is een mooie metafoor om te beschrijven hoe ik het werken bij de Jong & Laan ervaar en wat maakt dat ik hier al een aantal jaar met veel plezier werk.

Heb je nog vragen? Neem gerust contact met mij op of reageer onderaan mijn blog.