Vrouwen in topposities: ik heb altijd zelf het heft in handen genomen

Je probeert als student, moeder, vrouw en medewerker alle ballen in de lucht te houden. Dat is niet altijd gemakkelijk geweest. Bij de Jong & Laan is werk en privé goed te combineren. Parttime en flexibel werken is bijvoorbeeld geen enkel probleem. Lees verder.

Vrouwen in topposities: ik heb altijd zelf het heft in handen genomen

Geloof in jezelf, heb lef, en ga voor wat je wilt.

In het interview met RB gaat Thea in op haar weg naar haar huidige functie als manager aangiftepraktijk. Voorheen was zij mede-eigenaar van een bedrijf en sinds april 2021 werkzaam bij de Jong & Laan. Hoe is ze hier terecht gekomen en wat heeft ze geleerd gedurende haar carrière? Daarnaast is er veel te doen rondom vrouwen in topposities, maar hoe kijkt zij hier tegenaan? Lees hieronder haar verhaal en kijk op vrouwen in topposities.

Na het ondernemerschap tijd voor een nieuwe uitdaging

Ik ben op deze positie terecht gekomen door altijd zelf het heft in handen te nemen. Mijn tip? Kijk goed naar wat je wil bereiken en ga ervoor. Bij mij heeft het even geduurd. Ik kom uit een gezin waar ambitie niet als positief werd ervaren.

Toch ben ik altijd blijven investeren in mijn carrière, altijd gesteund en aangemoedigd door mijn partner. Dit deed ik door te onderzoeken wat ik wilde, daar de juiste opleidingen bij te zoeken en te studeren toen onze kinderen nog klein waren. Na de geboorte van onze kinderen heb ik lang parttime gewerkt. Dit heeft mijn doorstroom enorm belemmerd bij mijn toenmalige werkgever. Ik vond (en vind) dit erg jammer.

Op mijn manier mijn functie uitoefenen

Ik vind dan ook dat er meer topfuncties in de fiscaliteit moeten zijn voor vrouwen die parttime werken, die zijn er nu nog te weinig. Toen onze kinderen wat ouder waren, ben ik meer gaan werken. Ik heb aangegeven dat ik mede-ondernemer/eigenaar wilde worden van het bedrijf waar ik destijds werkte. Dit heb ik een aantal jaar met plezier gedaan. Het ondernemerschap lag mij erg goed. 

Met een zeer diverse klantenportefeuille is iedere dag anders wat ik erg leuk vind aan mijn werk.

Na een aantal jaren was het tijd voor een nieuwe uitdaging. Die heb ik gevonden in mijn huidige functie bij de Jong & Laan, die ik met veel plezier uitoefen en op mijn eigen manier invul. Ik kan al mijn ervaringen bij grote- en kleine kantoren en het runnen van een eigen kantoor hierin kwijt. Met een zeer diverse klantenportefeuille is iedere dag anders wat ik erg leuk vind aan mijn werk.
 

Ging het altijd van een leien dakje? Nee!

Ik heb gelukkig altijd de ruimte gehad om werk/gezin/studie te combineren. Mijn vennoot destijds had erg veel begrip voor de combinatie werk/gezin/studie en gaf veel mogelijkheden om mijn uren flexibel in te delen en te werken op tijden dat het mij uitkwam. Enorm fijn was dat en hier heb ik geluk mee gehad. Ik ben me ervan bewust dat dat lang niet overal zo kan.

Je probeert als student, moeder, vrouw en medewerker alle ballen in de lucht te houden.

Natuurlijk liep ik ook wel eens vast. Je probeert als student, moeder, vrouw en medewerker alle ballen in de lucht te houden. Dat is niet altijd gemakkelijk geweest. Ik heb daarnaast ook nog wel eens last van migraine, wat je ook erg tegenwerkt. Maar toch hebben deze uitdagingen me nooit tegengehouden om door te gaan. Ik had gelukkig ook genoeg mensen om mij heen die begrip hadden voor mijn situatie en me stimuleerden om door te gaan.

 

De balans bij de Jong & Laan

Ook bij de Jong & Laan is werk en privé goed te combineren. Parttime en flexibel werken is bijvoorbeeld geen enkel probleem. Zelf werk ik momenteel vier dagen in de week waarvan twee dagen op de vestiging in Assen en de andere twee dagen in Emmen. Ik ervaar veel flexibiliteit en autonomie op deze manier.

Natuurlijk is mijn baan, en werken in de fiscaliteit over het algemeen, veeleisend. Je moet goed op de hoogte zijn en blijven van alle fiscale ontwikkelingen. Maar ook hier helpt de Jong & Laan mij bij. Zo heb ik bijvoorbeeld op regelmatige basis overleggen met collega's en ik neem deel aan vaktechnische bijeenkomsten die worden georganiseerd. Op die manier word ik gefaciliteerd vanuit mijn werkgever om up-to-date te blijven met mijn kennis. Hierdoor blijft er meer tijd over zodat ik mijn werk tijdig kan afronden en de deadlines haal zonder over te hoeven werken. 

Vrouwen als leiders

Ik weet niet of er zoiets is als ‘vrouwelijk leiderschap', maar vrouwen kunnen zich vaak beter inleven in anderen (man of vrouw) en de levensfase waarin zij zich bevinden en kunnen aan de hand daarvan ook goed inschatten welke hulp ze nodig hebben. Ze hebben meer begrip en geven meer ruimte.

Er zijn genoeg vrouwen die over alle kwaliteiten en expertise beschikken om een goede leider te zijn. Als je ergens werkt waar je groei wordt tegengehouden omdat je een vrouw bent, dan is mijn advies om op zoek te gaan naar een werkgever waar je wél kan groeien. Bij de Jong & Laan zitten meerdere vrouwen, die beschikken over geweldige kwaliteiten, in topposities. En (ook zij) krijgen voldoende ruimte om zich te ontwikkelen. Zo krijgt iedereen de mogelijkheid om opleidingen te volgen ongeacht of je parttime of fulltime werkt.


Geloof in jezelf, heb lef en ga voor wat je wilt.

De enige die over jou beslist, ben jezelf. Maar ken ook je grenzen en blijf altijd open en eerlijk naar jezelf en naar anderen. Hoe oud je ook wordt, wees bereid om altijd te blijven leren van situaties, mensen en ervaringen die voorbijkomen. Hier groei je van als mens, zowel privé als zakelijk.

Ben jij op zoek naar een werkgever die mannen en vrouwen al gelijk ziet en waar je volop ontwikkel- en doorgroeimogelijkheden hebt ook als je niet fulltime werkt? Dan is de Jong & Laan wellicht iets voor jou. Alvast kennismaken? Dat kan, neem gerust contact met mij op. 
 

Geen reacties
Plaats je reactie

Reageer op:

Annuleren